Actualitate

VIDEO / A murit Tică David, basistul trupei Odeon

Basistul celebrei trupe buzoiene „Odeon”, Tică David, în vârstă de 67 ani, a murit miercuri seară.

„Odeon”, celebru grup de muzică de petrecere cu instrumente moderne electronice, a fost înființată în anul 1980 la Buzău. Alături de „Azur”, „Miracol C” și „Generic”, a fost unul dintre primele grupuri care au contribuit la apariția muzicii de petrecere și pahar modernă, folosind ca sursă de inspirație muzica pop din țările balcanice (turbo-folkul iugoslav mai ales), muzica veche lăutărească și cea „de mahala” din România.

Printre cele mai cunoscute piese interpretate de grupul „Odeon” se numără „Trenul vieții” – 1984 (compoziție proprie), „Cenușăreasa” – 1984, „Cunoșteam Iubirea” – 1985, „Copil de suflet” – 1986, „Din prima zi când te-am văzut” – 1987 (adaptare liberă a sârbei „Ne-am despărțit”, cunoscută în interpretarea Romicăi Puceanu). Piesele „America-i departe” – 1984 și „Mavi Mavi” – 1985 (sunt dintre primele care folosesc ritmuri specifice de muzică turcească și makidonească/aromână în afara contextului muzicii lăutărești. Versurile cântecelor sunt în limba română, dar ocazional și în reacă, aromână, turcă.

Solistul vocal al formației a fost Costel Geambașu, născut pe 18 aprilie 1951 în satul Smârdan, comuna Brădeanu, și decedat în 24 august 2018, după o boală incurabilă. A activat la început  în calitate de baterist, până în anul 1986;  bunul său prieten, regretatul Gil Dobrică, i-a sugerat „să bage” cu vocea. Grupul s-a produs la început în formula: voce, chitară, claviaturi, bass și baterie; s-a redus cu timpul la voce, chitară și claviaturi, bateristul fiind înlocuit de omoloul electronic, iar basul fiind executat de către claviaturist. Componența a fost deosebit de fluctuantă în toată activitatea ei, singurul membru constant fiind Geambașu. Pe primul material discografic al formației sunt amintite următoarele nume: Laurențiu Tănase (claviaturi), Gigel Zăvoianu (chitară bas), Costel Petrescu „Bujaverca” (chitară solo și aranjamente muzicale), Costel Geambașu (voce și baterie). A doua apariție îi amintește pe chitaristul Bujaverca, basistul Tică David și claviaturistul Mihai Mișov. Alți membri au mai fost: chitaristul Radu Costel (Brazil), basistul Cezar Racu, bateriștii Stănel Dumitru (Părintele) și Adi Merșian, Costel Constantinescu ”Sticlă” (chitarist în trupa Provincialii, fost elev al lui Bujaverca) și claviaturiștii Florin Traian, Gabi Romașcanu, Cosmin Flenchea, Stelică Oprea.

Prima parte a discografiei „Odeon” (1984-1989) a fost înregistrată pe casete audio de catre Nelu Barbu zis „Țignitu’”,în mod ilegal (piratate), dat fiind faptul că Electrecord (singura casă de discuri din România socialistă) nu tolera înregistrarea și difuzarea unei astfel de muzici, considerată ca „subculturală”.

 

 

2 Comentarii

  1. Fostului meu coleg de generala, prieten de- o viata și mentor muzical , drum lin pe acorduri de chitara !

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker