Economic

Românii se bat pe soiurile de legume buzoiene! Ar plăti chiar și 600 lei/kg

Răsadurile sunt la mare căutare în această perioadă. Iar în serele Staţiunii de Cercetare Legumicolă (SCDL) din Buzău, cercetătorii lucrează la foc continuu pentru ca românii să pună pe masă cele mai gustoase legume. Aici se produc sute de răsaduri, iar cele mai cerute sunt două soiuri de ceapă, ale căror seminţe se plantează direct în pământ, fără a mai fi nevoie de arpagic. În doar câteva săptămâni s-au vândut toate seminţele obţinute în ultimii trei ani.

Cu toţii ne dorim legume româneşti gustoase, cu miros şi gust autentic. În serele Staţiunii de Cercetare Legumicolă, specialiştii buzoieni au dezvoltat soiurile de ceapă albă de Buzău şi ceapă roşie rubiniu, care se cresc mai repede decât cel al celei obişnuite, dar şi se păstrează mai bine peste iarnă.

„Noi am vândut o cantitate cât pentru 100 de hectare de înfiinţat, în jur de 250 de kilograme semințe de ceapă albă de Buzău. S-au mai vândut şi seminţe de ceapă roşie rubiniu pentru încă 20 hectare”, a declarat Aurica Răican, şef serviciul marketing SCDL Buzău, potrivit „Observator”.  Acestea se plantează într-un sol special pregătit, la o adâncime de aproximativ doi centimetri, iar pentru un hectar, fermierii folosesc în jur de 6 kilograme de seminţe. Acest fapt uşurează foarte mult munca fermierilor, cheltuielile sunt reduse corespunzător, iar producţiile obţinute sunt la fel de bune, poate chiar mai bune decât cele obţinute prin producere de arbagic.

Un kilogram de seminţe de ceapă albă de Buzău se vinde cu 400 de lei, în timp ce pentru un kilogram din soiul rubiniu, fermierii scot din buzunar 600 de lei. De cealaltă parte, în piețele din Buzău un kilogram de arpagic a ajuns să coste și 20 lei/kg, iar legumicultorii sunt de părere că prețul va mai crește. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker