Politic

Cîțu și-a plătit datoriile: bunăstarea liberală s-a revărsat la Buzău peste comunele PNL și peste Consiliul Județean

Cu președintele Klaus Iohannis care a lăsat timp de gândire partidelor o săptămână după demiterea Guvernului la moțiunea de cenzură, Florin Cîțu face o primă mutare. Un miliard de lei sunt scoși din Fondul de rezervă și alocați pri­măriilor și consiliilor jude­țene. „25-30% se vor duce și către primarii PSD”, a susținut premierul, citat de HotNews.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, 2.756 de administrații locale din Ro­mânia au primit finanțare în valoare totală de 1.010.966.000 lei. ,,Proiec­tele locale trebuie fina­lizate, ele trebuie să ser­vească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”, a spus ministrul Cseke Attila.

Astfel, 2.514 comune din România au primit o finanțare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 orașe vor beneficia de 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocați pentru 48 de municipii. Ministrul a ară­tat că fondurile sunt necesare pentru finalizarea investițiilor publice finanțate de stat sau din fonduri ale Uniunii Europene, precum și pentru cheltuieli urgente ale autorităților publice locale

,,Mutarea premierului demis vine în contextul în care liberalii iau în calcul tot mai serios un guvern minoritar, cu susținerea PSD. HotNews a relatat încă din 4 septembrie că, în plin scandal politic PNL-USR, președintele Klaus Iohannis ar fi făcut o înțelegere cu PSD pentru a bloca moțiunea USR și a-l men­ține pe Florin Cîțu la șefia Guvernului până când acesta va fi ales președintele PNL. Social democrații primeau la schimb accesul la resursele statului, prin susținerea unui Guvern minoritar. În această cheie trebuie privite mutările de pe scena politică, după căderea Guvernului Cîțu. Sursele HotNews susțin că planul inițial al preșe­­dinteleui Klaus Iohnnis a sufe­rit modificări. Mai exact, PSD nu este dispus să-și asume un Guvern minoritar în Parlament dacă va fi condus din nou de Florin Cîțu”, scrie HotNews.

Mai mult, surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că liderii vechi din PSD, Paul Stănescu, dar și Gabriela Firea, i-ar fi transmis lui Marcel Ciolacu că este exclusă orice viitoare susți­nere în Parlament a lui Florin Cîțu pentru postul de premier. ,,În plină criză epidemiologică și energetică, PNL poate invoca soluția de compromis – PSD care va fi singurul dispus să susțină un guvern minoritar. Condițiile PSD sunt fără Florin Cîțu, funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru Marcel Ciolacu și bani din PNRR pentru investițiile propriilor primari. De asemenea, PSD ar putea cere ca două-trei ministere cheie (Ministerul Sănătății, Ministerul Jus­tiției) din viitorul Guvern să fie conduse de tehnocrați. Negocierile concrete vor demara de săptămâna viitoare”, au explicat sursele citate.

Care este situația la Buzău

Județului Buzău i-a fost alocată suma de 14,466 milioane lei, dintre care 4,686 milioane lei, aproape o treime!, merg către Consiliul Județean condus de social-democratul Petre Emanoil Neagu.

Deputatul social-democrat de Buzău Romeo Lungu remarcă, într-o postare pe Facebook, diferențele dintre sumele primite de comunele cu administrație liberală și cele conduse de social-democrați.

,,Rușine!! Cîțu și Guvernul PNL au decis: dacă locuiești într-o localitate condusă de un primar PSD ești condamnat la sărăcie și subdezvoltare! Banii din Fondul de rezervă al Guvernului s-au împărțit discreționar.

Diferențele dintre comunele administrate de PSD și PNL sunt mai mult decât vizibile. Cel mai bun exemplu: Pardoși (PNL), comună cu aproximativ 400 de locuitori, a primit 400.000 lei, în timp ce Vernești (PSD), localitate cu peste 9.000 de locuitori, a primit doar 50.000 lei. Municipiile Buzău și Râm­nicu Sărat au fost și ele pedepsite de Guvernul Cîțu pentru că sunt administrate eficient de social democrați, așa că au primit fabuloasa sumă de 0 lei.

La nivel național 80% din banii din Fondul de rezervă al Guvernului au mers către localități conduse de PNL și UDMR”, a scris Lungu pe Facebook.

Vezi AICI cum au fost banii din Fondul de rezervă al Guvernului

Ciolacu, plângere penală

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, afirmă că prin decizia luată miercuri seară de a scoate un miliard de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru a-l aloca primăriilor și consiliilor județene premierul demis Florin Cîțu ,,și-a plătit funcția” de la Congresul PNL. Ciolacu anunță că va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor demnitarilor implicați în decizia luată de guvern.

,,Iohannis și Cîțu au decis că, dacă nu trăiți într-o comunitate condusă de un liberal, veți suferi de frig, sărăcie și foame! Au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR. Cîțu și-a plătit funcția la Congres, dar restul românilor, peste 70%, au fost pedepsiți! Iohannis și Cîțu tocmai i-au condamnat la frig, cu spitale și școli închise! Așa crede Iohannis că ne pune pe toți cu botul pe labe! Fostul primar al Sibiului a pierdut total contactul cu realitatea, crezând că așa îl va putea ține pe Cîțu, un premier deja mort, în funcție! Le spun clar: în ciuda tuturor amenințărilor și a deciziilor profund nedrepte ale guvernării lor eșuate, nu vom ceda!”, a scris Ciolacu, joi, pe Facebook.

El anunță că PSD va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor demnitarilor implicați în decizia luată de Guvern și va ataca hotă­rârea prin care au fost alocați ,,discreționar” banii către primării din Fondul de rezervă.

Articole similare