Politic

Romanescu a ratat la mustaţă nominalizarea ca ministru al Tineretului şi Sportului

Partidul Naţional Liberal a validat, joi, în unanimitate, în şedinţa Biroului Politic Naţional, lista finală cu ­pro­punerile de miniştri pentru formarea noului guvern. Executivul condus de Ludovic Orban urmează să aibă un vicepremier, pe Raluca Turcan, şi 16 ministere.

Lista miniştrilor din Guvernul Orban, validată în unanimitate de liberali, arată în felul următor:

  • Ministerul Finanţelor Publice – Florin Cîţu
  • Ministerul Afacerilor Interne – Ion Marcel Vela
  • Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
  • Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu
  • Ministerul Lucărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Ion Ştefan
  • Ministerul Apărării – Nicolae Ionel Ciucă
  • Ministerul Sănătăţii – Victor Costache
  • Ministerul Educaţiei şi Cercetării – Monica Cristina Anisie
  • Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Virgil Popescu
  • Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
  • Ministerul Mediului – Costel Alexe
  • Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor – Lucian Bode
  • Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
  • Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloş
  • Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
  • Ministerul Tineretului şi Sportului – Ionuţ Stroe.

Liberalii propuşi să facă parte din Guvernul Orban urmează să fie audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, apoi urmează votul de încredere acordat în Plenul comun al Camerei De­putaţilor şi Senatului.

Pe lista miniştrilor propuşi de Ludovic Orban au apărut nume noi faţă de ceea ce se anunţase joi dimineaţă, precum Ionuţ Ştefan la Dezvoltare, Bogdan Gheorghiu la Cultură şi Marcel Boloş la Fonduri Europene. Totodată, premierul desemnat o propune pe Raluca Turcan pentru funcţia de vicepremier. Cel mai interesant fenomen s-a înregistrat la Ministerul Tineretului şi Sportului; Orban a plecat spre Cotroceni cu două propuneri – deputatul buzoian Cristinel Romanescu, preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă, şi deputatul Sorin Moldovan -, a ieşit de la consultările cu preşedintele cu o singură ­nomi­nalizare, respectiv Romanescu, dar a intrat în şedinţa Biroului Permanent Naţional cu o a treia pro­punere, Ionuţ Stroe, care a şi fost validat de conducerea PNL.

Potrivit unui calendar propus de Ludovic Orban, pe 29 octombrie urmează audierea miniştrilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului, apoi pe 30 octombrie votul de încredere într-o şedinţă de Plen comun: „Luni, 28 octombrie – convocarea şedinţei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Sena­tului. Marţi, 29 octombrie – programarea audierilor miniş­trilor desemnaţi în şedinţele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru; Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10,00 – convocarea şedinţei comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului”, prevede calendarul propus de Ludovic Orban pentru învestirea guvernului său.

Ciolacu: ,,Orban nu a respectat paşii constituţionali”
Preşedintele Camerei ­De­putaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi, că premierul desemnat Ludovic Orban trebuia să vină mai întâi cu lista de miniştri şi programul de guvernare, apoi să propună calendarul pentru învestirea Guvernului. El susţine că liderul PNL nu a ­re­s­pec­tat paşii constituţionali.
„În cursul acestei dimineţi, atât eu, cât şi preşedintele Senatului, domnul Meleşcanu, am primit o adresă, o scrisoare din partea domnului prim mi­nistru desemnat, domnul Ludovic Orban, cu o propunere de calendar. Eu aş dori să fiu foarte bine înţeles, vorbim de formarea guvernului României şi trebuie respectaţi paşii constituţionali care trebuie făcuţi. Este adevărat, nu pot să ­res­ping această scrisoare sau să nu iau act de ea, dar nu aceştia erau paşii. Posibil din cauză că n-am avut o întâlnire directă cu domnul prim-ministru desemnat, domnul Ludovic Orban, să fi recurs la această scrisoare cu propunerea de calendar, dar primul pas pe care trebuie să-l facă primul-ministru desemnat este să vină cu formula de guvern şi cu programul de guvernare. Pe urmă atributul calendarului este al Biroului Permanent Reunit, unde normal se va vota şi se va tranşa şi pe urmă vom respecta acest calendar cu audierile şi cu votul”, a spus Marcel Ciolacu, în Parlament.
Preşedintele Camerei De­putaţilor a adăugat că nu se va prelungi mai mult decât este nevoie calendarul de învestire al Guvernului, însă audierile viitorilor miniştri în comisiile de specialitate ale Parlamentului nu pot fi „doar de formă”: „Ce vă pot asigura este că nu vom prelungi mai mult decât este nevoie acest calendar, dar cred că şi dumneavoastră şi parlamentarii doresc că aceste audieri să nu fie nişte audieri de formă, nu neapărat nişte audieri cu vendete politice, dar trebuie să fie nişte audieri foarte serioase, pe respectarea Constituţiei şi a legilor ţării. Repet, vorbim matur despre un viitor guvern. Sunt una dintre persoanele care după trecerea moţiunii nu consider că suntem într-o criză majoră politică, criză ar deveni în cazul în care acest guvern nu va fi învestit”, a adăugat Ciolacu.

Un comentariu

  1. CANAPELE, vrem CANAPELE pe SPIRU HARET! ELEVII, PARINTII…dar mai ales BUNICII au mare nevoie fiind multe gradinite ,scoli, crese pe str.SPIRU HARET !!!!!Se aude la …. PRIMARIE ??? MULTUMIM anticipat !

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker