Actualitate

Câți bani se oferă pentru proiectarea penitenciarului „pensiune” de la Unguriu

Încep să se miște lucrurile în proiectul construcției penitenciarului cu 900 de locuri cu regim semideschis și deschis de la Unguriu. Administrația Națională a Penitenciarelor a lansat pe 9 iulie 2021 pe www.e-licitatie.ro achiziția de servicii de proiectare și asistență tehnică. Data licitației pentru desemnarea proiectantului este stabilită pentru data de 20 august 2021, ceea ce înseamnă că din toamnă, dacă nu sunt înregistrate contestații, ar putea fi începută proiectarea noului obiectiv.

Proiectul este finanțat din fonduri externe rambursabile și de la bugetul de stat așa cum este menționat în Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanțării infras­tructurii fizice a sistemului penitenciar român, iar valoarea proiectării se ridică la 7.242.531.3 lei.

Ani de zile, România a fost condamnată la CEDO pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciare. Mai mult decât atât, pedepsele deți­nuților au fost substanțial reduse din același motiv, după ce prin Legea recursului compensatoriu mii de deținuți, unii periculoși, au fost eliberați mai devreme din cauză că nu erau respectate standardele europene. Închisoarea cu regim semideschis, care va putea găzdui 900 de deținuți, va fi realizată la Unguriu, în spațiul unei foste unități militare și va fi administrată de Penitenciarul Focșani. Imobilul va fi ridicat pe un teren pe care au funcționat trei unități militare. Potrivit Hotărârii de Guvern prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiției este de 234 de milioane de lei, adică aproape 50 de milioane de euro, bani asigurați dintr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Clădirea va avea un regim de înălțime P+3E și va avea o suprafață construită de câteva de mii de metri pătrați, cu spații ample destinate plim­bării și terenuri de sport. „Pavilionul cu destinație spații medicale pentru deținuți se va amenaja prin transformarea pavilionului P4 și va fi supraetajat, devenind P+1. În cadrul acestui pavilion va funcționa cabinetul medical de medicină primară pentru deținuți (…) cel puțin 2 camere de izolare respiratorie pentru suspecți/ bolnavi de tuberculoză în forma contagioasă a bolii. În aceste camere va fi cazat câte un singur deținut, la indicația personalului medical. Cabinetul medical și camerele de infirmerie vor funcționa la nivelul parterului clădirii, cu facilități de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii (rampe de acces). La parter, pot fi amenajate camerele speciale de protecție (inclusiv pentru supravegherea afecțiunilor psihice grave/ evitarea autovătămării și a suicidului) și camere pentru izolatorul de pedeapsă. La etajul clădirii va funcționa cabinetul medical de stomatologie și cabinetul de tehnică dentară”, se arăta în documentația pentru studiul de fezabilitate. Condiții ca în tabără, în proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activități de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă,  sală de calculatoare, spații pentru activități de tip hobby,  club multifuncțional care să poată fi utilizat pentru activități de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitate de 100 locuri, un spațiu pentru acti­vități, un studio radio–tv, un spațiu pentru activități spor­tive, dar și un întreg pavilion cu destinația de capelă. Se estimează că la viitorul penitenciar, care ar urma să fie finalizat până în 2025, vor lucra aproximativ 550 persoane. Pe lângă investiție, evaluată la 234.601.000 lei (n.r. conform prețurilor valabile la 23.10.2019) autoritățile din zonă vorbesc despre o listă de avantaje, cum ar fi crearea locurilor de muncă, taxele ce urmează să ajungă la bugetul local, dar și posibilitatea extindererii rețelei de gaze în comună.

Totul a început în urmă cu doi ani, când statul român a contractat un împrumut de 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea a două penitenciare, printre care cel de la Unguriu. De atunci au fost făcuți mai mulți pași, iar pe 17 martie 2021 a fost parcursă și etapa aprobării indicatorilor tehnico-economici. Practic, s-a dat „undă verde” pentru startul licitațiilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker