Economic

Se întâmplă din nou! Vânzarea imobilelor, pe trend descendent

În ultimele șase luni, vânzarea imobilelor a avut o traiectorie ascendentă, înregistrând de la o lună la alta procente foarte mari. În luna octombrie, însă, vânzarea imobilelor nu a mai înregistrat un scor pe plus, fiind vândute 60.853 de imobile, la nivelul întregii țări. Față de luna septembrie a acestui an, s-a consemnat o scădere de 3.697 imobile. Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, numărul case­lor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna octombrie este cu 22.822 mai mic față de perioada similară a anului 2020.

Cele mai multe imobile au fost înregistrate, în perioada de referință, în București (11.158) și în județele Ilfov (4.226) și Brașov ( 3.215). La polul opus, județele care au înregistrat cel mai mic număr la vânzările imobi­liare, în luna octombrie, sunt Călărași (201), Covasna (238) și Tulcea (408).

Nu doar la nivel național se remarcă o scădere a numărului de imobile vân­­dute în luna a zecea a acestui an. Buzăul, care în luna septembrie a fost pe locul doi la vânzarea terenurilor agricole, revine pe al treilea loc în clasament, în spatele județelor Galați și Dolj. În Galați au fost vândute 617 terenuri agricole, în Dolj 553, în timp ce în Buzău doar 462, mai puțin cu 62 de terenuri, comparativ cu luna septembrie. O scădere a vânzărilor a mai fost înregistrată și la terenurile intravilane care aveau construcții. Dacă în luna septembrie buzoienii au cumpărat 412 astfel de imobile, de data aceasta doar 364 de locuințe au făcut obiectul actelor de vânzare-cumpărare. Creșteri au fost înregistrate la terenurile neagricole, fiind vândute nouă astfel de terenuri, la terenurile intravilane care nu aveau construcții (202) și la unitățile individuale (140).

În total, în Buzău au fost vândute 1.177 imobile în luna octombrie, cu 63 mai puține față de luna septembrie, când 1.240 case, apartamente și terenuri agricole au făcut obiectul actelor de vânzare-cumpărare.

Motivul reducerii numărului de tranzacții poate fi scăderea ofertei, a cererii sau, mai degrabă, de accelerare a infectărilor cauzate de pandemie, la cifre neîntâlnite până acum, care au făcut oamenii mai precauți. Dar, nu este exclus ca această scădere a tranzacțiilor să fie determinată și de prețul mult prea mare al locuințelor, mai ales că dezvoltatorii imobiliari anunță că prețul acestora ar putea fi, până la sfârșitul anului, și cu 25 la sută mai mare față de anul trecut.

Chiar dacă dezvoltatorii imobiliari se așteptau ca în perioada pandemiei pre­țurile caselor să scadă, lucrurile s-au întâmplat fix invers, iar perioada lockdown-ului i-a determinat pe cei mai mulți români să schimbe ,,cutia de chibri­turi” în care au locuit până acum, cu o casă mult mai spațioasă, lucru care a dus la creșterea de astăzi. Experții imobiliari susțin că prețurile urcă pe fundalul cererii în ascensiune. Or, imobilul rămâne, deocamdată, cea mai sigură investiție pe termen lung.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker