Actualitate

Sărbătoarea Sfântului Valentin, o poveste în pas cu moda

Sărbătoarea Sfântului Valentin este una cu povești, pentru că pe 14 februarie, cei care se iubesc vor să îşi arate afecţiunea mai mult decât în orice altă zi din an, oferind daruri, multă dragoste și organizând petreceri. Românii sărbătoresc tradiţional iubirea în ziua de 24 februarie, de Dragobete, ziua considerată a fi  începutul primăverii. Zeu al dragostei în Panteonul românesc, Dragobetele este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, sinonim cu Năvalnic. El este echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day sau Ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii și dragostei. Este un obicei care se păstrează încă viu în multe din satele românești. Cu toate acestea Sărbătoarea Sfântului Valentin a prins tot mai mult teren şi  se sărbătorește și în această zi dragostea, mai ales la oraș.

Potrivit tradiţiei, în această zi păsările îşi aleg partenerii, ziua de 14 februarie fiind denumită și „ziua căsătoriei păsărilor”, dar  este legată și de numele Sfântului Valentin, considerat patronul iubirii, al tinerilor și al căsătoriei.

Sunt mai multe legende care circulă pe seama Sfântului Valentin. Una dintre ele spune că  Valentin ar fi fost un preot care a trăit în secolul III la Roma în timpul lui Claudius al II-lea și  că ar fi continuat să oficieze căsătorii după ce împăratul, care se angajase în prea multe campanii militare sângeroase şi avea nevoie de noi trupe, a interzis căsătoriile. El a fost descoperit şi întemniţat. În închisoare, s-a îndrăgostit chiar de fiica temnicerului şi înainte de a fi decapitat, într-o zi de 14 februarie, i-a scris fetei o scrisoare cu însemnarea pentru Valentina mea. Preotul a fost îngropat pe Via Flaminia din Roma, iar astăzi moaştele sale sunt expuse la Biserica Carmelita din Dublin şi la Biserica Sfântul Praxed.

Cu timpul sărbătoarea a devenit tot mai populară, încât  în 1537, regele Henric al VIII-lea a stabilit prin cartă regală ca întreaga Anglie să sărbătorească Ziua Îndrăgostiţilor pe 14 februarie. Prin secolul XVIII, ziua Sfântului Valentin devenise o sărbătoare obişnuită pentru îndrăgostiţi, se trimiteau felicitări scrise şi mici cadouri care simbolizau sentimentele de dragoste. La apariția cărţilor poştale gata tipărite, acestea au înlocuit scrisorile şi au devenit o metodă facilă prin care oamenii îşi exprimau sentimentele. Astăzi cărțile poștale au fost înlocuite la rândul lor cu mesaje de tip SMS, mult mai rapide.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker