Cultură

FOTO | Ce are Buzăul și nu are Capitala: un club de fotografie!

Se spune de multe ori că o fotografie bună face cât o mie de cuvinte, o expresie care are legătură, de bună seamă, cu faptul că orice fotografie, chiar și dintre cele mai vechi, care nu au be­neficiat de tehnologia modernă aflată la dispoziția oricărui fotograf de astăzi, transmite emoție. Fotografia bucură, inspiră, întristează; atunci când vezi o fotografie, poți să te regăsești în ea, cu sentimente și trăiri. Pe lângă această încărcă­tură emoțională, fotografia a devenit astăzi un vector important de transmitere a informației, ea căpătând și o funcție socială. Apariția rețelelor de socializare a impulsionat și mai mult această preocupare a oamenilor către fotografie, pentru că din ce în ce mai mulți au simțit nevoia să fie cât mai prezenți și, cum telefoanele mobile au devenit instrumente de fotografiat foarte apropiate de aparatele profesionale, fotografia a devenit un hobby la îndemâna tuturor.

Aceste aspecte au fost ușor de surprins la Salonul anual de fotografie „Albatros” organizat de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” care a avut drept partener Clubul de fotografie de la Buzău, ,,Pietroasa”. Din fericire, Buzăul se numără printre puți­nele orașe din țară care are un club de fotografie în care pasionații acestei arte, indiferent de vârstă sau de pregătirea pe care o au în domeniu, se pot întâlni ca să împărtășească din experiența lor. Făcând referire la importanța unui club de fotografie care să susțină preocuparea pasionaților de această artă, Marian Plaino, câștigătorul Marelui trofeu  din acest an al Salonului buzoian de fotografie, a explicat că el face parte din clubul de fotografie de la Oradea, pentru că în Capitală nu se găsește o astfel de organizație, care să-l reprezinte. „Bucureștiul  este un oraș mare, cu mulți fotografi foarte buni, dar fără un club, unde să ne adunăm cu toții. Mi-am găsit un club din care să fac parte, și m-am înscris la Fotoclubul din Oradea. Mă duc acolo o dată, de două ori, pe an”, a spus acesta.

Cum s-a născut fotoclubul buzoian

Clubul buzoian de fotografie a fost înființat în 1997. Despre începutul acestui club, preșe­din­tele George Gomoescu își amin­tește: „Inițiativa aparține domnului Alexandru Enăchescu, care avea un studio foto vizavi de Baia Comunală. Acesta mi-a propus – pentru că din pasiunea mea pentru fotografie s-a născut o profesie, fotografie pe ceramică, un procedeu laborios, care implică multă muncă -, să înființăm un fotoclub ca să atragem pasionații de fotografie; așa s-a coagulat un grup restrâns format din Ionel Stănuță, doctor Alexandru Enăchescu, subsemnatul, George Gomoescu, și Alexandru Nișcoveanu, care a fondat Fotoclubul „Pietroasa”, în 1997. I-am dat denumirea de Fotoclub <Pietroasa> în virtutea faptului că suntem aproape de zona unde s-a des­coperit Tezaurul de la Pietroasa și am zis că se manifestă sub forma unui tezaur local”.

De atunci și până astăzi, Fotoclubul buzoian s-a implicat prin membrii ei fondatori în organizarea mai multor saloane de fotografie. „Am avut șase saloane de artă fotografică naționale organizate de noi în parteneriat cu Primăria municipiului și Consi­liului Local, cu sprijinul domnului Nicolae Cabel, regizor atunci la Antena 1, și am făcut atunci trei saloane la Galeriile de Artă și trei la Primărie. Toate s-au bucurat de succes foarte mare. Ultimele două au fost cu caracter internațional. Participanții au prezentat fotografii de o înaltă calitate. S-au promovat fotografii frumoase. După moartea domnului Enăchescu a apărut o întrerupere de șapte-opt ani, după care am reactivat fotoclubul. Am strâns în jurul meu vreo 14  tineri pasionați”, povestește președintele Fotoclub „Pietroa­sa”.

Alături de membrii fondatori, s-a aflat mereu regizorul Nicolae Cabel, pentru că, spune acesta, în primul rând sunt motivele personale: „Am crescut aici, lăsând la o parte că părinții și bunicii mei sunt înmormântați aici. De trei ani s-a reluat Salonul de fotografie. Aici, la Centrul <Alexandru Marghiloman>, au găsit multă înțelegere și ajutor. Suntem astăzi la a treia ediție, care este mai bună decât cea de anul trecut și mi-aș dori ca următoarea să fie mai nuanțată și calitativ pe o altă treaptă; și cred că așa va fi”. De altfel, Nicolae Cabel a acordat, în cadrul salonului, un premiu special, „Victor Iliu”, un premiu pe care, spune acesta, l-a acordat și anul trecut la Concursul de li­te­ratură <Vasile Voiculescu> și îl acordă de 20 de ani și studenților. „A fost un regizor deosebit din țara asta, fabulos pentru mine, profesor și nu pot să nu-i onorez cât oi trăi memoria”, explică Nicolae Cabel.

Fotoclubul, pepinieră pentru concursurile naționale și internaționale

Președintele Clubului buzoian de fotografie, George Gomoescu, prezent la festivitatea de premiere a laureaților celei de-a III-a ediții a Salonului anual de fotografie „Albatros”, și-a exprimat, cu această ocazie, deschiderea pe care o are pentru a atrage în jurul clubului buzoian tineri pasionați de această artă, fie și numai la nivel de hobby, așa cum sunt cei de la Colegiul „B. P. Hasdeu”. „Îl cunosc foarte bine pe profesorul  de geografie Mihai Mâncu de la <Hasdeu>, un pasionat de fotografie și împreună cu el doresc  să atragem elevi care fac fotografii foarte bune și să-i aducem la fotoclub, ca să-i încurajăm să participe la saloane naționale și internaționale”, a spus Gomoescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker