Cultură

FOTO | Sculptorul Gabriel Tăicuţu, prima expoziţie în calitate de membru al UAP Buzău 

A fost unul dintre elevii Getei Caragiu, sora actorului Toma Caragiu, cea care prin sculpturile sale şi-a pus amprenta asupra artei româneşti a anilor ‘70. Este vorba despre buzoianul Gabriel Tăicuţu, noul membru al filialei buzoiene a Uniunii Artiştilor Plastici, cel care miercuri, 23 octombrie, a vernisat prima sa expoziţie personală în calitate de membru al UAP Buzău.

Sala de la etaj a Galeriilor de Artă „Ion Andreescu” găzduieşte o retrospectivă a sculpturilor realizate de Gabriel Tăi­cuţu, un sculptor atent la detalii, profund marcat de arhaicul românesc, dar şi ­tri­butar corpului uman.

„Un mare câştig pentru filiala noastră”

Născut în satul buzoian Lanurile, Gabriel Tăicuţu este autorul mai multor lucrări monumentale: bustul lui ­Ne­culai Jechianu (Vrâncioaia, judeţul Vran­cea), bustul Oanei Diana Renea (Focşani), bustul lui Ionel Sârbu (Ciorăşti, Vrancea), bustul Maiorului Gheorghe Pastia (teatrul cu acelaşi nume din Focşani), bustul lui Alexandru Sihleanu (Sihlea, Vrancea).

„Gabriel Tăicuţu este o mare surpriză pentru buzoieni. El este buzoian, dar unul care trăieşte mai retras, cam ca un pusnic, şi mă bucur că în sfârşit l-am convins să vină alături de colectivul UAP Buzău. El este proaspăt intrat în rândurile noastre. Este un mare câştig pentru filiala noastră pentru că activitatea lui este una prodigioasă. Această expoziţie are un caracter retrospectiv, însumând lucrări diferite, de la cele de artă decorativă, până la busturi. Gabriel Tăicuţu este absolvent al prestigiosului Liceului de Arte Plastice <Nicolae Tonitza> din Bucureşti, având profesori foarte importanţi, care mai apoi, unii dintre ei au mers la Institutul de Arte Plastice <Nicolae Gri­gorescu>, pe care Gabriel îl absolvă în anul 1984. Această generaţie a optzeciştilor pro­vinciali este pe nedrept lăsată de o parte de critica de specialitate. În general, activitatea celor din provincie nu mai apare în nicio istorie a artei contemporane. A absolvit Institutul de Arte la clasa celebrei Geta Caragiu, sora lui Toma Caragiu, o artistă extraordinară cu o operă reprezentativă pentru arta contemporană românească. A învăţat de la profesorii lui să privească forma şi sculptura în general, fără a-şi copia dascălii. Sunt principiile şcolii vechi, ale unui Baraschi, Karl Storck, Georgescu, Valbudea, Brân­cuşi, Paciurea… În creaţia lui Gabriel Tăicuţu chiar regăsim lucrări care amintesc de himerele lui Paciurea; un melanj între regnul vegetal şi cel animal”, a declarat preşe­dintele UAP Buzău, Valeriu Şuşnea, curatorul expoziţiei.

Referitor la temele abordate de Tăicuţu, Valeriu Şuşnea a amintit elogiul adus femeii şi abordarea subi­ectelor religioase, redate într-o ma­nieră personală.

„Abordează teme diverse, dar are o predilecţie deosebită pentru înţelegerea materialului, fie el piatră, lemn, bronz, lucrări de artă plastică mici, dar şi lucrări monumentale care ar putea fi amplasate în spaţii publice. Se remarcă prin soluţii plastice originale, lucrări prin a căror tematică artistul aduce un elogiu femeii. O altă temă frecvent abordată este cea a coliviilor. De asemenea, se remarcă abordarea artistului pentru zona religioasă, Sfânta Treime, troiţe, cupole, redate într-o cheie personală foarte interesantă. Înainte de  a fi un mare artist, Gabriel Tăicuţu este şi un foarte bun meseriaş”, a mai declarat Valeriu Şuşnea.

Fire introvertită, Gabriel Tăicuţu a mulţumit celor prezenţi şi, când a fost invitat să ia cuvântul, s-a rezumat în a invita buzoienii să îi admire lucrările expuse.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker