Cultură

Sculptorul buzoian Bogdan Adrian Lefter, selectat pentru o expoziție internațională de excepție

De zece ani, oamenii trec zilnic pe lângă un colos de 11 metri înălțime, 6 metri lățime și 4 tone în greutate, la ieșirea din orașul Buzău, spre Focșani. Este opera monumentală a buzoianului Bogdan Adrian Lefter, un tânăr în vârstă de 40 de ani, unul dintre cei mai activi și mai talentați artişti plastici români ai noului val. Este specialist în sculptura în metal și a realizat numeroase monumente urbane, din inox, bronz sau oţel, nu numai pentru Buzău, ci și pentru multe oraşe din întreaga lume, pe unde a participat cu succes la competiții internaționale. Cea mai recentă lucrare a sa pe care a dăruit-o Buzăului este cea pe care a realizat-o în vara lui 2022, la evenimentul în premieră pe care l-a realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Buzău, prin intermediul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, respectiv  prima ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură din Buzău (BISS) care a celebrat 1650 de ani de la prima menționare a numelui de Buzău (Mousaios), desfășurându-se sub egida temei „Memoria Apei”.

Primul simpozion la care a participat artistul plastic buzoian a fost însă Changchun,  China, în 2010. Încă de atunci și-a dorit să organizeze și pentru orașul său natal, Buzău, un astfel de eveniment. Vara aceasta a participat la o altă competiție, în China. Lucrarea sa se numără printre cele selectate care vor face obiectul unei expoziții, acesta fiind și motivul pentru care este invitat la acest eveniment, în China.

Licențiat în Arte la Facultatea de Arte Decorative și Design, Ceramică, Sticlă, Profil Metalic, specialitatea Metal, de la Universitatea Națională de Arte București, și absolvent al masterului în sculptură metalică în perioada 2002-2006, buzoianul Adrian Bogdan Lefter, asistent univ. doctorand, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Asociației Internaționale a Sculptorilor Monumentaliști (AIESM). Are în palmares peste 20 de simpozioane și concursuri internaționale de sculptură în 14 țări ale lumii. O parte din lucrările sale se află în Spania, Italia, China, Turcia, Danemarca, Japonia, Vietnam, Thailanda, Iran, Egipt, Luzemburg, Costarica, Armenia, Elveția.

„Eclectic Renaissance”, expusă în Mongolia

Lucrarea pe care a prezentat-o Bogdan Adrian Lefter la concursul din China, „Eclectic Renaissance”, de 60-70 cm, a fost selectată și va face parte, în perioada 11-13 octombrie, din expoziția „The Belt and Road Hohhot International Sculpture Exhibition” din Hohhot–Inner, Mongolia. Lucrarea sa a trecut de selecția preliminară, care s-a  realizat din 768 lucrări participante, ale unor artiști din întreaga lume.

„Este un privilegiu ca lucrarea mea <Eclectic Renaissance> să fie selectată pentru expoziția <The Belt and Road Hohhot International Sculpture Exhibition> din Hohhot–Inner Mongolia. Selecția preliminară a 100 de artiști de top din lume (90 din China și 10 internaționali) s-a realizat din 768 de lucrări înscrise. Este o onoare să mă număr printre cei 10 sculptori internaționali de renume”, spune artistul buzoian Bogdan Lefter, care explică mai departe cum vor decurge lucrurile în această competiție: „În primă fază este o expoziție preliminară, unde au fost selectați 100 de artiști din 768 de lucrări , după care vor fi selectate 20 de lucrări care vor fi realizate în mărime monumentală”.

Selecția pentru „Expoziția Internațională de Sculptură Hohhot <Centura și Drumul>”, co-sponsorizată de Guvernul Popular Municipal Hohhot și Asociația Sculptorilor Urbani din China, a avut loc în data de  29 august, în cadrul unei „ședințe de evaluare preliminară pentru colecția de lucrări”, la Beijing. Tema generală a acestei expoziții din China este „Pacea și cooperarea, deschiderea și incluziunea, învățarea reciprocă, beneficiul reciproc și câștig-câștig”; tema creativă acoperă două direcții: una este „învățarea reciprocă între civilizații și un destin comun”, iar cealaltă este „cultura chineză, farmecul îmbinării”. Competiția s-a bucurat de o participare numeroasă, organizatorii apreciind că „a primit o atenție și sprijin pe scară largă din toate categoriile sociale. Artiștii din țară și din străinătate s-au înscris activ. Comitetul de organizare a primit în cele din urmă un total de 768 de lucrări depuse (la 25 august)”.

Această „ședință de evaluare preliminară” s-a ghidat după principiile corectitudinii, imparțialității și deschiderii, precum și la standardele lucrărilor de înalt nivel și a fost făcută de  experți în artă, experți organizatori, supraveghetori ai juriului. După punctare, vot și cercetare de către juriu, au fost selectate în final 100 de lucrări preliminare.

Ce planuri are buzoianul  Bogdan Adrian Lefter

Primii pași în artă i-a făcut  la Liceul de Artă „Margareta Sterian”, din Buzău, unde a fost îndrumat în tainele picturii de şevalet de maestrul Florin Menzopol. A urmat apoi facultatea. În timpul facultăţii, a fost unul dintre cei patru artişti care în 2005 l-au ajutat pe sculptorul Bogdan Severin Hoşbotă să realizeze monumentul eroilor din Piaţa Revoluţiei. „A fost prima experiență în care am conștientizat ce implică o lucrare monumentală”, spune buzoianul despre acea experinență alături de profesorul său. De atunci, în Capitală Bogdan a mai realizat un bust al lui Corneliu Coposu, în anul 2017. „E cel mai mare bust al lui Corneliu Coposu, amplasat lângă Biserica Sfântul Mina. E un bust de doi metri pe doi metri și are în jur de 3 metri înălțime”.

Din bogata sa carieră de circa două decenii mai amintim și lupta sa prin artă pentru conservarea speciilor. În Elveţia a participat la un festival de sculptură în zăpadă, din Pont Resina, cu o sculptură de doi metri înălţime, ce înfăţişa un rinocer alb, cu un corn retezat. A fost un semnal de alarmă pe care artistul plastic buzoian a dorit să-l tragă faţă de dispariţia acestei specii.

Este o persoană foarte creativă și foarte muncitoare. Explicația pe care o dă artistul este că și-a dorit ca în fiecare an să realizeze cel puțin o lucrare monumentală: „Au fost ani în care am avut și două-trei lucrări monumentale”.

După două decenii de activitate artistică, Bogdan Adrian Lefter se simte împlinit, și mărturisește că acesta este drumul său în viață. „Știu că aici, în artă, e menirea mea și în asta mă regăsesc. Aici mă simt împlinit și fac ceea ce îmi doresc. Nu mă văd făcând altceva. Drumul pe care sunt este cel pe care trebuie să fiu”, mărturisește artistul buzoian.

În continuare, indiferent la câte concursuri internaționale participă, își dorește să realizeze cât mai multe lucrări pentru Buzău, și să continue proiectul „Buzău International Sculpture Symposium”, început anul trecut, prin organizarea și a altor ediții, astfel încât să se pună bazele unei tradiții.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker