Cultură

Șase roboți virtuali îi invită pe buzoieni să socializeze cu ei

Șase roboți virtuali – „Dansatorul”, „Prietenul”, „Robotul medical”, „Reflexivul”, „Sportivul” și „Povestitorul” – sunt în căutarea unor parteneri de conversație. Ei  și-au făcut un CV și  i-au invitat pe buzoieni  să îi cunoască mai bine.

„Corpurile noastre sunt modele 3D animate, găzduite pe un website creat special. Noi îi spunem „<casa noastră>. Inventatorii noștri îi spun <platforma cu roboți sociali>. Alții i-ar spune o frântură de metavers. Avem inteligență artificială conversațională, așa că știm să scriem, să citim și să vorbim în engleză (limba noastră de bază). Cu puțină îngăduință din partea ta, traducem automat în română, spaniolă și italiană, dar e posibil să te amuzăm fără voie. Erorile sunt și ele utile în cercetare. Consideră-ne un experiment!”, este mesajul acestora către buzoieni.

Despre ei se știe că au fost inventați în cadrul proiectului cultural „Tele-Encounters: Beyond the Human”, co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, și au fost construiți ca urmare a cooperării dintre artiști și experți în tehnologie din trei țări europene. Echipa artistică s-a inspirat din ideile persoanelor care au participat la șase ateliere de brainstorming organizate în primăvara 2021 în România, Spania și Italia. Unele dintre textele scrise de participanții la ateliere au fost folosite ca date de antrenament pentru acești roboți. Prin urmare, acești roboți au unele răspunsuri predefinite, dar nu toate. „Putem să te surprindem cu răspunsuri originale!” , spun ei.

Când se lansează platforma  cu roboți

Platforma unde vor putea fi cunoscuți acești roboți va fi lansată luni 9 mai, de la ora 19.30. „În curând, casa noastră virtuală se va deschide pentru vizitatorii din lumea întreagă. Sperăm să fii oaspetele nostru și să avem șansa să stăm de vorbă! Alătură-te creatorilor noștri la evenimentul online de lansare a platformei cu roboți pentru a afla mai multe despre nașterea noastră virtuală”, mai spun roboții.

Evenimentul se va desfășura în limba engleză, fără traducere. Durata: aproximativ 1 h 40 min. Pentru a participa, trebuie completat un  formular de înregistrare online. Cu o zi înainte de eveniment cei înscriși vor primi linkul de conectare: https://forms.gle/n7ZZhpokLe2TVMvU8

Ce este „Tele-Encounters: Beyond the Human”

„Tele-Encounters: Beyond the Human” este un proiect de cercetare artistică și sociologică. După evenimentul de lansare, partenerii internaționali vor organiza sesiuni-experiment de prezentare a platformei pentru copii și seniori din România, Spania și Italia. Participanții vor afla mai multe despre inteligența artificială conversațională și vor interacționa cu noi, roboții virtuali. De asemenea, vor completa un chestionar care va fi analizat de doi sociologi de la universitatea UCAM din Murcia într-un studiu despre interacțiunea omului cu inteligența artificială.

Prezentările-experiment adresate copiilor vor avea loc în sistem închis, pentru elevi de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău. Prezentările pentru seniori vor fi organizate în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii în curând.

Care este echipa de proiect

„Tele-Encounters: Beyond the Human” e co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Lider: Teatrul „George Ciprian” (Buzău, România). Parteneri: Industria Scenica (Vimodrone, Italia) și UCAM Universidad Católica de Murcia (Murcia, Spania).

 Design de interacțiune și implementare tehnică: Juan Antonio Yañez, inginer (ES); Magdanela Cantabella (ES); Raquel Martínez (ES); Sergio Melero (ES);

Design personaje roboți 3D: Rocío Martinez (ES), coordonatoare grup Animation Design.

Artiști de modelling și animație 3D: Alessandra Piras (IT), Alin Sîrbu (RO), Juan José Arnau (ES); Jorge Hernández (ES) (sound design)

Antrenament IA conversațională: Marina Hanganu (RO), selecție texte și scriere texte originale; Paola Cagna, Isnaba Miranda, Ermanno Nardi (IT) (selecție texte)

Concept artistic platformă cu roboți virtuali: Marina Hanganu (RO)

Producător: UCAM (ES)

Management UCAM: Isabel Sarabia (ES), David Heiser (ES)

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker