Economic

Recensământul General Agricol începe pe 10 mai

Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Buzău anunță, printr-un comunicat, că între 10 mai și 31 iulie 2021 se va desfășura Recensământul General Agricol, runda 2020 (RGA 2020). Acesta constă într-o operațiune statistică pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole.

„Recensământul General Agricol, runda 2020, asigură informații și date statistice pentru fundamentarea și punerea în aplicare a politicilor în domeniul agricol necesare procesului de participare a României, ca stat membru UE, la Politica Agricolă Comună și va evidenția schimbările intervenite de la runda 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce privește situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor aflate sub restricții de mediu, a efectivelor de animale și adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală etc”,  se precizează în comunicatul DAJ.

RGA 2020 se va desfă-șura prin interviu față în față, realizat de către un recenzor, cu reprezentantul legal al exploatației agricole sau cu o altă persoană din cadrul acesteia care poate furniza informațiile  solicitate prin intermediul unui chestionar electronic, instalat pe un echipament informatic portabil (tabletă).

Reamintim buzoienilor că Recensământul General Agricol este o acțiune de mare anvergură care va asigura informații complexe și date statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare fundamentării programelor și politicilor agricole și de dezvoltare rurală. Recensământul va furniza indicatori statici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde de euro, sumă ce a reprezentat aproape 40 la sută din bugetul global al Uniunii Europene. Ca țară, România deține 33 la sută din numărul total de exploatații agricole din Uniunea Europeană, cu o dimensiune medie de circa 3,6 ha/exploatație, cu mult mai mică decât dimensiunea medie la nivelul Uniunii, de 16,6 ha/exploatație.

RGA 2020 va avea patru etape principale. Prima etapă o reprezintă proiectarea infrastructurii și planificarea activităților RGA 2020 până la 30 aprilie 2021, a doua etapă este reprezentată de activitatea în teren, urmând ca a treia etapă să conțină procesarea statistică (validare, corecții, agregare, corelare) și va avea loc între lunile mai 2021 și martie 2022. În final se va trece la diseminarea rezultatelor, în perioada martie – decembrie 2022.

Articole similare

error: Continut protejat!!