Educație

Școala începe fără triaj epidemiologic? Ion Dobre: „E absurd, am băgat triaj epidemiologic la intrarea în magazine și nu o putem face în școli?”

Imediat după anunțul privind întoarcerea elevilor la școală începând cu data de 14 septembrie, președintele ­Fe­de­rației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, atrăgea atenția că părinții au păreri diferite în privința tri­miterii copiilor la școală. Cristache spunea că s-ar putea ajunge la situația în care, în eventualitatea unor contaminări, școlile și directorii să fie dați în judecată de părinți. În acest sens, președintele FNAP crede că e binevenit ca Ministerul Educației să nu renunțe la contractul între familie și școală, pentru că trebuie să se dea posibilitatea familiei să decidă dacă își trimite copilul la școală chiar și în scenariul verde (mai puțin de o persoană pozitivă depistată la mia de locuitori).

Ca și cum lucrurile nu erau destul de complicate, zilele trecute un secretar de stat în Ministerul Sănătății a inflamat toți părinții cu o propunere cel puțin ciudată, făcută în cadrul Comisiei de învățământ din Senat. Potri­vit digi24.ro, secretarul de stat Dragoș Garofil a spus că școala începe fără triaj epidemiologic, pentru că Ministerul Sănătății a decis să renunțe la procedura prin care copiilor li s-ar lua temperatura și doar ar fi întrebați cum se simt, înainte de începerea orelor. Motivul: durează și provoacă înghesuială la ușa școlii. În schimb, părinții vor fi aceia care trebuie să verifice, în fiecare dimineață, starea de sănătate a copiilor.

„Dintotdeauna în prima zi de școală se face vizita medicală”

Propunerea este contestată de reprezentantul Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

„De unde știu ei că toți părinții, mai ales cei de la țară, familiile sărace, au acasă termometre și tot ce le trebuie pentru a lua temperatura copiilor? Ce facem acum, am băgat triaj epidemiologic la intrarea în magazine și nu o putem face în școli? E absurd! Vedeți dumneavoastră, și în comisiile astea există fel de fel de oameni care emit fel de fel păreri, dar nu înseamnă că orice propunere trece. Nu cred că o astfel de propunere va fi votată de plen. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt cât se poate de clare. Nimeni nu va putea da în judecată școala sau directorul șco­lii dacă elevul se va îmbolnăvi, atât timp cât în fiecare unitate de învățământ există un personal medical care va verifica starea de sănătate a copilului. Asta trebuie să fie sarcina personalului medical, nu a directorului. În plus, dintotdeauna, în prima zi de școală se face vizita medicală. Nu doar că îi vom verifica dacă au simptome de COVID, ci, ca în fiecare an, se verifică dacă au paraziți și alte boli transmisibile. În plus, pe lângă acest triaj din prima zi de școală, care oricum se face, trebuie să se verifice dacă elevii au simptome de coronavirus”, a declarat, pentru OPINIA, Ion Dobre.

Un comentariu

  1. Logica guvernanților și sindicaliștilor este șchioapă. Nu le stă gândul decât la bani și procese. Nu elevul este problema ci profesorul. Dacă profesorul înghite Guvidul s-a terminat cu școala. Nu mai poate fi făcută nici feis-tu-feis nici on-lain nici of-lain! Kaput.
    În SUA primele două luni de școală, august și septembrie, se fac doar on-line.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker