Economic

Scad investițiile în turismul buzoian. Câte proiecte sunt în derulare

La finalul anului trecut, aproape 400 de proiecte din domeniul Hotel și Relaxare erau în construcție la nivel național. Conform platformei Victa, dezvoltată de consultanții de la IBC Focus, cumulat, acestea ocupă o suprafață de 3,95 milioane metri pătrați, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 8,73 miliarde lei.

Constanța este județul care a fost cel mai popular pentru destinațiile turiș­tilor, motiv pentru care a devenit și destinația favorită pentru șantierele noi. La malul mării sunt în construcție 34 de proiecte, potrivit economedia.ro. Constanța este urmată de București unde sunt în lucru 25 de proiecte, la care se adaugă alte 14 din Ilfov. Locurile următoare sunt ocupate de Bihor și Cluj, cu 24, respectiv 21 de proiecte în construcție pentru turism.

Dacă la jumătatea anului trecut Buzăul avea patru proiecte în derulare în acest domeniu, acum lucrurile s-au schimbat, iar județul nostru se află la coada clasamentului, alături de Olt, având un singur proiect în derulare pentru un turism mai bun.

„Domeniul HoReCa, deși greu încercat în perioada pandemiei – unele date arată pierderi financiare de 30-70% – reușește totuși să se mențină pe un trend ascendent în sectorul de construcții. La începutul pandemiei vorbeam despre faptul că mulți investitori au decis că este un moment oportun pentru reabilitări și mo­dernizări. Ei bine, nu s-au lăsat mai prejos nici cei care au pus bazele unor proiecte noi în acest sector. Pentru anul 2021, cu ajutorul asistenței virtuale de vânzare la șantierele din România au fost monitorizate peste 3.800 de proiecte din domeniul Hotel &Relaxare la nivel națio­nal. În topul celor mai active județe s-au poziționat Constanța, Bihor și Cluj”, spune, pentru Economedia, Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.

Tichetele de vacanță au influențat piața turismului în 2021

Turismul a fost unul dintre sectoarele cele mai lovite de pandemia de Covid-19. Cu toate acestea, românii au ales, în cele mai multe cazuri, să își petreacă vacanța în România, motivul fiind restricțiile de circulație internațională și rata mică de vaccinare din România. Numărul de sosiri ale turiștilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică a înregistrat valori mai mari în Constanța (1,256 milioane), Brașov (926.400) și munici­piul București (834.600). Mulți români au ales să călătorească în România și datorită voucherelor de vacanță de care au beneficiat angajații de la stat.

„Ca urmare a pandemiei și a restricțiilor de circulație internațională, turismul din România a crescut semnificativ, țara noastră a devenit principala destinație de vacanță pentru români. Iar acordarea acestor tichete nu a făcut decât să stimuleze și mai mult entuziasmul lor pentru locurile din Româ­nia. Voucherele de vacanță au avut un rol important pentru industrie, pe de o parte, și pentru turiști, pe de altă parte. Au facilitat mai multe rezervări, mai ales că aproape toate unitățile de cazare acceptă acum și plata cu vouchere de vacanță, și au ajutat turiștii să călăto­rească mai des în România”, a declarat Rigo Ferenc, CEO Travelminit.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker