CulturăEducație

Scrisoare pentru Moș Crăciun, dar și pentru părinți

O tradiție în această perioadă este obiceiul de a trimite o scrisoare către Moș Crăciun. Astăzi este Ajunul Crăciunului și până la această oră Moș Crăciun a primit cam toate scrisorile de la copii. Aceste scrisori conțin de obicei liste cu jucăriile pe care și le doresc copiii. Ei menționează bineînțeles în scrisori că au fost cuminți tot anul și de aceea așteaptă ca moșul să le aducă darurile dorite.

Acum atelierele moșului în care spiridușii fabrică darurile la care visează copiii lucrează din plin.

Ca să fie siguri că Moșul le va îndeplini toate dorințele și copiii au participat la ateliere. Este vorba despre ateliere de scriere, bineînțeles. Unii dintre ei au exersat tot anul să scrie frumos și corect. Un astfel de atelier creativ este cel organizat în cadrul orei de lectură realizată de profesoara de limba română Mihaela Nicolae de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău. De fapt această oră este mai mult un club de lectură asortat cu bombonele, pentru ca toți copiii să o simtă ca o oră de libertate, de visare, de frumos.  Mai întâi, copiii au participat la un atelier „Mașinuța de scris”, despre care cadrul didactic spune că a fost realizat în colaborare cu  „Asociația de basm” unde au beneficiat și de ajutorul scriitoarei Luminița Corneanu. Apoi activitățile de scriere au continuat și au fost promovate în cadrul grupului„Lecturiada”.

Apoi, apelând la „Poveste de Crăciun” a lui  Charles Dickens, pe lângă dragostea de lectură și scris cadrul didactic mai adaugă și alte ingrediente în sufletul copiilor: empatie, bucurie, bunătate, generozitate și multe, multe alte sentimente, pe care ei le transmit mai departe. Și nu numai în scrisorile pentru Moș Crăciun, ci și în alte scrisori, când ei înșiși devin ajutoarele Moșului pentru a-i răsplăti pe părinți pentru tot ceea ce fac pentru ei. „Îi învăț ca de Crăciun să trimită mesaje părinților. Și să le așeze undeva să le găsească și să îi observe pe părinți cum reacționează atunci când găsesc scrisoarea. Bineînțeles că, bieții de ei, lăcrimează atunci când văd mesajul de la copii lor.  Le spun elevilor mei: <Tu aștepți jucării de la Moș; i-ai făcut lista, dar invers? Cadoul tău cel mai bun pentru părinți sunt cuvintele acelea. Bineînțeles că mama știe că o iubești. Iubirea există, dar avem nevoie și de cuvintele acelea>. Și am grijă să fie scrise cum trebuie. Dacă nu sunt scrise cum trebuie, le mai scriem odată. Îmi spun că dacă au văzut că acele cuvinte au contat,  poate învață să spună mai des măcar mulțumesc, să știe să întoarcă ceea ce primesc. Primesc multă iubire, multe cadouri și trebuie să întoarcă și ei puțin”, spune cadrul didactic.

Prin urmare, dacă Moș Crăciun nu ar fi existat, el ar fi trebuit inventat, fie și numai pentru faptul că este acel personaj de folos  și  părinților care își doresc copii cuminți, pentru că le fixează copiilor noțiunile de bine și rău,  îi ajută să fie mai darnici, mai empatici, mai sensibili, mai buni.

Și pentru cei mari și pentru cei mici există Moș Crăciun!  Moș Crăciun este cel care creează magia sărbătorilor de iarnă pentru că noi toți îl ajutăm pe Moș Crăciun să existe! Și pentru cei care se mai îndoiesc de existența țui le spunem că  este un bătrânel bun și simpatic, cu barba și părul alb,care trăiește în Laponia, cu sotia sa Crăciunița, acolo unde ajung, de fapt și scrisorile, și în noaptea de Ajun, cu ajutorul spiridușilor, aduce cadouri tuturor copiilor cu o trăsură trasă de reni. El este simbolul bunătății, generozității și speranței, de la care cu toții avem de învățat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker