Politic

O buzoiancă, pe loc eligibil la europarlamentare

Fostul premier Mihai Tudose va deschide lista PSD pentru alegerile europarlamentare din 2024, susţin surse politice pentru News.ro. Pentru locul doi, cele mai mari şanse le are Carmen Orban, consiliera premierului Marcel Ciolacu pe probleme de sănătate. A treia poziţie ar urma să fie ocupată de europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte al socialiştilor europeni. Cel puţin două locuri eligibile pe lista PSD vor fi cedate pentru candidaţii Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), fondat de Dan Voiculescu.

Europarlamentarul Mihai Tudose va deschide lista PSD pentru Bruxelles. Tudose a fost premier între iunie 2017 şi ianuarie 2018. A demisionat din guvern şi, ulterior, din partid, după un conflict cu Liviu Dragnea. La alegerile europarlamentare din 2019 a obţinut un loc de eurodeputat pe listele PRO România. S-a întors în PSD după ce Marcel Ciolacu a devenit preşedinte al social-democraţilor. Mihai Tudose a anunţat miercurea trecută că va candida pentru un nou mandat la Bruxelles. Întrebat pe ce loc va fi PSD la alegerile europarlamentare, Tudose a răspuns: „Vom ieşi pe primul loc cu un scor mare. Sper să fie peste 30 la sută”.

Locul al doilea pe lista PSD va fi ocupat de o femeie, pentru echilibru de gen. Potrivit surselor citate, în acest moment favorită este Carmen Orban, consilierul premierului Marcel Ciolacu pe probleme de sănătate. Locul trei e rezervat pentru Victor Negrescu, vicepreşedinte al socialiştilor la nivel european şi principalul sfetnic al premierului Marcel Ciolacu pe politică europeană. Negrescu va bifa astfel al treilea mandat ca deputat la Bruxelles.

Următoarele locuri vor fi ocupate de Claudiu Manda (Dolj) şi Dragoş Benea (Bacău), urmaţi de Maria Grapini, candidat din partea PUSL, partidul controlat de Dan Voiculescu. „PUSL va primi încă un loc eligibil. Carmen Avram nu mai are susţinere şi ar putea fi înlocuită cu o altă jurnalistă din trustul Intact, însă concurenţa e mare: în cursă a intrat şi Lavinia Şandru”, susţin surse din conducerea PSD.

Aşadar, pentru PSD mai rămân trei-patru locuri eligibile, în funcţie de scorul partidului. „Dintre actualii eurodeputaţi, se luptă să mai prindă un loc Dan Nica şi Rovana Plumb. La uşa partidului bate şi Corina Creţu, aleasă în 2019 pe locurile PRO România, dar se opune Mihai Tudose. Din regiunea Moldova, Marius Budăi sau Doina Teodorovici de la Botoşani ar putea obţine un loc eligibil. Gabriela Firea a fost un nume luat în calcul, dar doamna Firea nu e dispusă deocamdată să plece la Bruxelles”, susţin sursele citate.

Cine este Carmen Orban

Carmen Orban este consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu, numită în funcție în iunie 2023. Ea a plecat la Guvern din poziția de director general al grupului medical Monza, pe care a ocupat-o din august 2019. Din 2011 și până în 2019, conferenţiarul universitar Carmen Orban, doctor în Știinţe Medicale, a fost manager al Institutului Clinic Fundeni. S-a născut la 22 noiembrie 1968 în municipiul Buzău. În perioada 2009-2011 a fost manager general al Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, după ce, în perioada 2007-2009, a condus secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a aceluiaşi spital.

A condus proiecte de cer­cetare ştiinţifică precum „Centru de excelenţă în medicina translaţională”, „Sistem informatic unitar pentru monitorizarea şi optimizarea îngrijirii bolnavilor critici din spitalele platformei Fundeni: intraoperator, postoperator şi din secţiile de terapie intensivă”, şi „Profil genic al cancerelor bronhopulmonare primitive cu celule non-mici şi invazia ganglionilor mediastinali”.

Din noiembrie 2018, Carmen Orban este cetățean de onoare al municipiului Buzău.

Articole similare