Monden

FOTO – VIDEO / Ritmuri braziliene, la Aluniș, cu trupa „Mara Halunga și Cauê De Marinis Project”

Ritmuri braziliene vor răsuna în week-end la Aluniș Art Center, într-un concert susținut de  „Mara Halunga și Cauê De Marinis Project”. Anunțul a fost făcut de Iulia Sîrbu, fondator și manager al Aluniș Art Center, care a transmis pe pagina de socializare următorul mesaj: „Ne-am îndrăgostit de muzica lor la prima ascultare, iar sâm­bătă, 17 iulie, ora 18.00, ne bucurăm de ritmurile lor bra­ziliene la Concert Musica Brasileira cu Mara Halunga și Cauê De Marinis Project”.

Trupa „Mara Halunga și Cauê De Marinis Project” s-a născut în luna mai a anului 2018, și de atunci reușește să aducă din Brazilia, pe lângă binecunoscuta bossanova, și alte exprimări mai puțin familiare, dar tradiționale. „Este o călătorie muzicală ce a pornit cu samba din São Paulo, orașul natal al lui Cauê, trecând prin Rio de Janeiro, până în nord-est, fiind într-o continuă căutare și extindere. Noi avem un repertoriu compus numai din muzică braziliană, bossa­nova, samba și muzica popular brasileira (MPB). La Aluniș o să cântăm aceste ritmuri în formula de duo. Cauê o să cânte la chitară și eu la voce și la un instrument de percuție tradițional de acolo, din Brazilia, care se numește pandeiro”, spune Mara Halunga, solista grupului.

Mara Halunga și Cauê De Marinis Project au avut nenumărate concerte în cluburi de jazz cunoscute din București, în festivaluri precum Pelicula Festival, World Experience Festival din București și TAMTAM la Brașov, dar și la Roma și la Värmdö Festivalen, în Suedia. La sfârșitul anului 2018 au fost onorați să participe, împreună cu reprezentanți ai Ambasadei Braziliei în România, la lansarea volumului bilingv de poezii braziliene ale lui Dinu Flămând: Vinicíus de Moraes „Tristețea-dans / Tristeza fez Danța”.

Mara Halunga este ro­mâncă și a început să cânte prima dată în Brazilia, în Sao Paulo, în 2014.  Pe Cauê De Marinis l-a întâlnit în 2013, când acesta era în turneu prin Europa cu o altă trupă, și apoi au plecat împreună în Brazilia, un an mai târziu. Acolo, spune Mara, s-a îndrăgostit de muzica braziliană pe care a auzit-o pe viu, nu numai la radio, și a simțit o cu totul altă senzație. „Muzica pentru ei este o stare de spirit și asta m-a și impresionat. Așa m-am apucat să cânt muzică braziliană. Nu am stat mulți ani la rând în Brazilia. Noi, din 2014, încercăm să stăm vara aici, și, când se face frig, mergem în Brazilia și stăm vara braziliană acolo; încer­căm cumva să fim într-o vară continuă. Anul acesta spe­răm să cântăm cât mai mult, să profităm cât se poate de vremea frumoasă, până în octombrie,  când este planul de plecare în Brazilia. Când ajungem în Brazilia cântăm și acolo. Am mai avut un concert la Roma, un concert în festival în Stockholm, în Suedia; în rest, am concertat mai mult prin țară”.

A lăsat deoparte arhitectura pentru muzică

Mara Halunga este absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și a lucrat câțiva ani după terminarea studiilor în acest domeniu. Odată ce și-a descoperit vocația pentru mu­zică și-a schimbat și priori­tățile. „Arhitectura e prima mea dragoste și prima mea profesie și nu am să renunț la ea niciodată. Îmi atrag aten­ția toate clădirile cu arhitectură deosebită din orașele în care concertez prin lume. Este și un defect profesio­nal. Eu am ales Arhitectura pentru că îmi plăcea foarte mult să desenez. Cred că acesta a fost primul argument pentru care am ales Arhitectura, care nu avea legătură cu hobbyurile mele. Am jucat tenis de când eram mică și, până la facultate, am făcut tenis de performanță, am fost la concursuri. În paralel am început pre­gătirea pentru Arhitectură, adică lecțiile de desen. Am rămas la ideea că voi face din asta o profesie. Am lucrat câțiva ani la birou, dar apoi mi-am dat seama că îmi place să fac altceva mai mult. Sunt o fire mult mai liberă, muzica m-a ales pe mine. Am descoperit o latură pe care nu o explorasem până atunci. În mare, planul cu arhitectura a fost abandonat. Acum muzica e profesia mea. Din asta trăim acum și Arhitectura de devenit un hobby, pentru că, dacă se ivesc proiecte interesante, care au o poveste în spate, la care pot lucra cu plăcere, le accept cu bucurie”, spune Mara.

Și pentru că muzica este acum o profesie, o tratează cât se poate de serios: „Repetăm în fiecare zi; repetăm chiar și când cântăm numai noi doi. Pentru voce fac anumite lucruri speciale, începând cu vocalize până la  terapie vocală cu o doamnă foniatru, Ioana Măndoiu, care mă ajută și mă ține pe drumul cel bun. Am învățat. Studiez. Există cursuri online la care particip. Ascultăm foarte multă muzică și avem colaborări și cu alți muzicieni din România. În seara aceasta (n.r., 14 iulie) avem un concert în București, în formulă de cinci”, mai povestește solista trupei Mara Halunga și Cauê De Marinis Project.

În perioada de pandemie, în care totul a fost închis, Mara și Cauê au început să lucreze la idei noi pentru că se gândesc să-și scoată propriul album. În prezent, ei interpretează, în concerte în special, cântece clasice din cultura braziliană, piese vechi, apărute în  anii 50-60

Evenimentele de la Aluniș, cu vizibilitate  în lumea artistică românească

Efervescența evenimentelor culturale din ultima vreme de la Aluniș Art Center nu a trecut neobservată, mărturisește Mara, care povestește că a luat legătura cu cei de la Aluniș „pentru că noi ne uitam pe pagina lor de ceva timp și am văzut că fac lucruri frumoase și interesante acolo și din punct de vedere muzical și din alte puncte de vedere și ne-am gândit că am putea să cântăm într-un loc atipic, să cântăm într-un sat din Buzău”. Mara mai spune că muzica aceasta veselă și ritmată pe care o cântă ei se potrivește mai mult cu natura de la Aluniș decât cu spațiile închise din Capitală, unde ar putea concerta.

Pe de altă parte, Buzăul este privit de membri trupei și prin prisma prieteniilor pe care le-au legat cu oameni de aici. „Avem câțiva prieteni care s-au născut în Buzău, dar care nu mai locuiesc în Buzău. Dacă îi prindem pe acasă le facem o vizită. Cu unii ne vedem chiar în seara aceasta (n.r., 14 iulie), în București. E pentru prima dată când cântăm în județul Buzău; în orașul Buzău nu am cântat niciodată, dar sper să cântăm în curând”, spune Mara Halunga.

Chiar și așa, concertele trupei în România diferă destul de mult de cele pe care le susțin în Brazilie și prin prisma comportamentului publicului. „În Brazilia concertele sunt foarte diferite, mai ales concertele de samba din cluburile din oraș. Ele se desfășoară astfel: membrii trupei stau în jurul unei mese așezați pe scaune, iar ascultătorii, publicul, privitorii, se ridică în picioare și vin în jurul acelei mese și cam toată lumea participă, de la bătut din palme până la cântat și dansat; totul se transformă într-o petrecere generală. Aici, în România, e un pic diferit; lumea e pe scaun, te ascultă și uneori cei mai îndrăzneți se ridică în picioare și încep să danseze puțin. Nu putem să zicem cum ne place mai mult; fiecare concert are farmecul lui; se îmbină cele două culturi și iese ceva foarte frumos și foarte special. Și lui Cauê îi place foarte mult aici și se simte ca acasă; și eu mă simt bine în Sao Paulo, ca acasă: Avem prieteni peste tot și încercăm să cântăm peste tot și să fim prezenți peste tot”, povestește solista trupei.

Articole similare