Educație

Se bat tobele la Buzău pentru grevă generală în învățământ

După cum anunța OPINIA la începutul acestei săptămâni,  că sindicaliștii din învățământul buzoian vor declanșa protestele, miercuri a avut loc prima manifestare sindicală de acest gen, în fața Prefecturii. Reprezentanții Sindicatului Învățământului Preuniversitar se țin astfel de cuvânt, cerându-și drepturile care se regăsesc în lege și spun că nu vor da înapoi până nu le vor obține, mergând până acolo încât ar putea declanșa chiar grevă generală, o formă de protest, care, după cum spune liderul  Ion Dobre, nu a mai fost pusă în aplicare de un deceniu la Buzău .

La ce concluzie au ajuns sindicaliștii buzoieni din Învățământ după întâlnirea cu prefectul

Liderul Sindicatului de Învățământ Preuniversitar buzoian a avut miercuri, 22 decembrie, o întâlnire cu prefectul județului, Daniel Marian Țiclea, pentru a-i aduce la cunoștință  lista cu revendicări a cadrelor didactice din învățământul buzoian. El a fost însoțit de alți câțiva colegi  ce fac parte din conducerea sindicatului.

Cu toate că știu că nu aici, în plan local, este rezolvarea problemelor lor, sindicaliștii din învățământul buzoian  au mers miercuri, pe la orele amiezii, cu jalba la Prefectură, urmând procedura legală. Ei au informat autoritățile de la Casa Albă cu privire la revendicările lor, în speranța că acestea vor transmise mai departe de către prefectul județului. „Discuția pe care am avut-o cu domnul prefect și cu colaboratorii dumnealui ne dă speranțe că mesajul nostru va ajunge acolo unde trebuie, respectiv la Guvern și la Ministerul Muncii. Va fi și o discuție în consiliu tripartit. Rămân speranțele că mesajul va ajunge, dar, din păcate, nu aici este rezolvarea noastră”, spune liderul sindical buzoian.

Pe 5 ianuarie vor protesta la Guvern

Autoritățile vor avea o perioadă de răgaz pentru soluționa cererile în sensul unui răspuns favorabil până după sărbători, pentru că liderul buzoian al SÎP Buzău, Ion Dobre și-a anunțat colegii că „deja pentru data de 5 ianuarie Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și celelalte federații au obținut aprobarea pentru pichetarea sediului Guvernului”. Prin urmare, sindicaliștii nu doresc să slăbească presiunea pe autorități, dimpotrivă, Buzăul a anunțat că se va afla în fruntea protestatarilor după cum se prezintă lucrurile la momentul acesta. Liderul SÎP explică această atitudine prin faptul că promisiunile obținute până în prezent de la autorități nu mai reprezintă mare lucru pentru învățământul buzoian, pentru că, între timp, dascălii buzoieni și-au obținut drepturile prin Instanța de judecată.

„I-am spus și domnului prefect, că noi cu siguranță noi vom fi cei mai vehemenți manifestanți, pentru că la momentul acesta nu ni s-a dat aproape nimic; 50-60 de lei net; Ce să facem cu ei? Nu ajung nici măcar de biletele de autobuz. Nu mai spun, dacă ești nevoit să faci naveta, și să ți se deconteze și aceștia după 3 luni, cum încă se mai întâmplă în unele locuri.  În momentul de față s-a lansat o fumigenă: se vrea o lege reparatorie cu privire la drepturile ce ne-au fost furate atât pe  dirigenție, gradație, cât și pe încadrarea greșită. Pentru noi acea lege nu mai are nici un efect, pentru că noi ne-am câștigat acest drept prin procesele pe care le-am avut pe rolul Instanțelor. Unele au mers inclusiv în recurs. Noi și Maramureșul suntem, din punctul acesta de vedere, defavorizați”, a mai spus Ion Dobre.

 Se strâng semnături pentru grevă generală

Toate acțiunile care SÎP Buzău și le-a propus sunt în strânsă corelare cu  ceea ce se decide la nivel național. Cum în momentul acesta Federațiile sindicale din educație derulează în unitățile de învățământ un referendum prin care angajații sunt invitați să decidă dacă intră în grevă generală, dacă Guvernul nu va acorda majorările salariale prevăzute de lege, liderii sindicali de la Buzău  au declanșat și ei  o consultare a membrilor prin care li se solicită să-și spună punctul de vedere cu privire la declanșarea grevei generale. Astfel, pe lângă aceste pichetări, cum este cea care a avut loc în fața Prefecturii, se mai discută despre înghețarea semestrului I, se discută despre o grevă de avertisment și se discută despre o grevă generală. „Lucrurile se vor decide în funcție de ceea ce vor decide membrii de sindicat.  Avem un referendum colegilor noștri înaintat colegilor noștri din școală. În funcție de rezultatul acestui referendum vom decide dacă vom apela la greva generală care este o formă extremă de luptă sindicală. În ultimii zece ani nu am mai apelat la această formă extremă de grevă generală. De această dată lucrurile stau cu totul altfel, pentru că vedem în ce situație se găsesc salariații din învățământ; coșul zilnic a depășit la momentul acesta puterea de cumpărare a peste 70% din salariații din învățământ.

Până la acest moment există susținerea colegilor. Am început aceste proteste  și  pentru că am primit semnale din partea lor că sunt  nemulțumiți că noi liderii de sindicat,  am  fi pactizat cu cei de la guvernare. În felul acesta vrem să demonstrăm că nu este așa, dar în același timp trebuie să atragem atenția că sindicatul suntem cu toții, nu doar  noi liderii de sindicat. Fără ei nu avem nicio putere”, a precizat liderul Ion Dobre, care le-a adresat rugămintea celor prezenți la protest să urgenteze procesul de completare a listelor cu opțiunile cadrelor didactice privind declanșarea sau nu a grevei generale.

Reprezentantul sindical al Palatului Copiilor, Gheorghe Bostan,  spune că aceste nemulțumiri care i-a scos pe profesori în stradă în prag de sărbători sunt și rezultatul unor probleme nerezolvate de mai bine de 10 ani, mai exact, „după 11 ani de când s-a dat Legea învățământului și după patru ani  când trebuia să obținem niște majorări salariale, în tranșe de 25% în fiecare an. Au dat legea în 2017 ca să se aplice în 1 ianuarie 2022 și nu am obținut aproape nimic; la nivel național dorim să se aloce Învățământului 6% din PIB”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker