vineri, 15 ianuarie 2021

Romașcanu: ,,România se îndreaptă cu viteză spre un zid”

Situația economică și pla­nul de relansare a economiei au fost discutate, săptămână trecută, cu șeful statului într-o ședință la Cotroceni, dar și în reuniunea conducerii Partidului Național Liberal. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la Digi24 că planul va fi gata în două săptămâni și că acesta are în vedere mai multe proiecte de investiții, autostrada Sibiu – Pitești fiind prioritatea maximă.

,,Am spus clar și înainte de a avea această criză că obiectivul nostru este de a investi. Am alocat bani în buget la începutul anului și la prima rectificare am făcut un lucru pe care nu l-a mai făcut niciun guvern de foarte mult timp. Am lăsat banii pentru investiții în buget și chiar am mai alocat la Ministerul Transporturilor încă 135 de ­mi­lioane de lei pe lângă banii dinainte. Acum vorbim de un program de investiții deja, s-au anunțat câteva obiective, Sibiu – Pitești este un obiectiv zero pentru noi, acolo facem toate eforturile pentru a-l duce la capăt, Comarnic – Brașov este un alt obiectiv, extinderea aeroportului București. Un alt obiectiv este digitalizarea sistemului public, ANAF a făcut pași importanți, urmează Ministerul Finanțelor Publice și apoi tot sistemul public. Sibiu – Pitești este o investiție care nu se va termina nici anul acesta, nici anul următor și cred că nici în mandatul nostru, sau Comarnic – Brașov sau spitalele regionale, sunt mai multe. De exemplu, sistemul de irigații – și acolo trebuie refăcute lucrurile -, digitalizarea, încer­căm să terminăm anul acesta, dar nu cred. Sunt obiective foarte mari cu sume foarte mari”, a declarat Florin Cîțu, care a mai spus că planul ar urma să fie gata în două săptămâni.

De cealaltă parte, senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, a comparat, pentru ,,Mediafax”, planul guvernului liberal cu cifrele bugetare. „Datoria publică a României a crescut într-un trimestru de criză cât într-un an obișnuit: plus 28 ­mi­liarde lei față de trimestrul IV din 2019. În ritmul de îndatorare curent, datoria statului va trece cu ușurință de 45% din PIB la final de an. Prognoza economiștilor anunță o criză economică de proporții. Un deficit de 9% din PIB, o datorie publică de 42-45% din PIB, contracție economică între 4,5 și 6,5%, ratingul de țară este negativ, șomajul crește alarmant și se anunță de 9,4%, iar cursul euro/leu crește zilnic”, este semnalul de alarmă pe care îl trage Romașcanu.

„Schimbarea guvernului și criza medicală au afectat enorm economia românească, dar principalul factor al ­dezas­trului ce va urma este lipsa măsurilor economice luate acum”, crede social-demo­cratul buzoian, care opinează că prognozele scot în evidență cât de ireal este planul de investiții pentru relansarea economiei despre care a vorbit Cîțu. „România se îndreap­tă cu viteză spre un zid”, avertizează senatorul social-democrat buzoian Lucian Romașcanu.

loading...
error: Content is protected !!