Economic

Se înființează Sucursala Romgaz Buzău-Caragele

Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat înfiinţarea Sucursalei Buzău-Caragele, având ca obiect principal de activitate extracţia gazelor naturale, potrivit unui raport al companiei.

„În temeiul prevederilor art. 234 din Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, SNGN Romgaz SA informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, prin Hotărârea nr. 93/18.10.2023, Consiliul de Administraţie a aprobat înfiinţarea sucursalei de producţie cu denumirea Sucursala Buzău–Caragele, având ca obiect principal de activitate extracţia gazelor naturale”, se spune în document.

Romgaz va continua încă doi ani investiţiile la zăcământul de la Caragele, unde va începe în următoarele luni săparea de noi sonde de mare adâncime, pentru a vedea „adevărul geologic la nivelul acestui proiect” considerat prioritar de companie, a anunţat, la sfârşitul lunii septembrie, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, la Congresul Central – European al Gazelor Naturale. „Am încercat, din partea companiei Romgaz, să aducem claritate, care este evoluţia proiectului Caragele. Încă o dată, acest proiect este productiv din 2009, în 2019 a fost pusă în producţie prima sondă de mare adâncime în cadrul proiectului Caragele şi din anul 2021 este privit în compania Romgaz ca proiect prioritar”, a declarat Răzvan Popescu.

Directorul Romgaz estimează că este posibilă forarea de noi sonde la Caragele până la finalul acestui an. „În acest moment avem în plan săparea a şase sonde de mare adâncime, care vor releva care este de fapt adevărul geologic la nivelul acestui proiect şi încă trei sonde contingente, ce urmează a fi forate. Probabil, forajul acestora va începe cel mai devreme în ultimele luni ale acestui an, începutul anului viitor. Avem în plan o infrastructură de suprafaţă. Sunt 55 de kilometri de conducte de aducţiune, staţie de uscare şi o staţie nouă de comprimare. Aceasta este perspectiva proiectului Caragele. Sunt alocate sume până la finalul anului 2025 în bugetul de investiţii al companiei”, a susţinut acesta.

Rezervele de gaze naturale de la Caragele au fost estimate la peste 30 de miliarde de metri cubi.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70 la sută.

Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani în 1909. Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

Romgaz mai are încă șapte sucursale: Sucursala Mediaş; Sucursala Târgu Mureş; Sucursala de Intervenţii, Reparaţii Capitale şi Operaţii Speciale la Sonde Mediaş (SIRCOSS); Sucursala de Transport Tehnologic şi Mentenanță Târgu Mureş (STTM); Sucursala de Producţie Energie Electrică Iernut (SPEE); Sucursala Drobeta Turnu Severin și Romgaz Black Sea Limited Nassau (Bahamas) Sucursala Bucureşti, precum și o filială: Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti SRL.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker