Actualitate

Sărbătoarea Nașterii Domnului cu tradiții și obiceiuri

Cel mai important eveniment din istoria omenirii a fost Crăciunul sau Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos – Fiul lui Dumnezeu. Anul naşterii Mântuitorului Iisus Hristos a devenit borna numărul unu a omenirii. Orice lucru sau eveniment se raportează întotdeauna la naşterea Fiului lui Dumnezeu pe pământ.

Venirea lui Iisus Hristos în lume  a fost posibilă şi prin conlucrarea Sfintei Fecioare Maria care a acceptat de bună voie şi cu bucurie sfântă. Motiv pentru care noi, creștinii, o preţuim pe Sfânta Fecioara Maria. „Naşterea lui Iisus Hristos trebuie privită ca fiind cea mai mare minune şi şansa mântuirii noastre. Fără Crăciun nu aveam Boboteaza, Paştile, Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh. Crăciunul a schimbat tristeţea cu bucuria, necredinţa cu credinţa vie. La Betleem, care în traducere înseamnă <casa pâinii>, s-au unit cerul cu pământul şi Dumnezeu cu oamenii”, spune preotul Mihail Milea în lucrarea „Dialoguri amprentate”.

Această sărbătoare are importanţă spirituală, dar şi  socială. Spiritual, de Crăciun oamenii trăiesc misterul naşterii pruncului Iisus Hristos din Sfânta Fecioară Maria când îngerul Gavriil i-a dat de veste de Bunavestire, prin lucrarea minunată a Sfântului Duh: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema” (Luca 1,35). Din punct de vedere social, Crăciunul înseamnă comuniunea familială, părinţi şi copii, care împreună se adună să-l slăvească pe Dumnezeu în calitate de Părinte ceresc, care şi-a trimis pe pământ pe Unicul său Fiu, Iisus Hristos, ca să mântuiască oamenii, să îi ducă din nou în raiul pe care strămoşii noştri, Adam şi Eva, l-au pierdut prin păcatul neascultării.  Din punct de vedere social, familia este un sanctuar al iubirii, care se naşte şi ocroteşte viaţa pruncilor și numai în familie simţi cu adevărat bucuria naşterii Mântuitorului Hristos. . Dumnezeu a instituit familia, când s-a adresat în rai cu aceste cuvinte, când l-a văzut singur pe Adam: „Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el” (Facere 2,18). Din coasta lui Adam, adică din aceeaşi materie a făcut o femeie, pe care Adam a numit-o Eva, adică cea care perpetuează viaţa omenească pe pământ.

De Crăciun, pe 25 decembrie, în popor sunt multe tradiții. Una dintre cele mai îndrăgite tradiții  este mersul cu colindul. În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cântece și poezii.

  • De la Crăciun și până la Bobotează, copiii umblă cu Steaua. Ei poartă pe cap o coroană din hârtie colorată și colindă.
  • Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă.
  • Creștinii ortodocși merg înainte la biserică, la Liturghie. Cei ce s-au spovedit se împărtășesc și abia apoi se așează la masă cu familia.
  • Se spune că la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, care aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.
  • Se consideră că e bine să mâncăm pește la micul dejun, pentru a fi sprinteni în perioada ce urmează.
  • Un alt obicei popular este atârnarea unei crenguțe de vâsc în case. Vâscul apare în mai multe culturi.
  • În tradiția creștină, se spune că acela care pune vâsc în casă va avea un an îmbelșugat, fericire și pace în familie.
  • A doua zi de Crăciun este Soborul Maicii Domnului, iar pe 27 decembrie este Sfântul Ștefan.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker