Cultură

Scriitorul Dumitru Ion Dincă, ambasadorul buzoian al limbii române la cel mai important eveniment literar al anului

Scriitorul buzoian Dumitru Ion Dincă este ambasador al limbii române  la cel mai important eveniment literar al anului, care  va avea loc în perioada 11-17 septembrie, în Capitală. Este vorba despre cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), proiect cunoscut și urmărit cu interes atât de breasla scriitorilor, cât și de publicul iubitor de literatură. Scriitorul buzoian invitat la evenimentul numărul unu al literaturii din acest an, nu a ratat nicio ediție a Festivalului Internațional de Poezie, care a devenit  cel mai important eveniment de gen din România și unul dintre cele mai urmărite din Europa.

Scriitorul buzoian  definește acest eveniment literar drept „un adevărat maraton al poeziei la care participă poeți de pe toate continentele globului”. Nici nu poate fi altfel, având în vedere că onorează Buzăul  așezându-se la aceeași masă cu participanți importanți de pe toate meridianele mapamondului, întrucât arhitectura programului ediției din acest an include o listă bogată de scriitori. Nu mai puțin de 157 de poeți din 26 de țări de pe patru continente  (Albania, Austria, Bolivia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Maroc, Muntenegru, Peru, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Spania, Turcia, Țările de Jos și Uruguay) au dat curs invitației de a participa  la această ediție.

Despre participarea sa la acest eveniment major, scriitorul Dumitru Ion Dincă spune: „Am bucuria de a fi invitat și la această ediție alături de nume de răsunet din literatura contemporană a lumii cu mențiunea că sunt unul dintre cei care au avut șansa să fi  participat la toate edițiile de până acum. Firește că, în primul rând, un mare merit îl au organizatorii. Aici nu pot omite pe directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu și pe Loreta Popa cea care s-a ocupat de toată <bucătăria> acestei manifestări și a reușit cu brio să facă față și să satisfacă toate exigențele”.

Peste  50 de evenimente

Și pentru că astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, trebuie să spunem că evenimentul este un regal închinat cuvântului sub forma a peste 50 de evenimente. Despre acestea, Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române, organizatorul festivalului a spus: „Organizat de Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, Festivalul Internațional de Poezie de la București celebrează  ediția cu numărul 13, cea mai ambițioasă de până acum, reușită pentru care țin să le mulțumesc tuturor partenerilor instituționali ai proiectului, precum și fiecărui profesionist care și-a pus energia în realizarea programului din cele șapte zile ale evenimentului. Tema din acest an a Festivalului Internațional de Poezie București este plasată sub cunoscuta parafrază după Cicero: inter arma silent musae? – un exercițiu ambițios de a celebra puterea poeziei și, in extenso, a literaturii, și o pledoarie pentru eternitatea muzelor care au puterea de a inspira artele și cuvântul liber, chiar și în vremurile tulburi și dificile de azi, în care, de doi ani de zile, auzim ecoul unui război la frontiera de nord a țării. Sunt convins că iubitorii de literatură vor găsi în programul divers și ambițios momente și evenimente care să satisfacă toate gusturile, de la cei mai tineri cititori, la cei experimentați, de la cei mai severi în aprecieri până la cei pentru care literatura e un modus vivendi sau la cei care acum se pot regăsi în ea”.

Cele șapte zile de festival includ peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, traducători și editori, lecturi publice, dezbateri, mese rotunde, colocvii, maratoane de poezie sau performance-uri, la spectacole de teatru, proiecții de filme și concerte, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor – un program amplu și dens, construit de-a lungul ultimei jumătăți de an de echipa Muzeului Național al Literaturii Române alături de partenerii proiectului: un exercițiu de estetică relațională a artelor, un spațiu de conversație și reflecție, în cadrul căruia sunt împărtășite noi perspective, unde scrisul este sărbătorit ca artă, alături de tonalitățile muzicii de jazz, nuanțele și viziunile picturale sau imersiunea într-un spectacol teatral sau unul cinematografic.

Le dă întâlnire iubitorilor de poezie la Biblioteca Metropolitană București

Iubitorii de poezie sunt așteptați să ia parte la evenimente  în 14 spații culturale cunoscute: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Calea Griviței 64-66, Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Cărturești Verona, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, ARCUB, LibrăriaKyralina, Muzeul Național Cotroceni, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cervantes din București, Biblioteca Metropolitană București, Londohome, Teatrul Dramaturgilor Români.

Scriitorul Dumitru Ion Dincă va participa la lecturile publice vineri, 15 septembrie, în intervalul orar 13.00 – 15.00, la Biblioteca Metropolitană București din Strada Tache Ionescu 4. Poetul buzoian se va prezenta în fața publicului cu cel mai recent voluma al său, „În cârja sângelui”, un eveniment literar în bibliografia sa de scriitor , despre care autorul mărturisește că este „un hohot năucitor despre viață și moarte, despre limitele cunoașterii umane, ale iubirii și dragostei, ca dimensiuni ale trecerii noastre și, mai ales, ca rezultat al dialogului cu divinitatea. În fond, condiția creatorului. Nu e deloc lesne să devii povara propriilor drame, într-o lume bezmetică, fără echilibrul în care ne-am dezvoltat”.

În cazul lecturilor publice pe care le va susține Dumitru Ion Dincă mărturisește că va citi „o serie de poeme din cartea mea «În cârja sângelui», despre care s-au exprimat în mod deosebit de laudativ critici de renume”. Este vorba de Daniel Cristea Enache care afirma: „Dumitru Ion Dincă este un intelectual înzestrat, un poet de reală rezonanță a cărui operă reflectă o profundă originalitate. Un univers tulburător în care temele obsesive revin de la o carte la alta, te intrigă, dislocând lespezile care se află dincolo de sunetele pure ale trăirilor”. În sinteza „Poezia românească de la Nichita Stănescu până în zilele noastre”, un alt critic literar, de data aceasta Aureliu Goci, scria: „Sobrietatea discursului și viziunea glacială asupra lumii poetice pe care o întâlnim la Dumitru Ion Dincă, nu reprezintă decât o răsfrângere în imensitatea lumii și în general se regăsesc într-o poezie pusă sub semnul castelului de gheață al gândirii atotputernice, iar sentimentele – puține și cenzurate odinioară- înfloresc sub cupola rațiunii dominante. Dintre mulții și importanții scriitori de azi, D.I. Dincă pare cel mai realizat, cu o operă impresionantă, la cel mai înalt  nivel  valoric în poezie, în comentariul scriitorilor buzoieni și în poezia pentru copii, dar și în documentare și  chiar și în critica și istoria literară”.

De asemenea, poeziile scriitorului buzoian se vor auzi rostite și în limba  germană în cadrul evenimentului organizat vineri, 15 septembrie, ora 18.00 – 19.00, la Institutul Goethe, Calea Dorobanți 32; sunt versuri din volumul său „Diamantentränen”, recent tradus de Christian W.  Schenk. Seara de poezie  se va desfășura în limba germană.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker