Economic

Roșiile de pe piața buzoiană, cele mai ieftine din România

Roșiile românești au început să apară pe piețe, iar prețurile nu sunt atât de mari, tocmai pentru că există o cantitate foarte mare de tomate. În Piața Centrală din Buzău, prețul roșiilor este cel mai mic din România. Aici, kilogramul de roșii variază între 3 și 5 lei.

„Cele mai mici prețuri din România la roșii le găsiți în Piața centrală din Buzău! Piețele agroalimentare sunt în administrarea primăriilor! Dacă vreți să aveți prețuri mici la legumele și fructele care se vând în piețele agroalimentare, atunci trebuie să puneți presiune pe primari pentru a scoate samsarii din aceste piețe! Cei care administrează un oraș sau o comună, adică primarul și consiliul local, trebuie să se îngrijească și de aprovizionarea cu alimente de calitate și fără prețuri speculative în comunitatea pe care o păstoresc!”, este mesajul postat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.

Acesta nu este primul mesaj prin care Asociația pentru Protecția Consumatorilor încurajează achiziționarea legumelor și fructelor din piața buzoiană. La data de 1 iunie, un alt mesaj postat pe aceeași pagină de Facebook anunța că în piața buzoiană legumele și fructele se vând la preț mic, motivul fiind Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură condusă de Costel Vînătoru, printre puținii specialiști ai acestei țări. „Fructe și legume de la producătorii buzoieni! Da, prețurile sunt reale! Le găsiți în Piața  centrală din Buzău! De o parte și de alta a râului  Buzău există un mare bazin legumicol! Așa se explică prețurile mici! În Buzău se află și  Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură condusă de domnul Costel Vânătoru, printre puținii specialiști ai acestei țări!”, se preciza în mesaj.

De ce nu trebuie să consumăm roșiile cu „moț”

În ultimii ani, au apărut pe piaţa din România roşiile ţuguiate pe care foarte multă lume le cumpără. Motivul pentru care acea malformaţie apare este utilizarea excesivă a stimulentului de coacere Ethrel şi a stimulentului şi pesticidului de tip hormonal 2.4-D.

Cercetătorii buzoieni de la Staţiunea Legumicolă spun că substanţele folosite pentru creştere sau pentru îndepărtarea dăunătorilor produc o acumulare a toxinelor în extremitatea roşiei.

„Aceste substanţe sunt periculoase atât pentru plantă cât și pentru mediu, dar în special pentru om. Nu întâmplător o parte din ele au fost scoase de pe lista oficială și nu mai au dreptul de a fi comercializate pe teritoriul României, dar din păcate, așa cum știți, totul este posibil la noi. Circulă aceste substanțe în randul cultivatorilor pentru că vorbim de bani, de câștig și, sigur, sunt de regulă cancerigene”, explică un cercetător.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker