Economic

Record de angajări în lunile de iarnă în județul Buzău

Anul 2020 a început bine pentru buzoieni din punct de vedere al angajărilor. Statistic vorbind, în lunile ianuarie și februarie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a înregistrat cel mai mare număr de persoane angajate din istoria instituției pentru lunile de iarnă, respectiv 881 în luna ianuarie și 769 în luna februarie. Efectul acestor angajări s-a reflectat și în rata șomajului care a înregistrat, de asemenea, o scădere importantă.

De altfel, rata șomajului nu reflectă realitatea, având în vedere că în perioada pandemiei șomerii nu mai au obligația de a se prezenta la instituția de ocupare pentru a-și prelungi viza. În aceste condiții, în anul 2020, odată cu pandemia și cu măsurile de protecție sanitară, în baza de date a AJOFM erau reflectate numai intrările în sistem, neavând ieșiri de persoane decât la expirarea perioadei de șomaj indemnizat sau prin angajare, situație confirmată de conducerea instituției. „Șomerii nu au mai fost obligați să vină din șase în șase luni sau în fiecare lună și nu am putut să operăm ieșirile din sistem, pentru că nu aveam cum să le știm”, explică directorul AJOFM, ec. Ionel Tociu. În perioada menționată, 627 de beneficiari ai venitului minim garantat au fost acceptați de angajatori, fără  ca aceștia să fi fost puși pe drumuri la sediul AJOFM.

Cum a reușit AJOFM să nu mai treacă prin șomaj persoanele disponibilizate

În cursul lunii februarie, instituția a identificat o soluție de a comunica cu șomerii și, în special, cu persoanele beneficiare a Legii venitului minim garantat fără să le pună pe drumuri, să producă aglomerări la sediul instituției, deci respectând astfel reglementă­ri­le sanitare de prevenire a infectării cu Covid 19. „Am decis să ajungem la o realitate și să operăm ieșirile din sistem. Problema era cum să facem să nu mișcăm 12.500 de oameni din tot județul către agenția de șomaj. Atunci am aplicat o procedură pe care o folosisem înainte de pandemie și anume am început să trimitem către beneficiarii Legii 416 și către șomerii indemnizați scrisori cu dispoziții de repartizare, încrucișând structura de locuri de muncă vacante pe care o cer angajatorii cu  pregătirea profesională a acestor persoane. Astfel, în cursul lunii februarie, 1.770 de  scrisori de recomandare au fost trimise, încercând să ocupăm cele 350 de locuri de muncă vacante, în medie pe zi, pe care noi le-am identificat”, a explicat directorul AJOFM, Ionel Tociu.

Concomitent cu acele scrisori de recomandare trimise către șomerii buzoieni, AJOFM Buzău a reluat și vechea procedură în care, lună de lună, angajatorii erau ­ches­tionați cu privire la intenția de a angaja sau de a disponibiliza, cât și cu privire la structura profesională a persoanelor ce urmau a fi angajate ori disponibilizate. Toată această procedură odată pusă în mișcare a creat posibilitatea ca forța de muncă buzoiană să poată trece de la un angajator la altul fără să mai ajungă nicio zi în șomaj.

Despre acest demers destul de laborios, dar eficient, directorul AJOFM spune: „Am reluat vechea procedură a Buzăului în care, lună de lună, întrebăm angajatorii dacă au nevoie de forță de muncă acum sau în perioada următoare și dacă da ce fel de forță de muncă. Îi întrebăm: cumva disponibilizezi acum sau în perioada următoare? Dacă disponibilizezi, ce categorii disponibilizezi? De asemenea, le adresăm întrebarea: dacă ai nevoie de forță de muncă, ce structuri de calificare ai nevoie și când? Așa am ajuns la aceste locuri de muncă de ordinul sutelor în perioada de iarnă. Mai întâi le-am identificat și apoi le-am ocupat”.  În acest fel, persoanele disponibilizate au ajuns de la o fabrică la alta fără să mai fie necesar să treacă prin șomaj.

Activitatea de recrutare prin chemare la muncă sub formă de scrisori va continua și în perioada următoare. „Vom continua să emitem săptămâna aceasta încă 604 scrisorii să împerechem nevoia  de angajare a agentului economic cu structura profesională  a beneficiarilor Legii 416 și a celor cu ajutor de șomaj din  localitățile buzoiene: Gherăseni (80 de persoane), Zărnești (144 persoane), Săpoca (24 persoane), Amaru (87 persoane), Cochirleanca (144 persoane) , Pietroasele (80 persoane), Glodeanu Sărat (45 persoane)”, anunță directorul AJOFM Buzău.

Ce decizie s-a luat pentru alde „nu vreau să muncesc”

Din sistemul AJOFM au ieșit în lunile de iarnă și persoanele care, după ce au primit scrisorile de la instituția de ocupare, au refuzat locul de muncă în mod direct sau au prezentat adeverințe medicale de la medicii de familie pe care AJOFM nu le poate lua în considerare, având în vedere că scutirile medicale pentru probleme de incapacitate de muncă le pot da numai medicii specialiști. „Ne-am trezit și cu situații de genul <eu refuz locul de muncă>. 201 beneficiari ai venitului minim garantat au spus: <Eu nu vreau să muncesc, am alte surse de venit>. Alții, circa vreo 100, au adus adeverințe medicale de la același medic de familie care, în urmă cu ceva vreme, a dat adeverință că este apt de muncă, clinic sănătos, iar acum că suferă de afecțiuni”. Cei care au prezentat astfel de adeverințe au avut însă surpriza să afle că Legea șomajului spune că în evidență pentru șomaj intră numai persoane clinic sănătoase, apte de muncă. ce pot fi repartizate în orice moment. „Noi nu vom lua în considerare acele documente; pentru noi o afecțiune serioasă nu poate fi certificată decât de medicul specialist și pe baza acelor documente medicale aduse îi scoatem din evidență”, a mai explicat directorul AJOFM Buzău.

Asistații social nu pot susține că n-au cu ce veni la muncă

Scrisorile de chemare la muncă au fost trimise de AJOFM numai acolo unde asistații social au posibilitatea să ajungă în Buzău, acolo unde se află și cele mai multe locuri ofertate de angajatori. „Am trimis scrisori de recomandare către localitățile care gravitează în jurul municipiului Buzău, pentru că platforma industrială generează 90% din PIB-ul Buzăului. Am luat două elemente de reper. Primul element de reper a fost existența căilor de comunicații către municipiul Buzău și existența mijloacelor de transport către municipiul Buzău ; nu poți să-l obligi să facă naveta la Buzău pe șomerul de la Valea Salciei sau de la Gura Teghii. Ne-am gândit să trimitem scrisori șomerilor aflați la o distanță de maxim 35 kilometri distanță de municipiul Buzău, ca să poată face naveta în condiții omenești”, a precizat Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

60% dintre beneficiarii Legii venitului minim garantat sunt orientați  de AJOFM către zona locurilor de  muncă pentru muncitori necalificați,  după cum spune directorul instituției, „fără să-i mai punem pe drumuri pe șomeri ca să-i aducem la sediul instituției sau la cel al agențiilor locale, respectând și legile sanitare impuse din cauza Covidului și rezolvând în același timp, punctual, cerința angajatorilor”.

După toată această muncă a specialiștilor AJOFM sunt angajatori care, la această dată, transmit instituției de ocupare mesajul că au primit suficienți șomeri și că au acoperit necesarul de angajare, dar sunt și angajatori care solicită în continuare forță de muncă pentru a putea face o selecție proprie în funcție de abilitățile acestora și în funcție de modul de acomodare a angajatului cu noul loc de muncă. Pe de altă parte, în primele două luni ale anului, numărul persoanelor intrate în baza de date a AJOFM  pe Legea venitului minim garantat a ajuns la 935 în luna ianuarie, iar în februarie alte 770 persoane.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker