Actualitate

FOTO/VIDEO | Cinci buzoieni de marcă s-au întors acasă şi au plantat stejari în Crâng

Cinci personalităţi care reprezintă Buzăul în ţară şi în lume s-au întors marţi acasă pentru a inaugura, în Parcul Crâng, Rotonda Personalităţilor Buzoiene. Dan Puric, Benone Sinulescu, Florentina Ioniţă-Radu (general de divizie, comandant al Spitalului Miliar Central), Marius Andruh (academician, profesor universitar), Costel Vînătoru (inginer, cercetător, preot, director al Băncii de Gene) au acceptat propunerea primarului Constantin Toma de a planta în Crâng câte un stejar care să le poarte numele. Iniţiativa acestui eveniment aparţine unui tânăr buzoian, Andrei Aldea.

Cele cinci personalităţi, cetăţeni de onoare ai municipiului, au fost întâmpinate cu emoţie de către buzoienii prezenţi la eveniment: Dan Puric a fost aplaudat, scandându-i-se numele, Florentina Radu a primit flori, iar Benone Sinulescu a fost îmbrăţişat de buzoieni, care i-au solicitat să facă poze împreună.

Un al şaselea stejar a fost plantat în numele buzoianului Greg Scărlătoiu (diplomat, expert în drepturile omului, director al Committee for Human Rights in North Korea din Washington, D.C.) de către directorul Şcolii nr. 5, Nicoleta Sarafoleanu. Greg Scărlătoiu, care nu a putut fi prezent, a absolvit şcoala nr. 5 şi Colegiul Hasdeu.

„Un proiect de recuperare a valorilor buzoiene”

Cei şase stejari au fost plantaţi în spaţiile verzi de la marginea rotondei din jurul Obeliscului, şi au montată lângă ei câte o plăcuţă explicativă. „Avem alături de noi nişte oameni extraordinari cu care ne mândrim, şi care ne fac cinste pretutindeni în lume. Evenimentul de astăzi face parte dintr-o acţiune mai amplă. Vom avea o alee a personalităţilor, unde vom începe şi aici să replantăm şi să botezăm această alee plină cu tei. Am început acest proiect acum trei ani, un proiect de recuperare a valorilor buzoiene. Iniţiativa evenimentului de astăzi îi aparţine tânărului Andrei Aldea, care a stat vreo două ore la mine în audienţă. Este un prim pas în recuperarea unei alte valori a Buzăului, Pădurea Crâng. Am reuşit să o recuperăm şi legal, dar încă nu ni s-a predat”, a declarat primarul Constantin Toma.

Fiecare dintre cele cinci personalităţi a fost invitată să planteze propriul stejar şi să ţină un scurt discurs.

„Pentru prima dată Buzăul îşi adună <apele>”

„Am sentimentul că pentru prima oară în ultimii 30 de ani, într-o Românie devastată care nu mai are modele culturale, se întâmplă un lucru exemplar. Îmi aduc aminte că eu eram puşti, şi mă aflam la Nehoiu, când au venit nişte specialişti care au lucrat la Barajul Porţile de Fier. S-au uitat la Râul Buzău (n.r., pentru a construi Barajul de la Siriu) şi au zis <Am potolit noi apele Dunării, d-apăi ale Buzăului!>. Când au văzut cum îşi adună apele Buzăul, au zis: <Noi nu am văzut niciodată aşa ceva!>. Am sentimentul că pentru prima dată, datorită domnului primar Toma, Buzăul îşi adună <apele>. Iar <apele> care vin din munţi, din sate, au numele unor oameni valoroşi. Dacă în toată ţara asta s-ar face ce a făcut domnul Toma aici, ţara asta ar avea demnitate. Sper ca aşa cum Buzăul şi-a adunat <apele> şi România să îşi adune <apele>, iar noi să fim un popor demn”, a declarat Dan Puric.

„În Parcul Crâng am aflat vestea că am intrat la Facultatea de Medicină”

„Parcul Crâng este pentru mine un templu. Îmi aduc aminte că înainte să se afişeze rezultatele la admiterea la facultate, toţi ai mei erau foarte nerăbdători. şi pentru că la Medicină rezultatele se dau mai târziu, iar ceilalţi colegi ai mei deja aflaseră dacă au fost admişi la facultăţile lor, eu eram foarte emoţionată. Aici, în Parcul Crâng, am aflat vestea că am intrat la Facultatea de Medicină Militară. Este deci un loc deosebit pentru mine, iar faptul că acest stejar îmi poartă numele mă onorează extrem de mult. Nu m-am gândit niciodată în viaţă la asemenea onoare”, a declarat Florentina Ioniţă-Radu, general de divizie, comandant al Spitalului Miliar Central.

„Sunt extrem de onorat!”  

„Întâmplarea face ca locuinţa mea din Buzău să fie aproape de parcul acesta. Cea mai îndepărtată amintire pe care o am din parc e că mă îmbrăcasem frumos în clasa a 9 a și-mi pusesem nu știu ce pantaloni, dar șosetele erau roșii. În acest oraş se întâmplă multe datorită domnului primar. Astăzi nu ne-a primit cu o frază festivistă despre frumuseţea Crângului, ci ne-a spus despre acest parc că necesită îmbunătăţiri, pentru a căpăta o strălucire care nu ştiu dacă a mai avu­t-o, dar în mod sigur o va avea. Domnul primar este implicat în recuperarea memoriei Buzăului în multe direcţii; amintesc recuperarea moştenirii intelectuale a lui Marghiloman. Face ca oraşul Buzău să fie unul dintre cele mai interesante şi în învăţământ, în cultură… Vă mulţumesc, sunt extrem de onorat!”, a declarat academicianul Marius Andruh, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Angers şi director al Departamentului de Chimie Anorganică al Facultăţii de Chimie de la Universitatea din Bucureşti.

„Era gata să nu mai recunosc acest oraş”

„Sunt fericit că după ultimii ani am constatat că era gata să nu mai recunosc acest oraş. Atât de superb este şi bine pus la punct. Îl cunosc bine pe domnul primar şi avem amintiri nemaipomenite împreună. Să ştiţi că eu sunt obişnuit cu lopată, fac grădinărit. Eu vă urez tuturor sănătate, bucurii, fericire şi împliniri!”, a declarat Benone Sinulescu.

 

„La botezul meu, pădurarul din sat mi-a pus în scăldătoare fel de fel de seminţe de plante”

„Suntem în faţa unui botez. Un stejar îmi va purta numele. De acum voi fi ceva mai bogat, aşa că trebuie să trec în declaraţia de avere şi acest stejar, ca să nu am probleme. Am aflat că la botezul meu a venit şi pădurarul din sat, care mi-a pus în scăldătoare fel de fel de seminţe de plante. Tot ce a găsit mai înmiresmat în munte. Cred că aşa Dumnezeu a spus: <Omului ăsta îi dăm misiunea să producă seminţe>. Şi toată viaţa asta am făcut, am produs seminţe şi răsaduri. Dar parcă mai lipsea ceva. <Vânător> fără pădure nu se putea. Probabil de aceea domnul primar s-a gândit să am şi un stejar”, a declarat Costel Vînătoru, inginer, cercetător, preot, director al Băncii de Gene.

Alţi şase stejari seculari „botezaţi” cu numele unor personalităţi buzoiene   

În partea a doua a evenimentului de marţi, din Crâng, a avut loc „botezul” a şase stejari seculari care au primit numele unor mari personalităţi buzoiene care nu mai sunt în viaţă. „Naşii” acestui „botez” au fost persoane publice. Astfel, stejarul care a primit numele lui George Emil Palade a fost „botezat” de conducerea Colegiului Hasdeu, alături de un grup de hasdeieni, stejarul lui Vasile Voiculescu a fost „botezat” de directorul Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu”, Sorin Burlacu, stejarul lui Dionisie Romano, de preotul Mihail Milea, cel al Margaretei Sterian a fost „botezat” de conducerea Liceului de Arte „Margareta Sterian”, iar stejarul lui Nicu Constantinescu de primarul Constantin Toma. Un al şaselea stejar secular a primit numele celebrului ziarist buzoian Pamfil Şeicaru, „botezul” fiind făcut de directorul cotidianului OPINIA, Călin Bostan. Cu această ocazie, acesta a lansat propunerea ca un alt stejar din Crâng şi chiar o stradă din municipiu să primească numele fondatorului OPINIA, jurnalistul şi omul de cultură Corneliu Ştefan, în anul în care cotidianul împlineşte 30 de ani.

La final, invitaţii au făcut o poză de grup, moment în care Benone Sinulescu a fredonat la microfon una dintre piesele sale celebre, care dă ora exactă în municipiu, „Cât e Buzăul de mare”.

Tot marţi, de la ora 17.00, la Teatrul „G. Ciprian”, actorul Dan Puric a susţinut conferinţa „Menirea tinerei generaţii”. Evenimentele de marţi s-au desfăşurat pentru sărbătorirea personalităţii buzoiene a lunii februarie – Dan Puric.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker