Actualitate

Săracii pensionari buzoieni, printre cele mai mici venituri din țară

La nivel național, un pensionar român a încasat, în medie, o pensie de 1.771 de lei în luna ianuarie a anului 2022, în creștere cu 11 la sută față de perioada similară a anului trecut, arată datele Casei Națio­­nale de Pensii Publice. Cel mai ridicat nivel al pensiei medii din România este întâlnit în rândul pensiona­rilor din Sectorul 1 al Capitalei, cel mai bogat din țară, cu venituri de două miliarde de lei pe an. Astfel, cei 60.000 de pensionari ai Sectorului 1 primesc o pensie medie de 2.614 lei pe lună, scrie zf.ro.

Doar în patru zone ale țării nivelul pensiei medii este de peste 2.000 de lei pe lună: județele Hunedoara (2.347 lei), București (2.244 lei), Brașov (2.083 lei) și Gorj (2.007 lei). Faptul că județul Hunedoara se află în fruntea clasamentului se datorează, cel mai probabil, salariilor pe care oamenii le-au încasat în timpul activității din industria mineritului.

„Hunedoara a fost cel mai industrializat și cel mai urbanizat județ din România, a fost un județ al industriei grele. Oamenii au avut salarii mari, dar au lucrat în condiții de muncă groaznice, au lucrat în mină, în combinate siderurgice, în centrul de cale ­fe­rată. Eu, când m-am angajat ca inginer metalurg la un combinat siderurgic din Hunedoara în 1986, aveam un salariu de 3.000 de lei, erau bani mulți la acea vreme”, spune Petru Dandea, secretar general al Confederației Sindicale Cartel Alfa, citat de aceeași sursă.

La polul opus, județele cu cele mai mici pensii medii sunt Botoșani (1.272 lei), Giurgiu (1.280 lei), Vrancea (1.298 lei), Bistrița (1.336 lei) și Ialomița (1.392 de lei). Și Buzăul figurează la coada clasamentului, iar cei 108.071 de pensionari încasează, în medie, 1.389 lei.

În România există 4,6 milioane de pensionari la un număr de 4,9 milioane de salariați, ceea ce înseamnă că rata de dependență este de aproape unu la unu. „Pensiile sunt mici, deși efortul salariatului, la un nivel al CAS de 25 la sută (contribuția de asigurări sociale plătită din salariu pentru pensie, n.r.), este foarte mare. Angajații plă­tesc un sfert din salariu contribuție la pensie, iar sala­riile sunt destul de mici în România, de aceea și pensiile sunt așa. Ca să crească nivelul pensiilor, trebuie să aducem două milioane de români din străi­nătate, să le dăm locuri de muncă cu salarii mari, pentru a crește contribuțiile. Însă, România are o rată de colectare a impozitelor de circa 30 la sută din PIB, pe când Germania colectează circa 50 la sută, acesta este un alt motiv. Cu o colectare atât de mică, nu îți ajung banii de nimic niciodată”, a adăugat Petru Dandea.

Anul acesta, bugetul alocat de guvern pentru pensiile publice este de 106 miliarde de lei. Dincolo de pensiile din sistemul de asigurări sociale de stat, în România mai există circa 200.000 de pensionari speciali (foști angajați ai MAI, MApN, SRI, SIE etc.), pentru care statul cheltuiește circa 10 mi­liarde de lei pe an. Dacă un pensionar „normal” primeș­te, în medie, o pensie de sub 1.800 de lei, un pensionar „special” are o pensie de circa 4.200 de lei pe lună, se mai arată în datele centralizate de acceași sursă.

Articole similare