Sănătate

Se reia programul de testare gratuită pentru cancerul de col uterin

Programului Național de Screening pentru cancerul de col uterin se va relua începând cu luna martie și are  drept scop reducerea incidenței formelor invazive ale cancerului de col uterin și mortalității specifice prin cancer de col uterin.

„La nivelul județului Buzău, Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin a început în anul 2013. În perioada 2013-2019, în cadrul rețelei creată de Spitalul Județean de Urgență Buzău, au fost testate un număr de peste 6500 de femei, dintre care aproximativ 500 de femei au avut leziuni celulare microscopice care puteau evolua către un cancer. Continuarea programului de screening pentru cancerul de col uterin va duce la scăderea incidenței cancerului, dacă populația de sex feminin va conștientiza importanța acestei investigații. Frotiul cervical Babeș-Papanicolau poate salva vieți, dacă este făcut la momentul oportun, fiind o investigație nedureroasă, netraumatizantă, gratuită și pentru care nu este nevoie de foarte mult timp” a declarat  dr. Popescu Doina, medic primar – Anatomie Patologică, și coordonator al Programului de Screening din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Un proiect pe trei ani

Obiectivele specifice: Depistarea cancerului de col uterin în stadii incipiente; Îndrumarea pacienților cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament; Creșterea gradului de informare a populației, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimtomatice.

Ministerul Sănătății a anunțat că programul de screening va continua pe o perioadă de 3 ani, începând cu luna martie 2020 și până în noiembrie 2023. De asemenea, vor fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asismtomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Testul Babeş-Papanicolau – Investigaţia care salvează vieţi în rândul populaţiei de sex feminin

Cancerul de col uterin  poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papiloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin cancerul de col uterin.

A început distribuirea dozelor de vaccin

Ministerul Sănătății a început distribuirea în teritoriu a primelor 20 000 de doze pentru reluarea vaccinării antiHPV. Vaccinarea gratuită se face începând cu luna ianuarie în cabinetele medicilor de familie la fetele cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani pentru care părinții au solicitat vaccinarea, inclusiv cele care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat. Medicii de familie trebuie să informeze transparent și corect părinții cu privire la vaccinarea antiHPV.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial, și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

În Uniunea Europeană, România se află într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100000).

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker