Cultură

Regizorul buzoian Vlad Trifaș, de la liceanul voluntar la „George Ciprian”, la directorul artistic al Festivalului de Teatru Tânăr

Festivalul de Teatru Tânăr de la Buzău, încheiat săptă­mâna trecută, a demonstrat încă o dată că este un eveniment care, deși nu schimbă mersul vremurilor, le poate îm­blânzi, deoarece răs­punde  unei nevoi reale de teatru a publicului. Chiar și în condiții de restricții pandemice, pu­blicul buzoian de toate vârstele a venit să vadă piesele puse în scenă, interesul nefiind cu nimic diminuat față de edițiile precedente. De altfel, directorul festivalului, regizorul Vlad Trifaș, a mulțumit publicului pentru curajul de a participa fizic la toate  spectacolele, chiar și atunci când autoritățile sanitare au semnalat că municipiul a intrat în ,,scenariul roșu”. Buzoienii au avut încredere că  spectacolele se vor juca după ce toate măsurile de siguranță sanitare vor fi fost luate, lucru care, de altfel, s-a și întâmplat. „A fost minunat că festivalul a putut să aibă loc, chiar și în condiții pandemice. A fost o ediție foarte reușită, date fiind condițiile în care ne aflăm. Mulțumesc publicului  curajos care a venit în sala de spectacol”, a spus directorul festivalului, Vlad Trifaș.

Interesul buzoienilor pentru spectacolele de teatru este motivat și de calitatea repre­zentațiilor. La fiecare ediție, deci și la aceasta, au  avut loc selecții ale pieselor care ajung să fie prezentate publicului buzoian. „Au apărut schimbări pe parcursul edițiilor festivalului în sensul că ne-am modificat de fiecare dată după necesitățile publicului. Am avut timp să observăm ce le place, ce nu le place și am vrut să-i mulțumim; scopul teatrului este și să ridice calitatea,  de fiecare dată ținând cont de gusturile publicului. Din punctul acesta de vedere festivalul s-a modificat și a devenit și mai al Buzăului”, a spus regizorul buzoian, făcând mental o scurtă retrospectivă a celor opt ediții.

Festival cu 80 tineri voluntari

Mai mult decât atât, festivalul a constituit o reușită și în privința participării tinerilor. Aflat la a VIII-a ediție, odată ce a căpătat notorietate în comunitatea buzoiană, festivalul a atras din ce în ce mai mulți tineri. Anul acesta s-au înscris și au participat la festival 80 de tineri voluntari, ceea ce îi dă o notă aparte și îl face distinct între evenimentele culturale de acest fel din țară. Festivalul buzoian are ceva în plus, sau acel altceva decât ceea ce se petrece în țară cu festivalurile aflate cam pe aceeași nișă. Regizorul buzoian Vlad Trifaș spune: „Festivalul de Teatru Tânăr de la Buzău are energia lui. Cu siguranță suntem singurul festival care are 80 de voluntari. Au început să fie din ce în ce mai mulți”. Numărul din ce în ce mai mare de tineri care doresc să participe ca voluntari în festivalul buzoian are legătură, în primul rând, cu ceea ce poate să însemne acest tip de experiență pentru ei.

„Cred că este foarte importantă atmosfera foarte plăcută pe care o regăsesc aici, având în vedere faptul că tine­rii aleg să își petreacă timpul într-o instituție de cultură, într-un secol în care au acces la  absolut orice. Chiar au de unde alege și e minunat că aleg teatrul. E foarte importantă această alegere pentru că ei sunt  viitorul nostru și este măgulitor să fie într-un număr atât de mare la teatru”, mai spune regizorul buzoian. Pe de altă parte, unii dintre voluntari intenționează să meargă în direcția aceasta și după absolvirea liceului și acumulează profesional foarte multe lucruri de la actori și de la organizatorii festivalului; alții vin pentru experiența în sine, ca să descopere teatrul poate mai mult decât îl știu din fața scenei. Voluntariatul la teatru al tinerilor poate fi, pe lângă experiența în sine, și o șansă în plus să învețe de la actori, de la regizori, lucru confirmat de Vlad Trifaș, care este preocupat la fiecare ediție să le crească interesul și să le stimuleze participarea: „Au avut și ateliere de teatru anul acesta. Au lucrat inclusiv pe mișcare cu Mihaela Mardare. În fiecare an vrem să aducem cât mai multe lucruri dedicate lor, în plus față de accesul la toate spectacolele”.

Regizorul Vlad Trifaș a participat el însuși la astfel de activități de voluntariat în vremea în care era elev al Liceului de Arte „Margareta Steri­an”, însă apropierea sa de teatru, în sensul în care a devenit evidentă o carieră în acest domeniu, dându-i claritate în ceea ce privește vizi­unea sa asupra viitorului său profesional, a fost produsă de Cătălin Naum, regizor de teatru și unul dintre cei mai cunoscuți pedagogi, după cum mărturisește Vlad Trifaș: „Am făcut și voluntariat, dar pentru mine <injecția> cea mai puternică a fost în momentul în care Cătălin Naum a venit în Buzău. Eu eram deja îndrăgostit de teatru. Eram la liceu la Actorie, dar în momentul în care Cătălin Naum a venit a fost mai mult decât îndrăgostirea. Mi-a anulat toate celelate opțiuni. M-a făcut să văd meseria de actor astfel încât să nu mă mai gândesc la  celelate opțiuni.  Ceea ce era o pasiune, a devenit o necesitate. Teatrul după aceea a devenit o necesitate, o nevoie pentru norma­litate”.

„Sunt un om de echipă”

A pășit, astfel, în teatru ca actor, pentru ca apoi să se reorienteze către regie. „La bază sunt actor. Am renunțat să mai joc în momentul în care m-am apucat de regie, pentru că nu cred că le pot face pe amân­­două; sunt două moduri de gândire diferite și am ales să rămân regizor. Sunt un regizor care crede foarte mult în actori. Poate din această cauză mă înconjor de oameni talentați. Echipa completă face un spectacol. Sunt câțiva actori cu care lucrez de foarte mult timp, de la început, și cred că, într-un fel sau altul, ei m-au făcut regizor, lucru pentru care le sunt profund recunoscător. Mie îmi plac echipele și sunt un om de echipă. Așa îmi place să cred despre mine. Acesta este lucrul care mă atrage cel mai mult din punct de vedere uman. Din punct de vedere artistic am diferite crezuri despre lume și încerc să pun asta în spectacolele mele”, explică Vlad Trifaș trecerea sa de la actorie la regie.

Una dintre piesele regizate de Vlad Trifaș a putut fi văzută de buzoieni în festivalul din acest an. Este vroba despre „Gâl­­cevile din Chioggia”, montat la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, despre care regizorul spune că „a fost o gură de aer; aveam nevoie de un spectacol foarte dinamic”.

Principala provocare pe care a avut-o până acum nu este cea în care a decis să reorienteze cariera către regie sau să managerieze un festival pe un domeniu de nișă, ci este cea de a crea spectacole bune, apreciate de public, lucru care îi generează emoții peste emoții.

„Eu am o principală provocare în fiecare zi, de fiecare dată când încep un spectacol nou. Este o reacție continuă de întrebări și <mă urăsc> personal în ziua unei premiere. Am niște emoții atât de mari încât mă întreb de ce fac meseria asta. Vreau să mă las, să fac orice altceva, pentru că sunt o persoană groaznic de emotivă în zilele acelea. De multe ori încerc să mă întâlnesc cu actorii în zilele de spectacol ca să nu le transmit din emoțiile mele și mai mult. E o luptă plăcută. Astea sunt provocările. <Gâl­cevile din Chioggia> este un spectacol pe care l-am făcut în pandemie, cu o distribuție atât de numeroasă, mai ales când toată lumea trebuia să se testeze. Trebuia să stăm cu măști. Avem această incertitudine. Dar nu astea sunt atât de importante. Provocările pe care le avem, le avem cu noi înșine și teatrul prin asta trăiește”.

„Sunt <de meserie> buzoian”

După festivalul buzoian, în agenda regizorului Vlad Trifaș se află noi provocări: „Urmează să plec la Râmnicu Vâlcea, să fac acolo un spectacol, după care voi pleca la Chi­șinău să fac un spectacol. Să fac teatru, cam astea sunt planurile mele de viitor.”

La Râmnicu Vâlcea va lucra cu un alt actor buzoian. Este vorba despre Ștefan Pavel, proaspăt angajat acolo. „O să fac un spectacol destul de mare și o să lucrez cu toată trupa de acolo”, spune Vlad Trifaș, care îl men­ționează și pe Vlad Drăgulin la colaborarea sa cu buzoienii care au terminat Actoria. „Nu mai joc; încerc să-mi inspir colegii actori în legătură cu personaje. Sunt foarte interesat de cum va fi construit Cyrano în următorul meu spectacol, pentru că e un personaj care mă intrigă foarte tare, dar și pentru că actorul care este distribuit este foarte talentat”, a mai adăugat Vlad Trifaș.

În ceea ce privește experiența sa de director artistic al Festivalul de Teatru Tânăr de la Buzău, Vlad Trifaș spune cu modestie: „Este doar o direcție artistică pe care vreau să o dau și să o susțin. Experiența, inclusiv faptul că sunt <de meserie> buzoian la bază, mă ajută să înțeleg mai multe. E solicitant, e interesant, e plăcut să conduci un festival, mai ales un festival de nișă, pentru că nu este un festival generic. În­cercăm să ne  păstrăm conduita pe care am propus-o la început. Au fost momente bune, au fost monumente cu încercări foarte mari. Sper că fac treaba bine și sper că mulțumesc publicul buzoian în limita măsurilor pe care le  pot  lua. Pentru mine este o mare bucurie”.

În ceea ce privește le­găturile sale cu Buzăul, Vlad Trifaș spune că nu va părăsi niciodată acest teatru. „O să fiu aici și să ajut în toate felurile în care pot pentru că și el m-a ajutat pe mine în toate felurile în care a putut. Cred că este un loc unde se pot întâmpla lucruri foarte bune atât pentru public, cât și pentru breaslă”.

Una peste alta, impactul festivalului la nivel local anul acesta a fost unul important. „Cred că a avut un impact mare. A fost un public foarte cernut. Au venit la teatru acei oameni care aveau nevoie de spectacol, pentru că am fost o dată limitați de numărul de locuri,  dar și de faptul că trebuiau să fie testați sau să aibă acel certificat verde. Am avut oameni cel puțin curajoși, care au simțit o reală nevoie să vină la teatru. Cred că a fost de-a dreptul magic să întâlnim din nou la teatru spectactori de toate vârstele, chiar dacă suntem în condiții mai puțin plăcute. Și când spun tânăr nu mă refer la vârstă, mă refer la spirit”, ne-a spus Vlad Trifaș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker