Actualitate

FOTO | Povestea Fundației „Sfântul Sava” spusă prin proiectele „Savaliadei”

Fundația „Sfântul Sava” de la Buzău, o adevărată instituție a binelui, înființată de preotul Mihail Milea în cinstea mucenicului pentru Hristos care a fost martirizat în aprilie 372 în apa Buzăului, dând actul de naștere al așezării, reușește să fie de ajutor semenilor, oameni săraci, aflați în suferință sau fără un acoperiș deasupra capului. Și pentru că părintele Mihail Milea slujește la Biserica „Sfântul Sava” – „Bisericuța copiilor” cum o știu toți buzoienii, căreia i-a pus piatra de temelie în urmă cu mai bine de 20 de ani -, a gândit Fundația încă de la început după modelul „Vasiliadelor”. A dat naștere astfel la Buzău a ceea ce se cheamă  „Savaliada”, pornind prin înființarea în numele Sfântului Sava a acestei fundații.

În cadrul fundației a ridicat așezăminte pentru persoanele vârstnice singure, abandonate, la Năeni, Câmpeni, Baba Ana (Prahova), Ulmeni și Robeasca, precum și două campusuri, la Bisoca și Maliuc (în Delta Dunării), unde își petrec vacanțele copiii proveniți din familii fără posibilități materiale. Anul trecut au ajuns în cele două campusuri aproape 1.000 de copii, fie că au fost din România, fie că au fost din Basarabia și Ucraina. Pe lângă acești copii, pe timpul verii mai trec pragul Campusului de la Bisoca și bătrânii comunității. Ei  ajung în zilele de duminică la bisericuța campusului și sunt apoi invitați la masă de voluntarii Fundației, pentru că, spune părintele Mihail Milea, „cei care vin sunt persoane în vârstă. Ca să ajungă la biserica din Campus, merg unul-doi kilometri pe jos. Slujba se termină pe  la ora  11.00-12.00. Cum să plece flămânzi și să meargă doi kilometri pe jos! Atunci îi invităm la masă și doamnele bucătărese le dau de mâncare, timp în care au vreme să și socializeze, și, dacă mai este cineva care mai știe să cânte,  ne cântă ceva și apoi pornesc spre casă și abia așteaptă să mai vină duminica următoare… Își doresc să fim împreună”.

De altfel, pr. Mihail Milea, în calitate de președinte al Fundației „Sfântul Sava”, a oferit amănunte despre tot ceea ce s-a făcut în ultimul an la aceste așezăminte, dar și în alte proiecte ale Fundației, în cadrul unei ședințe de bilanț la care au participat voluntari ai organizației umanitare, dar și  invitați, reprezentanți ai unor instituții ale statului cu care Fundația are parteneriate în proiecte.

Câmpeni, primul așezământ al Fundației „Sfântul Sava”

Primul așezământ despre care preotul Mihail Milea a vorbit a fost cel de la Câmpeni, pentru că este primul ridicat, în niște clădiri abandonate, de Fundația pe care o conduce. Aici, spune părintele, administrator este Gabriela, o tânără care a terminat Facultatea de Asistență Socială și este înscrisă și la master. Ea a organizat totul în așa fel încât persoanele vârstnice de aici să nu ducă dorul de familie și să se simtă ca într-o familie. A organizat, pentru cele care se pot deplasa, pelerinaje la mănăstiri precum cea de la Parepa ori Jercălăi, sau excursii la Vulcanii Noroioși, sau alte activități recreative la restaurante, cofetărie, coafor etc. Nu în ultimul rând, pe lista de activități s-au aflat și vizite la rude, pentru că, explică pr. Mihail Milea, „noi ținem legătura cu rudele acolo unde acestea există, pentru că așa este normal. Dorim ca persoanele care vin la noi să se simtă ca acasă, să vină aici cu fotografiile din tinerețe, ale familiei. Le oferim toate condițiile ca să se simtă cât mai bine”. Tot pentru persoanele căminului de la Câmpeni, dar și pentru cei din sat, preotul Mihail Milea organizează în fiecare an, în prima duminică din luna septembrie, Festivalul de folclor autentic românesc „Pe ulița satului meu”. De asemenea, trebuie menționată activitatea de consiliere spirituală, care are loc în toate așezămintele. În afară de aceste activități recreative, la Câmpeni au fost anul trecut și multe activități de gospodărire. „Anul trecut s-a lucrat la igienizarea căminului; s-au achiziționat saltele; s-a schimbat instalația de apă de la pavilionul II și au fost multe lucrări de replantare pomi fructiferi”, sunt doar câteva din cele enumerate de părintele Mihail Milea. La plantarea pomilor au participat de multe ori și elevi.

Aici, se dorește ca în acest an să se construiască o bucătărie de vară și să se achiziționeze o butelie de gaz GPL de capacitate mare, cea existentă nemaifăcând față. De asemenea, se va mai investi și în montarea unui aer condiționat.

Activitate coordonată de o familie de voluntari octogenari la Moșești

Un alt așezământ despre care părintele a vorbit în bilanț este cel de la Moșești, comuna Robeasca, acesta fiind și cel mai recent deschis, respectiv în 2023. Aici și-au găsit adăpost șapte bătrânele. Este însă un așezământ special. Moșești este un așezământ special, „cu nevoi speciale”. Funcționează într-o fostă școală de la Moșești, comuna Robeasca, la marginea județului Buzău. A fost realizat în parteneriat cu primăria de la Robeasca. La acest așezământ se află șapte bătrâne. Ineditul acestui așezământ constă în faptul că aici activitatea este coordonată de o familie octogenară, „o familie de tineri pensionari, la 80 de ani, foarte devotați”, cum îi place părintelui să spună. Este vorba despre familia Constantin și Steluța Gheorghe. Ei sunt voluntari, însă aici Fundația Sfântul Sava are angajată o infirmieră din sat, care să fie acolo tot timpul. Și aceste persoane din așezământul de la Moșești au avut parte anul trecut de plimbări în aer liber, de sărbătorirea zilelor onomastice cu un mic concert. Aici, în curtea centrului,  anul trecut a fost ridicat   un foișor și  au fost înlocuite caloriferele și ușile de acces.

„Sat Dacic” și așezământ  la Năeni

Și  pentru așezământul de la Năeni, începutul a fost greu pentru că, spune preotul Mihail Milea, „am luat clădiri abandonate, stricate în proporție de 60 la sută ale unui fost CAP, să le reparăm, să le renovăm și să le dăm frumusețea de astăzi, de nu mai zici că a fost acolo vreodată grajd. Este unul dintre cele mai frumoase așezăminte”. La acest așezământ s-au făcut multe lucrări de renovare, construcție și reparații chiar și anul trecut. Administratorul așezământului, „doamna Pușa”, aflată la pensie, a terminat recent Facultatea Asistență Socială. Acum este la master. Despre ea, părintele spune că are un dar deosebit să-și atragă echipa de voluntari. De aceea, la Năeni lucrurile merg foarte bine, afirmă părintele, care a avut aceleași remarci și pentru Câmpeni. Nici nu poate fi altfel decât bine, având în vedere că orice activitate s-ar face, nu se poate realiza până nu se trece prin paraclis: „Ca să intri la infirmerie treci pe acolo, ca să intri în sala de mese treci prin biserică, dacă mergi la dormitoare tot prin Biserică și la bucătărie tot prin biserică. Biserica este în acel hol central, în cinstea Sfintei Veronica”, a explicat Milea, menționând că toate așezămintele au câte o biserică. Aici, la Năeni, viața spirituală este susținută de preoții Mihail Milea, Constantin Clapa și Ștefan Vișan, prin slujbe săptămânale, spovedit și împărtășit în toate posturile de peste an, și de câte ori este necesar. La Năeni se află și Satul Dacic ridicat de Fundația „Sfântul Sava”, cu intenția de a ne cunoaște mai bine rădăcinile, și de a păstra tradițiile.

Așezământul de la Pietroasele, o altă poveste de viață interesantă

Așezământul de la Pietroasele este lipit de Ulmeni. Are o poveste foarte interesantă, ca de altfel și viețile oamenilor care au ajuns să sălășluiască aici. Așezământul se află într-o  clădire care a aparținut unor romi, care a fost apoi  cumpărată de un patron de la Mizil, care a vrut să ridice un restaurant și care, până la urmă, a vândut Fundației „Sfântul Sava” și clădirea și terenul. Este un așezământ de bătrâni coordonat de Mariana Ciobanu. Este un așezământ mai greu decât celelalte, spune părintele Mihail Milea,  pentru că mulți dintre cei aflați acolo au avut diferite probleme cu alcoolul de-a lungul vieții, iar Fundația nu încurajează nici consumul de alcool, nici fumatul. Pentru a dezvăța niște oameni de astfel de obiceiuri este o muncă grea, pe care mai întâi a dus-o până la pensionare doamna Mihaela, iar în prezent face acest lucru Mariana Ciobanu.

Baba Ana, un loc unde oamenii străzii își găsesc rostul în viață

Cel mai surprinzător loc este însă cel de la Baba Ana, din județul Prahova, în apropierea orașului Mizil. Aici și-au găsit adăpostul, dar și rostul în viață, oameni ai străzii. Este locul care ilustrează din plin măreția lui Dumnezeu, spune părintele Mihail Milea, poate și pentru că, aici, acești oameni care practic nu au nimic al lor, reușesc să dăruiască hrană pentru toate așezămintele Fundației. Cum fac acest lucru, explică părintele Mihail Milea: „Esența Fundației <Sfântul Sava> este așezământul de la <Baba Ana>. Aici, într-o fostă unitate militară abandonată, avem un grup de foști oameni ai străzii. Oamenii aceștia ai străzii nu stau cu mâna întinsă aici. Fiecare face ceva. Am luat câteva vaci care produc lapte și ei fac brânza care ajunge la toate așezămintele. Ei, care nu au nimic, dăruiesc tot. De aceea îi apreciez foarte mult. Eu îi văd călugări. Au biserică, dintr-un pavilion unde deasupra ateriza pe vremuri avionul, iar dedesubt se aflau tancuri. Am reușit cu voluntari să facem o biserică din lemn, cu multe turle. Este pictată în proporție de 90 la sută. Apoi o să facem și sfințirea”, a spus pr. Mihail Milea, care se bucură că aici se vede cel mai bine pus în aplicare principiul „Savaliadei”.

Cel care dă viață aici este  Petre Ștefan, un fost polițist pensionat. Ca și în cazul familiei Dinu, care face voluntariat și îl sprijină pe părintele Mihail Milea în toate proiectele, și familia Petre face acest lucru la așezământul de la Baba Ana.

Voluntari de toate vârstele

În afară de administratori, la toate așezămintele este nevoie de voluntari și nu funcționează decât cu voluntari și cu sprijin din partea sponsorilor. 400 de milioane de lei au costat două centrale care a trebuit să fie schimbate aici, chiar dacă, spune părintele, nea Virgil, voluntar și el, în vârstă de 90 de ani, a încercat să repare ce se mai putea repara. De fapt, după două săptămâni de muncă a constatat că trebuiau înlocuite.

Voluntari sunt și cei care lucrează la bucătărie. Atât la bucătăria de la campusuri pe timpul verii, dar și bucătăria de la sediul fundației care pregătește masa zilnic pentru copiii care frecventează Afterschool „Sf. Sava”, un proiect în parteneriat cu Centrul Cultural Francofon Buzău, al cărui președinte este Maria Monalisa Pleșa.

La sediul Fundației se mai află și filiala de carte religioasă a Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, unde elevii de la afterschool sunt antrenați în activități educative și îndrumați către lectură, dar este și locul unde se petrec activități legate de tradiția și obiceiurile românești, precum șezătorile. Aici se mai află și Centrul „Violența în familie”, care dă o mână de ajutor femeilor nevoite să se adăpostească din calea violenței conjugale, pentru redobândirea demnității și mai ales îmbunătățirea relației cu proprii copii, un spațiu securizat, ferit de violență, în care își pot recăpăta echilibrul și încrederea în sine și în viitor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker