Educație

Școlile rămân închise în acest an școlar. Ce se întâmplă cu Bacalaureatul, Evaluarea Națională și tezele

În urma unei ședințe privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, preșe­dintele Klaus Iohannis a anunțat luni, 27 aprilie, că toate instituțiile de învățământ din România vor rămâne închise până la sfârșitul anului școlar.

Tot ieri, ministrul Educației, Monica Anisie, a oferit precizări legate de modul în care se vor încheia mediile și se vor susține examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională.

Singurii care se vor întoarce la școală până în septembrie vor fi elevii din anii terminali, însă doar în perioada 2-12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale.

Anul școlar se va încheia pe 12 iunie

„Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari: să ducă boala la școală și să ducă boala de la școală acasă. Am dorit să știm ce fac și alte țări, sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile. Am dorit să aflăm ce s-a întâmplat acolo unde experimental s-au deschis școlile, și am aflat că experimentul nu a decurs foarte bine: după câteva zile, zeci de elevi testați po­zitivi și dascăli la terapie intensivă. În concluzie s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai deschidă. Nu se mai întoarce elevul fizic la cursuri. Anul școlar se va încheia pe 12 iunie, până atunci, vor continua formele de lucru la distanță”, a declarat președintele Iohannis.

În ceea ce privește condițiile de protecție impuse pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a care vor veni la școală pentru a se pregăti pentru exeamene, președintele a precizat că vor fi respectate normele de distanțare.

„Vor fi zece elevi într-o sală de clasă, maxim două-trei ore vor sta acolo și se vor pregăti pentru examenele naționale. Acestea se vor organiza cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli de distanțare: intră pe un coridor ies pe alt coridor, se va măsura temperatura, se va face dezinfecția”, a explicat Iohannis.

Bacalaureatul începe cu probele scrise

Evaluarea Națională 2020 se va susține începând cu data de 15 iunie, iar la examenul de Bacalaureat „noutatea va fi că va începe cu probele scrise, în data de 22 iunie, și va continua cu probele pentru competențe”, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.

Referitor la elevii care nu sunt în ani terminali, „se recuperează materia neparcursă în această perioadă”, „mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note” și “nu se vor mai susține teze”.

„Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a și final de ciclu la învățământ profesional de zi pot reveni în unitățile de învățământ pe final de iunie doar pentru două săptămâni. Se vor rea­liza în această perioadă numai activități de consiliere și pregătire pentru examenele naționale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparține părinților (…) Referitor la încheierea situației școlare, mediile vor fi incheiate cu minimum două calificative sau note, așa cum am mai precizat. Însă nu se vor mai susține teze. Pentru situațiile excepționale, în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, MEC va comunica modalitățile de încheiere a situației școlare”, a mai declarat Anisie.

2 Comentarii

  1. Dar cum e gandita problema familiilor cu copii mici care depind de crese si gradinite cu program prelungit? Chiar si scolarii din clasele mici nu pot ramane 8 ore singuri acasa. Unul din parinti trebuie sa renunte la servici ,implicit la jumatate din venitul familiei. Cine se gandeste la aceste familii a caror viata depinde de locul de munca,de cresa sau gradinita? Educatorilor li se platesc un somaj,dar celor care depind de aceste institutii nu li se dau nimic,nici macar un ajutor pentru cresterea copilului. Sunt impinsi la a renunta la servici,sunt impinsi la saracie,sunt sechestrati in casa pana li se tampesc copiii iar ei intra in depresii. Cum se pot lua asemenea decizii proaste? Cati copii sunt acum bolnavi si cati au fost de gripa sezoniera? Sunt solutii destule pentru a ajuta aceste familii primind copiii in gradinite:testati cu dovada in mana ca nu sunt contaminati,sticluta de spirt pe masa,adultii cu masca si manusi,etc. Si numai cei care fac dovada ca nu au cu cine sa se ajute,etc. Sigur dintr-o clasa de copii ,se vor prezenta jumatate sau chiar mai putini. Solutii exista ,numai ca trebuie puse in aplicare,altfel vor muri de foame sau vor infunda spitalele de psihiatrie. S-a gandit cineva la asta?

  2. Să rămăne închise, nu ajută la nimic. Profesori care predau cu cartea în față, care nu ştiu să folosească un calculator, care vin la jumătatea orei pe care o termină în 5 minute, dirigintă care îți sugerează ,, subtil”, ce preferă de 8 Martie, îți povestesc la oră frustările personale, care te roagă să înveți doar cănd au inspecții….. Dacă banii ar fi investiți în firmele mici ar fi de o mie de ori mai bine.Sume imense aruncate pe ceva falimentar şi rudimentar! Opriți jaful național!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker