Cultură

Casa Memorială „Vasile Voiculescu“ s-a redeschis pentru vizitare!

Parte a Muzeului Județean, Casa Memorială „Vasile Voiculescu” din comuna Pârscov se află la 32 de kilometri față de reședința de județ, în cadrul pitoresc al Văii Buzăului. Ea recreează atmosfera familială în care s-a născut și și-a petrecut o bună parte a vieții cunoscutul poet, dramaturg, publicist și editor român.

Casa Memorială „Vasile Voiculescu” face parte dintre cele 48 de muzee din zona rurală a regiunilor Moldova și Muntenia ce pot fi vizitate online prin intermediul tururilor virtuale 3D interactive și a altor materiale multimedia, datorită proiectului „Muzee de la sat”. Aici se povestește despre Pârscov, satul natal al scriitorului Vasile Voiculescu, născut în 1884, ca al șaselea copil al lui Costache și al Sultanei, care avuseseră până atunci cinci fete. Este prezentată și casa în care a văzut lumina zilei, care se află chiar vizavi de târgul comunei și a devenit între timp casă memorială.

Sunt prezentate, pe siteul delasat.ro, odată cu casa memorială și viața și activitatea lui Vasile Voiculescu, în complexitatea ei. În afara înclinației pentru proză, poezie și credință, Vasile Voiculescu a făcut carieră și în medicină, fiind cunoscut drept „doctorul fără arginți” – asta fiindcă refuza să ia bani pentru consultații și tratamente. A absolvit facultatea de medicină și a lansat la radio o emisiune și o rubrică permanentă: „Sfatul medicului”, respectiv „De vorbă cu sătenii”.

„Aici l-a întâlnit, în 1916, pe poetul Alexandru Vlahuță, într-un spital. Vlahuță i-a fost mentor și apoi prieten apropiat, sprijinindu-l să creeze două opere esențiale: «Din țara zimbrului» și «Amintiri despre Vlahuță», se arată pe siteul respectiv.

„La Pârscov a fost făcută scanarea 3D. Am fost printre primii care am intrat în proiectul «Muzee de la sate». Prin ei am realizat și tururile virtuale de la Colți și de la «Vasile Voiculescu». După care noi am completat cu Muzeul de Etnografie și cu partea de Măgura Smart cu QR pe lucrări”, spune directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.  Refăcută din temelii în anii ’80, casa respectă planul construcției originale care a aparținut familiei scriitorului. Spațiul expozițional este organizat tematic, încăperile redând aspecte și momente ale vieții private și ale activității profesionale ale lui Vasile Voiculescu. Aici sunt prezentate documentele, scrisorile, facsimilele, fotografiile, cărţile, icoanele pe lemn şi pe sticlă, mobilierul, toate reconstituie atmosfera şi etape ale vieţii şi creaţiei scriitorului Vasile Voiculescu (1884-1963): copilăria în casa natală, studiile, căsătoria, activitatea desfășurată ca medic și cea literară, prietenia sa cu personalităţi ale lumii culturale, precum Alexandru Vlahuţă sau Tudor Vianu. Ambientul sfârșitului de secol XIX și al primelor decenii ale veacului următor este reconstituit pe baza mobilierului original și a pieselor etnografice.

Vasile Voiculescu (1884–1963), medic, poet creştin, prozator şi dramaturg român, este cel mai mare scriitor născut pe meleagurile buzoiene. A primit de-a lungul activităţii sale Premiul Naţional pentru Poezie (1941) şi Premiul Academiei Române (1918).

Casa Memorială „Vasile Voiculescu” este declarată monument istoric. În curtea casei se află bustul lui Vasile Voiculescu realizat de artistul plastic Oscar Han, dezvelit la 13 octombrie 1974, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la naștere.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker