Administrație

Scumpirea materialelor de construcţii aruncă în aer costul proiectului locuinţelor de serviciu pentru medici

Scumpirea materiilor prime şi a materialelor de construcţie a dus la creşterea costurilor de construcţie a pro­iectelor de infrastructură, dar şi în sectorul rezidenţial, iar Consiliul Judeţean Buzău este direct afectat de aceste majorări. Unul dintre proiectele CJ afectate de majorarea preţurilor materiilor prime şi ale materialelor de construcţie este cel ce vizează construirea blocului de locuinţe de serviciu pentru medici de pe terenul fostei Maternităţi de pe Bulevardul Gării. Dacă anul trecut proiectantul lucrării estima costul lucrării la 19.142.961,98 lei, între timp valoarea investiţiei a crescut la 30.416.233,48 lei, ceea ce înseamnă o majorare de peste 30%. Ca urmare, şi devizul general al obiectivului de investiţii a fost actualizat în conformitate cu situaţia existentă în piaţa construcţiilor, în vederea demarării procedurilor de achiziţie pentru realizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului, iar studiul de fezabilitate trebuie modificat în consecinţă şi aprobat de consilierii judeţeni pentru a putea fi demarate procedurile de achiziţie a execuţiei de lucrări în vederea realizării construcţiei. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Judeţean Buzău.

Potrivit proiectului, ca suport pentru realizarea actuali­zării valorii estimate a lu­crărilor, au fost folosiţi indicii Institutului Naţional de Statistică la luna aprilie 2021 pentru ca­tegoria „Construcţii Reziden­ţiale” şi următoarele creşteri aproximative ale următoarelor materiale, cu impact asupra valorii totale estimate în Studiul de fezabilitate: – polistiren – 58%; – conducte PVC, polietilenă, polipropilenă – 60% la produsul finit; – tablă zincată – 50%; – oţel beton – 57%; – benzi OL laminate la cald – 75%; – produse de balastieră (nisip, pietriş, refuz de ciur) – 50%; – motorină şi bitum – 25%; – produse lemn – 300%, cu impact asupra a tot ceea ce înseamnă: aco­perişuri, sprijiniri, eşafodaje, cofraje, dar si produse secundare extrem de utilizate: PAL, PFL, OSB, TEGO.

Creşterea fără precedent a preţurilor internaţionale la toate materialele de construcţii a început după jumătatea anului 2020, ajungând şi până la 40% pentru anumite componente.

Fenomenul este cauzat de mai mulţi factori, însă principala cauză este că pandemia a redus în mod forţat capacităţile de producţie mondiale şi a afectat fluxurile de transport internaţional. Majoritatea materialelor sau materiilor prime pentru construcţii se importă: geosintetice (în principal din Italia, Franţa), parapet (Italia), vopseluri pentru marcaje rutiere (Italia), ţevi şi cabluri pentru lucrările de reţele de utilităţi (Turcia, Rusia), bitum (Polonia, Ungaria, Serbia), oţel beton (Republica Moldova, Rusia, Turcia). Producătorii interni sunt foarte puţini şi fie depind de importuri de materie primă din state non-UE (China, Turcia, Rusia), fie produc în cantităţi foarte mici sau o gamă redusă de produse. De asemenea, reducerea consumului mondial de produse derivate din ţiţei a dus la scăderea ofertei de bitum, un produs rezidual al rafinăriilor, scădere care a condus automat la creşterea preţurilor.

Blocul de locuinţe de serviciu destinat medicilor care vor dori să profeseze în Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău va avea un regim de înalţime P + 5E. Zona de Parter va cuprinde un winfang-recepţie, secretariat, hol de distribuţie, patru birouri propriu-zise, incluzând şi pe cel al managerului, un oficiu, două grupuri sanitare pe sexe pentru angajaţi, un grup sanitar special echipat pentru persoană cu handicap motor, inclusiv zona de curăţenie, două încăperi cu destinaţia Arhivă, încăperea tehnică în care se găseşte Centrala termică ce deserveşte zona de birouri, precum şi spaţiile comune (casa scării) de la blocul de locuinţe, respectiv Gospodăria de apă menajeră a blocului. De la nivelul terasei exterioare din incinta curţii se va realiza un acces separat în zona de birouri, faţă de cel către zona cu apartamente. Zona de etaje 1-5 va cuprinde câte patru unităţi locative – apartamente cu două camere şi garsoniere – pe ni­vel pentru cele cinci etaje, pentru aceasta zonă, circulaţii pe verticală şi orizontală aparţinând zonelor comune, ce mai cuprind de asemenea încăperi „Us­cător” comun, respectiv încă­peri „Depozitare”, pe ni­vel.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker