Cultură

S-a născut urmașul celebrului Zori de Zi al lui Marghiloman. Armăsarul de prăsilă era să fie împușcat

Precizare: În legătură cu articolul „S-a născut urmașul celebrului Zori de Zi al lui Marghiloman. Armăsarul de prăsilă era să fie împușcat” Irina Vlăduca Marghiloman a revenit cu precizarea că amenințarea cu împușcarea armăsarului Frozen Fire nu a venit din partea Romsilva, așa cum se poate înțelege, ci a fost făcută de o persoană de la controlul sanitar. „Ne cerem scuze, Romsilva nu a făcut niciun comentariu de genul acesta”, a precizat Irina Vlăduca Marghiloman.

 

Un eveniment de o importanță majoră pentru hipismul românesc și pentru reînvierea moștenirii celebrului Alexandru Marghiloman a avut loc la sfârșitul lunii trecute la Herghelia Cislău. Pe 29 aprilie s-a născut primul mânz pur-sânge englez la herghelia din Buzău, acesta fiind primul pui al celebrului armăsar Frozen Fire, ofe­rit Buzăului de strănepoata lui Marghiloman, Irina Vlăduca Marghiloman, special pentru a reînvia moștenirea culturală a fostului prim-ministru al României. Pe 7 mai s-a născut al doilea mânz, iar zilele următoare sunt așteptați să se nască alți doi.

Evenimentul este cu atât mai important cu cât rasa pursânge englez nu prea mai există în România, iar la Cislău nu existau decât iepe pur-sânge, nu și armăsari. De aceea, Irina Vlăduca Marghiloman a pus la dispoziția hergheliei ca reproducător un armăsar cu un pedigree impresionant. Frozen Fire este multiplu câștigător în alergări ­pu­blice pe hipodromurile din Europa, câștigătorul Derby-ului Irlandei în 2008 și unul dintre foștii armăsari ai șeicului Mohammed bin Khalifa Al Maktoum, politician și văr primar cu conducătorul Dubaiului.

Întâmplarea fericită face ca unul dintre cei doi mâ­nji care au venit acum pe lume la Cislău să fie urmaș al celebrului Zori de Zi, calul preferat al buzoianului Alexandru Marghiloman, unul dintre marii fondatori ai sportului hipic românesc. Zori de Zi s-a născut în anul 1910 la Herghelia „Albatros” într-o dimineață tare devreme, de unde și numele său. S-a născut devreme și apoi a fost primul în fiecare cursă, fiind neînvins pe hipodrom. Zori de Zi s-a născut din armăsarul Collar (din Anglia), descendent direct al faimosului cal Eclipse, și din iapa Mistress Despard. Eclipse, la rândul său, a fost cu adevărat un cal de poveste, câștigător al tuturor celor 18 curse la care a participat în cariera sa.

Mai multe detalii despre cât de importantă este nașterea unor cai pur-sânge cu asemenea strămoși la Buzău, ne-a oferit Irina Vlăduca Marghiloman.

Două coincidențe fericite

Reporter: Câți mânji are deja Frozen Fire la Cislău?

Irina Vlăduca Marghiloman: S-a născut deja al doilea mânz și mai urmează încă doi. Cel târziu la sfârșitul lunii mai se vor naște și ceilalți doi. Din păcate, trebuia să fie șase, dar unul a murit pentru că mama era prea bătrână, iar în celălalt caz trebuia să fie gemeni dar nu a ținut sarcina. Interesant este că primul mânz care s-a născut are ca strămoș pe celebrul Zori de Zi. Nu cred că a fost o simplă întâmplare… Bunicul iepei care a născut mânzul este urmaș al lui Zori de Zi. O altă coincidență fericită este că acum 100 de ani, pe 13 mai, Regina Maria venea la Cislău, în vizită la unchiul meu Alexandru Marghiloman. Am găsit asta în notele sale politice.

Rep.: Cât de important este acest eveniment?

I.V.M.: Este foarte important, pentru că la Cislău erau doar iepe pur-sânge și nu mai erau armăsari. De aceea l-am adus pe Frozen Fire și norocul a ținut cu noi. Acum Cislăul are, prin cei doi mânji, doi armăsari. Să vedem ce vor fi ceilalți doi care se vor naște.

Rep.: Frozen Fire este adus de dumneavoastră la Buzău. Ai cui sunt mânjii născuți la Cislău?

I.V.M.: Ai Hergheliei Cislău. Așa am gândit totul, cu scopul acesta. Vreau să îi fac cadou statului român pentru ca România să aibă din nou pur-sânge englez. Din păcate nu știu ce se va întâmpla în continuare. Hipodrom nu există, cel de la Ploiești nu merge prea bine pentru galop, nu există antrenori, nu există jochei. Noi am propus să facem ceva în sensul ăsta. E păcat să ai asemenea exemplare cu un asemenea pedigree și să stai pe pajiște cu ei. Ei trebuie să meargă la galop, să concureze, să câștige premii. Cu un asemenea tată, câștigător de derby în Irlanda, ar fi mare păcat să lași mânzul să stea în herghelie. Eu credeam că lucrurile merg mai greu în România, dar nici chiar așa. Noi încercăm să îi împingem de la spate. Hipismul este ceva costisitor dar care poate aduce bani frumoși României. O să încercăm să cerem ajutor și în Irlanda, dar deocamdată este o perioadă dificilă din punct de vedere economic.

Un astfel de mânz ar putea costa peste 20.000 de euro

Rep.: Cât de valoros este cadoul pe care l-ați oferit statului român? Cât ar costa acești mânji?

I.V.M.: Pot spune că o montă cu Frozen Fire costă 6.000 de euro în străinătate. Indiferent dacă iapa naște sau nu. Un mânz cu un astfel de pedigree ar costa probabil peste 20.000 de euro. Gândiți-vă că pentru a beneficia de o montă cu un armăsar precum Frozen Fire, câștigător de derby, trebuie ca iapa să aibă o ­anu­mită calitate. Altfel nu se acceptă. Lucrul ăsta va fi înscris la Weatherby (n.r., Registrului Cailor Pur­sânge). Romsilva (n.r., care administrează hergheliile de Stat din România) am auzit că nu înțelege lucrurile astea și nu vrea să trimită toate hârtiile la Jockey Club, care are pedigreeul cabalin. E păcat, pentru că România este recunoscută la Weatherby, s-a scos și ADN-ul, iar aceste înregistrări sunt ca o carte de vizită pentru mânji.

Rep.: Nu ați avut nicio pretenție financiară de la Romsilva?

I.V.M.: Doamne, fere­ș­te! L-am adus aici pe banii noștri, dacă a mai fost nevoie de ceva de mâncare am făcut-o tot pe banii noștri. Asta a fost dorința noastră, ca mânjii să rămână statului român. Ne-am bucurat că statul a înțeles această necesitate…

„Mi-au spus să vin să îmi iau calul, dacă nu ei îl împușcă

Rep.: Ar fi fost culmea să nu înțeleagă…

I.V.M.: Am avut și pro­bleme, să știți. Au vrut să îl trimită înapoi după ce am parcurs 3.300 de kilometri cu un transport special. Frozen Fire făcuse un vaccin în Africa împotriva pestei cabaline. Așa se făcea. Apoi a stat în Irlanda, unde a fost verificat. Când am venit cu armăsarul aici, i-au luat sânge fără să mă anunțe și au zis că este bolnav de pestă. Asta în condițiile în care a stat șapte ani în Irlanda, țară care trăiește din hipism, și nu au găsit nimic. Un cal cu pestă moare imediat. Le-am explicat și mi-au spus să vin să îmi iau calul, dacă nu ei îl împușcă. Au mai făcut o analiză pe care au trimis-o în Spania, unde este singurul laborator din Europa. Armăsarul avea germenii pentru că făcuse vaccinul. Era la mintea cocoșului. O lună nu a putut să monteze, pentru că trebuie res­pectat un regulament. Monta artificială este interzisă la pur-sânge. La final au ve­nit și mi-au cerut scuze și mi-au spus că totul e în regulă. Este clar că cineva nu l-a vrut în Buzău. Sper ca măcar acum să își dea seama ce au în curte; mă refer la cei doi mânji.

Publicată de Irina Vladuca-Marghiloman pe Luni, 11 mai 2020

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker