Economic

Romcarbon, profit dublu față de anul trecut

Compania buzoiană Romcarbon este unul dintre cei mai mari produ­cători de polimeri și ambalaje din plastic din Ro­mânia. În primele nouă luni ale acestui an, compania a realizat venituri considerabile, fiind în creștere cu 46 la sută, având un profit net de 4,6 milioane lei, dublu față de nivelul din aceeași perioadă a anului trecut. Atunci, Romcarbon avea un profit de 1,9 milioane lei, potri­vit raportului financiar publicat la BVB.

,,Cele mai mari pro­vocări în perioada de raportare au fost costul și disponibilitatea materiilor prime (granule din plastic). De la începutul anului 2021, costul granulelor din plastic a crescut drastic nu numai în ce privește prețul unitar, ci și în ceea ce pri­vește viteza de creștere a acestui preț. Un alt aspect critic a fost acela al disponibilității granulelor din plastic pe piață, care nu a mai înregistrat vreodată o astfel de instabilitate”, se arată în raport.

La începutul săptămânii trecute, Romcarbon Buzău a notificat piața că a pri­mit certificarea EuCertPlast, care permite societății să îndeplinească cerințele Directivei REACH și contribuie la aplicarea celor mai bune practici privind trasabilitatea materialelor plastice reciclate (de-a lungul întregului proces de reciclare și a lanțului de aprovizionare) și calitatea conținutului reciclat în produsul final.

Această creștere a  profitului individual vine și după ce firma Li­vingjumbo Industry a pierdut două milioane de lei, pe fondul schimbărilor de pe piața de mase plastice. ,,Echipa de management a dezvoltat deja produse noi pentru a se adresa evoluției pieței. Au fost găsite și surse mai competitive de materii prime pentru a reduce costurile. Drept urmare, în ultima perioadă putem observa o reducere a pierderilor”, scrie zf.ro.

Grupul Romcarbon este format din Romcarbon SA, Livingjumbo Industry SA, RC Energo Install SRL, Infotech Solutions SRL, Recyplat Ltd Cipru, Eco Pack Management SA. Principalele societăți cu activități de producție ale Grupului sunt Romcarbon SA și Livingjumbo Industry SA, deținând 71 la sută, respectiv 14 la sută din totalul activelor imobilizate.

Compania este deținută în proporție de 32,85 la sută de Living Plastic Industry Buzău, în timp ce Joyful River Limited din Cipru are o participație de 20,5 la sută. Romcarbon are o capitalizare de 72 mi­lioane lei, iar acțiunile companiei s-au apreciat cu 80 la sută în acest an.

La data de 30 septembrie, activele totale ale companiei se situau la 300,44 milioane lei, în creștere cu 27,69 la sută față de cele de 279,49 mili­oane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale, în cea mai mare parte împrumuturi bancare de la UniCredit Bank și BRD Groupe Societe Generale, s-au majorat cu 12,79 la sută, la 157,66 milioane lei, de la 139,78 milioane lei.

Articole similare