Actualitate

Reguli noi pentru accesul în Spitalul de Urgenţă Judeţean Buzău

Începând de luni, 4 noiembrie, accesul salariaţilor Spitalului  Judeţean de Urgenţă Buzău va fi permis numai pe la punctele de control-acces, care respectă circuitele funcţionale ale unităţii medicale, pe baza legitimaţiei de serviciu, a ecusonului sau a cardului de acces, adică cu respectarea noului regulament  care a fost aprobat în şedinţa ordinară a Consiliul Judeţean, ce a avut loc joi, 31 octombrie.

Noul regulament, votat în unanimitate de consilierii judeţeni, stabileşte regulile de acces în Spitalul de Urgenţă Judeţean Buzău (SJU) şi modalităţile de asigurare a pazei.  Este vorba despre un nou regulament referitor la organizarea serviciului de pază şi la regimul de acces în incinta unităţii medicale, nefiind vorba decât de o formă actualizată a regulilor care se aplicau şi până acum cu mici modificări, în sensul că accesul se va face  şi pe bază de cartelă. Noul regulament a primit avizul Consiliului de Administraţie al spitalului, iar pentru a putea fi pus în aplicare avea nevoie şi de aprobarea Consiliului Judeţean, instituţie în subordinea căreia se află unitatea medicală.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu unanimitate de voturi de către consilierii judeţeni.

Ce prevede noul regulament

Conform noului regulament, accesul vizitatorilor în spital va fi permis în trei intervale orare: 7.30 – 8.30, 15.00 – 16.00 şi 19.00 – 20.00, fiind condiţionat de respectarea ­anu­mitor reguli. Potrivit acestor reguli, vizitatorii nu vor putea intra în spital fără un act de identitate, pe care trebuie să îl prezinte personalului de pază, care va consemna vizita într-un registru special. Accesul vizitatorilor se va face doar prin locurile şi spaţiile special amenajate în acest sens, iar pe toată durata vizitei, aceştia trebuie să poarte obligatoriu echipament de protecţie. Un pacient nu va putea fi vizitat decât de un grup de maxim trei persoane, restul apar­ţinătorilor trebuind să aştepte într-o zonă bine delimitată, care va fi amenajată în măsura în care spaţiul spitalului o va permite. Accesul vizitatorilor  în unitatea medicală este condiţionat şi de ţinuta vestimentară care, se specifică în regulament, trebuie să fie una decentă.

În cazul urgenţelor me­dico-chirurgicale, accesul ­vi­zitatorilor va fi permis la orice oră, însă cu respectarea celorlalte condiţii enumerate. Şeful de tură din cadrul personalului de pază are obligaţia, potrivit noului regulament, să efec­-tueze un control la nivelul tuturor secţiilor, la finalul fiecărui interval orar de vizită, pentru a se asigura că toţi vizitatorii au părăsit spitalul. Regulamentul mai prevede ca, la ieşirea din spital, persoanele care însoţesc minori să fie legitimate pentru a se stabili calitatea pe care o au în raport cu aceştia, ora şi legitimitatea părăsirii spitalului de către minor.

Zonele de risc, interzise vizitelor

Accesul vizitatorilor şi al altor persoane, în afara personalului medical, va fi interzis în zonele de risc din spital. Este orba despre accesul în blocul operator, blocul de naşteri, secţia de nou-născuţi, staţia de sterilizare centralizată, laboratoarele spitalului, depozitele de deşeuri medicale periculoase, staţia de oxigen şi orice altă zonă stabilită de conducerea unităţii medicale. Toate încăperile în care este res­tricţionat sau interzis accesul persoanelor străine vor avea la intrare anunţuri de averizare.

În secţia ATI, accesul va fi controlat şi se va face doar cu avizul medicilor secţiei, în funcţie de starea pacientului. Şi aici, mai mult decât oriunde, vizitatorii vor fi obligaţi să poarte echipament de protecţie.

Pe durata vizitelor, personalul medico-sanitar va lua măsuri pentru respectarea regulilor de acces şi a conduitei civilizate a vizitatorilor, iar la sesizarea oricăror nereguli se va anunţa serviciul de pază.

În ceea ce priveşte accesul în ambulatoriu al pacienţilor, fie că sunt sau nu însoţiţi, acesta se va face în funcţie de program, cu bilet de trimitere parafat de medicul de familie sau de specialist, ori cu scrisoare medicală.

Restricţii sunt şi în ceea ce priveşte accesul angajaţilor  firmelor prestatoare de servicii. Potrivit noului regulament va fi permis accesul acestora doar pe baza unui tabel nominal aprobat de ­ma­nagerul spitalului şi a legi­timaţiei de serviciu, ori a actului de identitate.

Persoanele care au asupra lor armament, muniţie, substanţe toxice, stupefiante, explozivi, precum şi orice alt obiecte ce pot pune în pericol viaţa şi integritatea pa­cienţilor şi a personalului medical nu vor putea intra în spital, cu o singură excepţie. Este vorba despre membrii echi­pelor de intervenţie aflaţi în misiune, respectiv poliţişti şi jandarmi, precum şi personalul de protecţie a demnitarilor şi cei care asigură paza pacienţilor privaţi de libertate.

Accesul autovehiculelor în unitatea medicală este şi el reglementat de managerul spi­talului, urmărindu-se asigu­rarea evidenţei intrărilor şi ieşirilor în Registrul de evidenţă a accesului autovehiculelor.  Se permite accesul autovehiculelor serviciului de ambulanţă, autovehiculele personale sau alte vehicule care transportă persoane care necesită îngrijiri de urgenţă ori persoane care nu se pot deplasa au acces permanent în spital pentru prezentarea pacientului la serviciul de urgenţă, fără staţionare  şi blocarea accesului altor autovehicule. De asemenea, se permite accesul autovehiculelor furnizorilor de produse şi servicii în unitatea sanitară, cu respectarea ur­mătoarelor condiţii: numai în timpul programului de lucru şi numai pe poarta de acces stabilită de managerul spitalului; în situaţiile de urgenţă, numai cu acordul managerului spitalului sau al locţiitorului delegat de acesta; pe baza legitimaţiei de serviciu, a ­do­cumentului de identitate şi a confirmării şefilor de servicii sau ai departamentului solicitant. Celelalte categorii de posesori de auto­vehicule au acces în curtea sau parcarea spitalului numai dacă sunt autorizate, pe bază de permis de acces, afişat la vedere, eliberat de unitatea spitalicească şi aprobat de manager.

Articole similare