Educație

Şcolile din municipiu trec la învăţământul online. Plusurile şi minusurile acestui sistem

Alexandru Holicov, CEO şi Fondator Adservio, platforma educaţională care salvează învăţământul pe perioada amenin­ţării coronavirusului, a fost prezent miercuri, 11 martie, la Buzău, pentru a se întâlni cu directorii şcolilor din municipiu. Pentru că Buzăul este singurul oraş în care Adservio a fost implementat în toate şcolile, întâlnirea de ieri a urmărit să elimine toate posibilele neclarităţi privind utilizarea platformei în perioada în care toate instituţiile de învăţământ sunt închise.

Dincolo de amănunte, întâlnirea a reliefat care sunt instrumentele pe care profesorii le pot folosi pentru învăţământul online (mesageria pentru a putea comunica cu elevii şi părinţii, distribuirea lecţiilor în format electronic către o clasă sau mai multe, testări online, crearea de teme cu un anumit deadline,  posibilitatea de a pune note şi absenţe, raport de activitate al profesorilor, distribuirea de materiale video, audio, cărţi electronice etc), dar şi punctele mai slabe ale sistemului, care urmează să fie îmbunătăţite în scurt timp.

De exemplu, deocamdată profesorii nu pot interacţiona video în timp real cu elevii, dar fondatorul Adservio a spus că speră ca săptămâna viitoare şi această problemă să fie rezolvată. „Suntem în discuţii cu cei de la Microsoft să putem introduce Skype în platformă. Mai suntem în discuţii cu platforma Zoom. Sperăm ca într-o săptămână să puteţi derula inclusiv video conferinţe cu elevii. Sigur că profesorii pot folosi acum platforme externe pentru video-conferinţe, dar noi ne dorim să integrăm această funcţie în Adservio”, a declarat Alexandru Holicov.

Ce se întâmplă cu rapoartele de activitate a profesorilor în perioada de predare online

De partea cealaltă, directorii s-au arătat foarte interesaţi dacă Ministerul Educaţiei va lua în calcul rapoartele de activitate pentru perioada în care vor preda online.

„Ministerul ne spune că orice soluţie de învăţământ online adoptăm este foarte bună. Ne mai spune că fiecare şcoală va hotărî cum recuperează, iar consiliul de administraţie al şcolii aprobă felul în care se vor recupera orele. În al doilea rând, consiliul de administraţie al şcolii poate să valideze rapoartele de activităţi pe perioada învă­ţământului online, şi pot considera activitatea de predare desfăşurată. Profesorii nu sunt obligaţi să stea la şcoală în această perioadă. Ei pot desfăşura însă activitatea de acasă sau de oriunde pe platformă şi vin cu raportul şi îşi validează activitatea. Sunt sigură că Ministerul Educaţiei nu va pune ­pie­dici. Din contră, ne-a încurajat să găsim soluţii pentru învăţământ online”, le-a explicat şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Florina Stoina, directorilor şcolilor din municipiu.

Reprezentanţii Adservio au precizat că în două zile toate rapoartele de activitate de care au nevoie profesorii vor fi online, pe platformă.

„Sigur că învăţământul online nu va putea înlocui în această perioadă orele de curs din clase, dar este singura soluţie pentru ca recuperarea materiei să poată fi făcută mai uşor, mai ales că nu ştim cât timp vor rămâne şcolile închise”, a mai precizat inspectorul general al IŞJ Buzău.

În timp ce profesorii din unele şcoli din municipiu au început deja să predea online, învăţământul la distanţă ar trebui să se desfăşoare în toate unităţile de învăţământ din oraş, începând de astăzi, 12 martie.

„Din video-conferinţa cu doamna ministru a ­Edu­caţiei eu am înţeles că se caută soluţii, pentru că programul de predare online nu este acreditat pe învăţământul preuniversitar. Eu ca profesor cred că nu trebuie să ne gândim în aceste clipe foarte mult dacă va trebui să recuperăm vreo zi de sâmbătă. Până aflăm răspunsul, cred că este păcat, fiind primul oraş complet digitalizat, să nu încercăm să folosim această tehnologie”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct, Nela Wamsiedel.

„Matematica fără întâlnire faţă în faţă este foarte greu să o fac”

„Platforma funcţionează destul de bine. Eu aseară am încercat cu o clasă, clasa a VI-a. Le-am spus că în perioada aceasta vor primi mereu câte un test făcut de mine, pe care să îl strângă într-un portofoliu şi să îl aducă la prima întâlnire faţă în faţă. Nu ştim când va fi asta. Eu predau matematică şi eu văd matematica făcută cu pixul pe hârtie, pentru că avem acea evaluare pe care o dăm cu pixul, nu online. Îmi vine foarte greu la clasa a XII-a unde nu am terminat materia. Voi încerca şi la clasa a XII-a să rezolvăm teste de Bacalaureat. Dacă se va da drumul şi la platforma video, va fi mult mai bine, pentru că voi putea discuta cu mai mulţi elevi în acelaşi timp. Acum este foarte greu să răspund la 32 de elevi, câţi am eu în clasă, la a XII-a. Să sperăm că nu vom sta prea mult acasă sau să se amâne evaluarea naţională şi bacalaureatul. Eu pentru clasa a VIII-a şi a XII-a îmi fac griji. La celelalte clase mai putem recupera chiar şi în anii următori, dar matematica fără întâlnire faţă în faţă este foarte greu să o fac”, a declarat inspectorul de matematică Cristina Drugă, profesor la Colegiul Economic.

„Nu am avut în minte o astfel de situaţie când am gândit Adservio”

„Când am gândit această platformă nu am avut în minte o astfel de situaţie. Sincer, noi ne-am gândit la situaţii în care elevii nu ar putea ajunge la şcoală în unele zone din cauza zăpezii… În ultima săptămână am primit sute de telefoane din partea şcolilor din ţară care vor să implementeze acest sistem online cât mai repede ţinând cont de situaţia creată acum de ameninţarea coronavirusului”, a declarat Costi Andriescu, reprezentant Adservio.

„Suntem oraşul cel mai pregătit pentru învăţământ online”

„Am stabilit această întâlnire pentru a rezolva problema cu şcolile închise. De fapt avem posibilitatea ca şcolile să fie deschise graţie tehnologiei. I-am invitat şi pe specialiştii de la Iaşi care au implementat şi la Buzău acest sistem de învăţământ online. În momentul de faţă, în România există peste 300.000 de utilizatori, elevi, părinţi şi profesori, şi nu există judeţ în care să nu fie implementat platforma Adservio. Buzăul are şansa de a fi primul oraş, în care toate cele 27 de şcoli să aibă implementat acest sistem. Cred că acum mai mult decât oricând trebuie să începem să beneficiem de această investiţie pe care am făcut-o în educaţie la Buzău, începând de acum trei ani. În momentul acesta suntem oraşul cel mai pregătit pentru învăţământ online. Suntem primul municipiu cu şcolile complet digitalizate. În alte judeţe acum se încearcă să se apeleze la nişte aplicaţii gratuite care în niciun caz nu acoperă sistemul şi specificul învăţământului din România”, a declarat primarul Constantin Toma.

Un comentariu

  1. Adservio nu este o metoda ok.In primul rand merge destul de greu,internetul furnizat o dată cu tableta la fel….iar multi copii nu au posibilitatea să intre pt ca nu au calculatoare,telefoane,
    internet…..este vb de elevii din școlile mărginașe unde de obicei invata elevii fără posibilități materiale….concluzia …vom recurge tot la recuperarea tradițională….online in scoala..

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker