Economic

Ce se întâmplă pe piața energiei electrice după insolvența firmei râmnicene Getica 95

După ce Getica 95 a intrat în insolvență, liderul pieței a redevenit Electrica Furnizare, conform celor mai recente date publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Conform raportului pentru luna august, Electrica Furnizare a redevenit liderul pieței de energie după primele șapte luni ale anului, având o cotă de 18,19 la sută, în timp ce Getica 95, companie condusă de râmni­ceanul Viorel Tudose, a coborât de pe podiumul marilor furnizori.

Astfel, Electrica Fur­nizare este urmată de ENEL Energie Muntenia, cu 9,06 la sută cotă. E.ON Energie România, compania de furnizare a grupului E.ON pe plan local, un business de peste 1,4 miliarde de euro, a devenit al treilea cel mai mare furnizor concurențial, după primele șapte luni, cu o cotă de piață de 8,79 la sută, în creștere față de nivelul de 7,47 la sută din prima lună a anului.

Chiar dacă se află în insolvență, Getica 95 se menține destul de bine, fiind al cincilea furnizor concurențial, având o cotă de 7,92 la sută, conform raportului ANRE. În luna mai, compania condusă de râmniceanul Viorel Tudose era în continuare lider de piață, având o cotă de 11,67 la sută pe piața concurențială a energiei electrice, locul doi fiind ocupat de Electrica Furnizare, cu 10,98 la sută, în timp ce podiumul era completat de Enel Energie, cu un procent de 8,75 la sută. Aceste firme gestionează mili­oane de clienți și sunt jucători majori pe piața de distribuție a energiei electrice. Furnizorul de ener­gie cu capital integral românesc Getica 95 a reușit să depășească, atât în 2020, cât și în primele luni ale acestui an, companiile care ani de zile au dominat piața de furnizare; acum, după insolvența Getica 95, piața s-a reașezat.

Serviciile secrete, Came­ra Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Munici­piul București (iluminatul stradal), Compania Națio­nală Administrația Porturilor Maritime Constanța, precum și mai multe spitale de urgență se numără, pe lângă clienți casnici, prin­tre structurile care au semnat contracte de furnizare de energie cu firma râmniceană Getica 95 Com, principalul furnizor de pe piața concurențială de electricitate, care și-a cerut insolvența.

Getica 95 a devenit li­der de piață la începutul acestui an, iar la jumătatea lui, pe 15 iunie, buzoianul Viorel Tudose a depus dosarul cu insolvența la Tribunalul Buzău.

Într-un comunicat de presă emis la scurt timp de la depunerea cererii de insolvență, Getica a susținut că scopul companiei este acela de continuare a activității la aceeași calitate oferită și la aceiași parametri. ,,Neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piața de energie, lipsa unei legislații stimulative, la care   s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecția prin Legea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea pre­țurilor internaționale la cărbune, gaze naturale și petrol, au crescut și pre­țurile pe piața internă, ceea ce a condus la o criză în piața de energie. În plus, prețul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent față de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacționează cu peste 50 euro)”, se preciza în comunicat.

La data de 30 iunie, Tribunalul Buzău a admis ce­rerea de intrare în insolvență a liderului de pe piața energiei electrice, iar ultima ședință pentru acest dosar a avut loc pe 10 noiembrie, soluția fiind amânată pentru data de 9 februarie 2022, pentru continuarea procedurii.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker