Opinii

Când legea devine facultativă

În România, unii – îngrijorător de mulți – și-au făcut un modus vivendi din încălcarea legii, din sfidarea autorităților și, implicit, a noastră, a celor care o respectăm. Când legea devine facultativă se ajunge şi la tragedii de genul celor recente de la 2 Mai, din Alba Iulia, dar și la tragedii de genul Colectiv și Crevedia.

Îi vedem pe aceşti oameni pentru care legea este facultativă şi cărora li se permite această „interpretare”, manifestându-se peste tot: de la mitocanii care poluează fonic cu muzică dată la volum adesea insuportabil (în mijloace de transport în comun, în apartamente sau, în birturi cu pretenții de restaurant, în calitate de patroni) și needucații care lasă dâre de gunoaie pe unde trec, la vitezomanii, la drogații și bețivii iresponsabili urcați la volan, la afaceriștii care se dedau la acte ilegale în raport cu clienții sau, la un alt nivel, cu autoritățile pe care le „ung” pentru a le convinge să le dea contracte nemeritate ori pentru a închide ochii la încălcări ale legii pe care le comit.

Un exemplu doar în care ignorarea legii poate degenera în tragedii este explozia staţiei GPL de la Crevedia. Șapte instituții ale statului a anunţat Inspectoratul pentru Situații de Urgență, încă din 2020, despre neregulile depistate la firma din Crevedia ale cărei rezervoare cu GPL au explodat în 26 august, făcând peste 60 de victime. Nereguli care au atras întâi retragerea autorizației de securitate la incendiu, apoi au dus la suspendarea activității firmei. Sunt trei ani în care firma, proprietate a fiului primarului PSD de Caracal, a funcționat ilegal sub nasul acestor autorități, înştiinţate că nu mai are autorizaţie. Nimeni nu i-a deranjat cu un control, cu o anchetă. Acestea sunt exemple – câteva din cine-ştie-câte –de  instituții cangrenate prin vasalitatea față de un fief politic.

S-a ajuns aici la această situaţia în care încălcarea legii este parte din tabloul cotidian prin neaplicarea sau aplicarea cu nejustificată clemență a ei chiar de către cei care oficial o apără, iar asta dintr-un deficit de profesionalism și de integritate, cauzate, la rându-le, de incompetență, clientelism sau corupție. Au contribuit, de asemenea, la această stare și o serie de politicieni populiști și vuvuzelele lor mediatice care, manipulând frustrări și isterii colective, instigă la nerespectarea regulilor, a legilor și la sfidarea autorităților. Asta au făcut luni și luni de zile cât a durat pandemia – dar și mult după aceea. Cei care sfidau legea și autoritățile erau „eroi”.

Pentru a-i determina pe acești „eroi” să respecte legea e nevoie de aplicarea fermă a ei – în orice context, fără negocieri, fără clemență. Întâi o vor respecta de frică – așa cum, de frică, cei care o calcă în picioare acasă, în România, o respectă în Occident –, apoi, după mult timp, poate generații în cazul unora, din conștiință. Altfel, noi, cei pentru care legea nu este facultativă, vom fi lăsaţi să ne sufocăm în continuare de indignare, şi să ne amăgim că trăim într-o societate civilizată.

Text publicat în „Puterea a cincea”

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker