Politic

Romașcanu: „Învățământul on-line este un substitut de extremă urgență”

După o perioadă de vacanță forțată, copiii se întorc în bănci de astăzi, însă condițiile în care se face acest lucru sunt diferite. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în săptămâna 21-25 noiembrie ar urma să fie introduse în școli testele COVID non-invazive de salivă, atât pentru testarea elevilor, cât și a profesorilor. „Testele vor fi folosite de două ori pe săptămână pentru toți preșcolarii și elevii, toți profesorii și învățătorii și pentru tot personalul didactic și nedidactic din fiecare școală și grădiniță”, a spus Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai declarat și că a cerut sprijin din partea Ministerului Sănătății pentru a elabora o procedură de administrare a acestor teste, dar și pentru a instrui personalul didactic. „Sorin Cîmpeanu a spus că e nevoie de un <minim instructaj> pentru ca profesorii să aplice corect testele de salivă elevilor din clasă și pentru a nu se confrunta cu incidente. ­Mi­nis­trul Educației a mai declarat că este nevoia de expertiza specialiștilor din domeniul me­dical pentru a stabili și procedura, dar și locul din școală unde testele vor fi aplicate”, conform g4media.ro. Ministrul Educației a mai declarat vineri că școlile vor începe fizic acolo unde rata de vaccinare a personalului didactic este mai mare de 60 la sută.

Procesul de achiziție al testelor se apropie de final, fiind necesare circa 9 milioane de teste pentru o săptămână și 70 de milioane până la finalul anului școlar. Licitația pentru furnizarea primului lot al testelor a fost câștigată de către trei firme, cele mai multe teste (5 milioane), fiind furni­zate de către o firmă de modă – Viggo Fashion – care a mai câștigat contracte cu statul român. Celelalte două firme sunt MedPark B.V. (3 milioane de teste) și Eva Healthcare SRL (1 milion de teste). Loturile doi și trei urmează să fie atribuite și finalizate și ele în curând.

Țepeluș: „Este destul de dificil să rămâi conectat permanent cu fiecare elev din clasă”

Condițiile în care se deschid școlile este în conti­nuare un subiect arzător, care s-a discutat și vineri în cadrul conferinței de presă organizată la sediul Partidului Social Democrat din Buzău. Deputatul Laurențiu Țepeluș susține prezența fizică a elevilor la ore, pentru a asigura calitatea actului educațional, ceea ce nu se poate realiza în cadrul orelor online. De asemenea, acesta a mai declarat că este de acord cu proiectul ­Mi­nistrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a testa elevii și profesorii, pentru ca orele să se realizeze față în față. Dată fiind formarea de cadru didactic a deputatului, fost director adjunct al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, acesta a oferit și argumente pentru care susține acest demers, reiterând afirmația ministrului Educației: „Oricât de bun ar fi un sistem de comunicare prin internet, există o grămadă de alte piedici care pot apărea: rețea, trafic (…) Chiar dacă ar fi interesat copilul și ar rămâne conectat la ceea ce transmite profesorul, există și alte impedimente. E greu să comunici direct, e greu să-i transmiți, trebuie să lucrezi înainte în ­anu­mite programe informația. (…) Este destul de dificil să rămâi conectat permanent cu fiecare elev din clasă”.

Senatorul Lucian Romaș­canu a adăugat, la rândul său, faptul că și vârsta copiilor face diferența în ceea ce privește gradul de atenție la orele de curs. Mai mult decât atât, acesta este de părere că școala ar trebui să se mute online doar în ultimă instanță, fiind, de asemenea, adeptul prezen­ței fizice a elevilor la ore. „Învățământul online pentru copiii care încă nu și-au format atenția pe o anumită temă este o bucurie, pentru că profesorul vorbește și el este cu telefonul deschis pe un joc. Învățământul online este un substitut de extremă urgență, el nu trebuie să fie singurul canal de educație”, a mai completat acesta. Liderii social-democrați au susținut și că vaccinarea cadrelor didactice nu rezolvă problema răspân­dirii virusului, deoarece aceș­tia ar putea fi, totuși, purtători. Testarea este necesară în contextul actual și ar trebui să includă și persoanele vaccinate.

În județul Buzău, 93 de unități de învățământ, dintr-un total de 157, prezentau vineri o rată de vaccinare a personalului didactic de peste 60 la sută, conform datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker