vineri, 22 ianuarie 2021

Școlile din județ devin ,,galbene” una câte una

Într-o perioadă în care toate energiile respon­sabililor din Educație ar trebui să se concentreze pe pregătirea începerii școlii cu prezența fizică în clase a elevilor și cadrelor didactice – inclusiv prin acțiuni menite să conștientizeze angajații din sistemul de învăță­mânt în legătură cu importanța vaccinării -, în județe, noii inspectori generali liberali au trecut la o amplă acțiune de schimbare a directorilor de școli, exact pe mo­delul pe care, până nu demult, îl blamau și acuzau fosta putere social-democrată de politizare a învăță­mântului.

Toate schimbările ­opera­te până în momentul de față la nivelul județului Buzău au, bineînțeles, o bază legală, dat fiind că tuturor directorilor de școli și licee care au fost înlocuiți le-a expirat mandatul de patru ani obținut prin concurs. Chestiune care le-a picat precum o mănușă responsabililor Educației, oferindu-le prilejul să numească în respectivele funcții membri sau simpatizanți PNL. Bineînțeles că ar fi existat și opțiunea delegării acelorași directori pe funcții până la organizarea de concursuri – caz în care s-ar fi asigurat și o continuitate a acțiunilor de pregătire a debutului școlii în sistem face-to-face -, chestiune care nu a fost însă luată în calcul.

În județul Buzău au fost operate peste 15 asemenea schimbări de directori în ultima perioadă. Astfel, la Colegiul Național ,,M. Eminescu”, directorul Camelia Voicu a fost înlocuit cu Rădița Palela, care a fost un timp inspector școlar general adjunct în județul ­Covas­na. La Liceul ,,Radu Vlădescu” din Pătâr­lagele, a fost schimbată din funcția de director Nicoleta Albu, iar la Școala Generală nr. 7 din Buzău a ,,ieșit din schemă” întreaga conducere. La fel s-a întâmplat la Școala Generală nr. 1 din Rm. Sărat, unde au fost schimbați atât directorul, cât și adjunctul, în timp ce la Colegiul ,,Al. Vlahuță” și la Liceul ,,Ștefan cel Mare”, ambele din Râmnic, au fost schimbați directorii ,,plini”.

La Liceul Tehnologic ,,Henri Coandă” (fost CFR), directorul Dana Furtună a fost schimbată din funcție și numită adjunct, iar în locul său a fost numit Mihai Ganea, preot și… om de afaceri! Semn că istoria, din care pare că nimeni nu a învățat mai nimic, se repetă ori de câte ori la butoane ajung reprezentanții Partidului Național Liberal. La Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău, fostul adjunct Dan Pioară, profesor de Religie a fost numit director ,,plin” în locul lui Radu Ispirescu, iar postul său a fost ocupat de Dana Ivașcu.  Claudiu Corcodel a fost schimbat, la rândul său, din funcția de director al Liceului Teoretic ,,Nicolae Iorga” din Nehoiu, întrucât fusese numit de foștii aliați ai Partidului Național Liberal de până în alegerile din 6 decembrie 2020, Partidul Mișcarea Populară. De asemenea, Mihaela Preda a fost schimbată de la conducerea Școlii Generale Scutelnici.

Acesta este, însă, primul grup de directori, cel mai mic, cărora le-au expirat mandatele. Este de așteptat ca, în primăvară, un nou lot de conducători de instituții de învăță­mânt să se afle în aceeași situație.

Dan Barna: ,,Demers rușinos, abuz de tribalism politic”

chimbarea pe criterii politice a directorilor de școli și licee de către inspectorii generali ai Partidului Național Liberal este taxată de vicepremierul Dan Barna (USR), care afirmă că în aceste zile expiră mandatele a peste 8.000 de directori de școli și că „se pare că spre 1.000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte”, consi­derând că acest lucru este „un demers rușinos, de mimetism de tip pese­dist”. Dan Barna anunță că vor fi organizate ­examene naționale, „pe bune”, atât pentru inspectori, cât și pentru directorii de școli.

„Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8.000 de directori de școli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e și firesc în mijloc de an școlar, dar se pare că spre 1.000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte. Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz și politizare în rândul dascălilor și al părinților. Acest demers rușinos, de mime­tism de tip pesedist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua așa în educație”, a scris Dan Barna pe Facebook la sfârșitul săptămânii trecute.

Barna mai afirmă că a discutat cu premierul și ministrul Educației și anunță că primul pas anul acesta va fi organizarea unor examene naționale „pe bune” pentru inspectori și directorii de școli: „Abuzul de tribalism poli­tic este o apucătură reflexă care trebuie înlo­cuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obediență.

Unul dintre obiectivele acestui Guvern, asumat în programul comun de guvernare, este reformarea feudalismului clientelar al inspectora­telor școlare. De prea mulți ani ridicăm din umeri nepăsători la această realitate jenantă pe care o retrăim azi”,  susține vicepremierul.

Dan Barna spune că le­gea Educației ­Națio­nale lasă atributul numirii directorilor de școli la bunul plac al inspectorilor școlari generali „care fac, cu marginale excepții, ce-au văzut și au învățat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectăm ordinele și schimbăm buni, răi, cu de-ai noștri, oricare ar fi ei”.

Ciolacu: ,,Obiectivul CDR 2.0, îndestularea clientelei de partid”

Până la ultima comună, chiar și directorii de școli cu rezultate de excepție sunt înlocuiți cu politrucii și pilele PNL și USR-PLUS, acuză, de partea cealaltă, liderul Partidului Social Demo­crat, Marcel Ciolacu: „Singurul obiectiv al CDR2.0 este împărțirea tuturor funcțiilor posibile pentru a-și îndestula întreaga clientelă de partid! Depolitizarea a fost doar o altă promisiune de campanie. Acum, până la ultima comună, chiar și directorii de școli cu rezultate de excepție sunt înlocuiți cu politrucii și pilele PNL și USR-PLUS”, scrie Ciolacu pe Facebook.

Liderul social-demo­crat a postat și o fotografie cu un mesaj în care se menționează că directorul școlii dintr-o comună din Vaslui a fost schimbat, iar numirea unui nou director nu ar fi fost posibilă fără spriji­nul liderului PNL Nelu Tătaru: „Totul la vedere și într-un dispreț total față de profesioniști, ­elevi și părinții care ies în fața școlilor închise să protes­teze! Când interesele de grup și de partid o cer, CDR 2.0 trece cu buldozerul peste români”, conchide liderul PSD.

 

5 COMENTARII

  1. Le mai ambientam un pic, pt. ca toate erau invelite in inmitatie de tigla culoare rosie. Asa ca o schimbare de decor, nu-i deloc rau . Numai ca n-o sa aibe de unde cumpara invelis galben, deocamdata neexistand in judet. Luati ca o gluma comentariul meu. Sa auzim de mai bine.

  2. Dar, cănd fosta Directoare plină de la CFR, actuală Director Adjunct, umbla de zor pe la noi,la PSD să o ajutăm să câștige concursul, de ce nu a comentat nimeni. Doar, noi știm căt ne-am chinuit cu Sindicatul, ca să promoveze proba teoretică a examenului acum 4 ani. La CFR, trebuia să fie numit Director, un inginer.

  3. BUNA ZIUA! Puneti o intrebare la ISJ daca exista in numirile din zilele trecute si cadre fara statut de expert atata timp cat in scoala respectiva erau cadre in corpul CNEME.

  4. Ciocu’ mic! Noi suntem la putere acu’! Primul lot de schimbări a fost făcut acolo unde PNL-ul a obținut rezultate slabe la alegeri.
    În ceea ce privește concursul pe criterii meritocratice, anunțat de neamț pentru la vară, permiteți-mi să mă crăcănez de râs!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!