Economic

Scade numărul șantierelor din Buzău. Se anunță o prăbușire pe piața imobiliară?

Peste 14.000 de proiecte de construcții, aflate în diverse stadii, au fost monitorizate în primele trei luni ale anului, arată datele centralizate pentru Economedia de consultanții de la IBC Focus, care urmăresc șantiere la nivel național. Aproximativ 40 la sută dintre acestea sunt în domeniul rezidențial. Conform primelor date, aproape două treimi sunt la nivel de intenție sau în stadii premergătoare șantierului.

În ceea ce privește harta șantierelor actuale și posibile, regiunea București Ilfov a atras cele mai multe proiecte (peste 1.200), urmată îndeaproape de județul Timiș (1.161 proiecte) și Cluj (1.111 proiecte).

Buzăul nu stă extraordinar de bine la acest capitol, fiind printre județele care numără sub 200 de proiecte în construcții. Concret, în primele trei luni ale anului în Buzău au fost monitorizate doar 165 de proiecte.

Pe segmentul locuințelor, Timișul este cel mai activ județ, cu 809 proiecte, devansând chiar și zona București – Ilfov (710) și Clujul (doar 663 proiecte), cel mai scump oraș din țară pe piața locuințelor. La Buzău numărului șantierelor din domeniul rezidențial a ajuns la 21, semn că piața rezidențială se află pe un trend descendent.

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), în primele două luni ale anului volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2022, ca serie brută, cu 9,0 la sută. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 9,5 la sută, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+19,5 la sută) şi la lucrările de construcţii noi (+12,6 la sută). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 6,4 la sută. Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la construcţiile inginereşti (+20,3 la sută) şi la clădirile nerezidenţiale (+4,2 la sută). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 1,9 la sută.

Un alt indicator care arată reticență pe piața locuințelor este următorul: conform INS, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023, s-au eliberat 4.650 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 23,7 la sută faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește tranzacțiile, în luna martie 2023 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 57.499 de imobile (case, apartamente, terenuri), cu 10.238 mai multe față de luna februarie, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Față de perioada similară a anului trecut, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna martie este cu 14.624 mai mic.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker