Economic

Observațiile Ministrului Afacerilor Externe la Summitul Mondial pentru Dezvoltare Durabilă

Masă rotundă la nivel înalt privind repornirea creșterii ecologice (10 Februarie 2021)

Dl Mohammed Nasheed, Președintele Poporului Majlis, Republica Maldive,
Dl John Forbes Kerry, Reprezentant Prezidențial Special al Statelor Unite pentru Climă
Onor,
Wera Mori, Ministru pentru Mediu, Conservare și Schimbări Climatice, Papua Noua Guinee, Lord Goldsmith, Ministru pentru Pacific și Mediu la FCDO, Marea Britanie, Dr. Ajay Mathur, Director General, TERI

Distinși colegi antevorbitori , doamnelor și domnilor,

  • Mă bucur să fiu aici pentru a aborda subiectul ce privește repornirea creșterii ecologice. Trebuie, de asemenea, să complimentez munca remarcabilă realizată de Institutul pentru Energie și Resurse (TERI) de-a lungul anilor și, de asemenea, eforturile lor de a reuni vorbitori atât de diferiți și distinși pentru cea de-a 20-a ediție a Summitului Mondial pentru Dezvoltare Durabilă.
  • După un an de pandemie, vedem acum în jurul nostru optimism. Cred că Covid-19 a devastat economia mondială, provocând daune incomensurabile. Milioane și-au pierdut locurile de muncă și mulți au fost împinși înapoi în sărăcie. Și India a văzut pagube imense asupra economiei și mijloacelor de trai ale oamenilor. Dar există motive întemeiate pentru speranță. Vaccinările au început. Economiile mondiale care au fost oprite se ridică acum încet. Se preconizează că India va crește cu peste 11% în următoarea perioadă fiscală. Dar ceea ce este important, pentru lume, la fel ca India, este că această creștere trebuie să fie cât mai ecologică.
  • Avem capacitatea și încrederea pentru a asigura acest lucru? Există lecții din experiența Covid asupra cărora trebuie să reflectăm. Lipsa inițială de măști, PPE, ventilatoare etc. a fost depășită prin creșterea nivelului de producție. La fel s-a procedat și pentru produsele farmaceutice și acum și pentru producția de vaccinuri. De fapt, acesta este un exemplu de consolidare a unui sector chiar și în mijlocul unei pandemii. India poate juca un rol important și pozitiv în această situație, așa și intenționăm să facem. Până în prezent, am furnizat peste 23 de milioane de doze de vaccinuri către 20 de țări din vecinătatea noastră și nu numai.
  • Toți sunteți de acord că schimbările climatice sunt o provocare globală cheie. India este în mod clar un lider în domeniul acțiunilor climatice. Abordarea acestei provocări necesită o abordare cuprinzătoare care începe de la educație până la valori și de la stilul de viață la filosofia dezvoltării. Avem nevoie de conștientizare globală pentru a produce schimbări comportamentale. Respectul pentru natură, utilizarea judicioasă a resurselor, reducerea nevoilor noastre și traiul în limitele mijloacelor noastre au fost aspecte importante atât ale tradițiilor Indiei, cât și ale eforturilor sale actuale. După cum a spus prim-ministrul Modi, respectul pentru natură este o parte integrantă a culturii noastre de aceea protecția mediului se întâmplă natural. Noi, generația prezentă, avem responsabilitatea de a acționa ca administrator al bogăției naturale pentru generațiile viitoare.
  • Printre națiunile G-20, India este pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini angajamentele de atenuare a schimbărilor climatice. În prezent, avem cel mai rapid program de creștere a energiei solare din lume. Am extins accesul la combustibilul de gătit curat pentru a acoperi peste 80 de milioane de gospodării care au nevoie, ceea ce a condus la economii de energie de aproximativ 47 miliarde kWh pe an și la reducerea a 38 de milioane de tone de CO2 pe an. Acesta este printre cele mai mari motoare de energie curată la nivel global.
  • Capacitatea instalată de energie regenerabilă în India a crescut cu 162% în ultimii cinci ani. Capacitatea instalată solară din India a crescut de aproximativ 13 ori în ultimii 6 ani. Guvernul a revizuit obiectivul proiectelor de energie solară conectate la rețea la 100.000 MW în cadrul Misiunii Naționale Solare.
  • În afară de acțiunile interne, India a preluat acum conducerea în reunirea coalițiilor internaționale și, de asemenea, în sprijinirea altor țări să abordeze această provocare. Permiteți-mi să vorbesc despre patru astfel de inițiative. Unu, Alianța Internațională Solară (ISA) a devenit un exemplu al modului în care acțiunile climatice pozitive la nivel mondial pot fi realizate prin parteneriate. ISA oferă o platformă dedicată de cooperare între guverne, organizații multilaterale, industrie și alte părți interesate pentru a contribui la atingerea unui obiectiv comun. Creșterea utilizării și calității energiei solare pentru a satisface nevoile într-un mod sigur, convenabil, accesibil, echitabil și durabil îmbunătățește securitatea energetică și dezvoltarea durabilă, cât și accesul la energie în țările membre în curs de dezvoltare. Este printre organizațiile internaționale cu cea mai rapidă creștere de astăzi, cu 89 de semnatari. Cu planuri de formare a mii de părți interesate și de promovare a cercetării și dezvoltării în domeniul energiei regenerabile, ISA va contribui la reducerea amprentei de carbon. India a dedicat deja 1,7 miliarde de USD în cadrul liniilor de credit pentru proiecte solare în diferite țări. ISA a lansat recent două inițiative – o „Bancă solară mondială” și „o inițiativă One Sun One World One Grid” – de import global, care vor fi esențiale în realizarea unei revoluții a energiei solare la nivel global. Banca Mondială Solară propusă ar satisface necesitatea unei ferestre de finanțare dedicate pentru proiectele de energie solară în rândul membrilor ISA. 7 miliarde de sub linii de credit pentru proiecte solare în diferite țări. ISA a lansat recent două inițiative – o „Bancă solară mondială” și „o inițiativă One Sun One World One Grid” – de import global, care sunt gata să fie instrumentale în realizarea unei revoluții a energiei solare la nivel global. Banca Mondială Solară propusă ar satisface necesitatea unei ferestre de finanțare dedicate pentru proiectele de energie solară în rândul membrilor ISA.
  • La Summitul privind clima din 2019, am lansat, de asemenea, o altă inițiativă internațională importantă pentru a face ca infrastructura să fie rezistentă la dezastre, denumită Coaliția pentru Infrastructuri Rezistente la Dezastre (CDRI). 20 de țări – inclusiv 10 din G-20 – și 4 organizații internaționale s-au alăturat deja CDRI. Se lucrează la a atrage atenția asupra pagubelor infrastructurii în timpul dezastrelor naturale, care afectează în special națiunile mai sărace. În 2021, CDRI, care este co-prezidat de India și Marea Britanie, va găzdui cel de-al treilea eveniment global, care va fi o oportunitate de a face bilanțul progreselor, precum și de a oferi un impuls suplimentar pentru etapa pregătitoare COP 26. Guvernul Indiei a alocat 70 de milioane de USD pentru a sprijini activitatea CDRI.
  • Fondul de parteneriat pentru dezvoltare India-ONU este o altă manifestare practică a acțiunii climatice și a dezvoltării durabile în spiritul cooperării Sud-Sud. Fondul înființat în 2017 își propune să contribuie la eforturile țărilor în curs de dezvoltare în vederea realizării Agendei 2030 pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, inclusiv în ceea ce privește acțiunea politicii climatice. Fondul sprijină eforturile din țările din Insulele Pacificului, Africa, țările din Caraibe, cu furnizarea de sisteme de avertizare timpurie asupra climei, sisteme solare casnice, pompe solare și proiecte de reparare a daunelor cauzate de schimbările climatice provocate de evenimente precum uragane. Fondul a sprijinit deja proiecte în 48 de țări pentru diverse ODD-uri printr-un angajament multianual de 150 milioane USD oferit de către Guvernul Indiei.
  • La Summitul privind clima din 2019, India și Suedia au lansat, de asemenea, Grupul de conducere pentru tranziția industrială (LeadIT) împreună cu Forumul Economic Mondial, cu sprijinul Institutului de Mediu din Stockholm, în 2019, pentru a stimula ambițiile climatice și acțiunile de punere în aplicare a acordului de la Paris. Această inițiativă oferă o platformă pentru guverne și sectorul privat pentru a contribui la dezvoltarea căilor cu emisii reduse de carbon pentru industrie. În prezent, 13 țări și 15 companii fac parte din acest Grup care s-a angajat în tranziția industriei cu emisii reduse de carbon.
  • Pe măsură ce intrăm în COP 26 în acest an, există mai multe subiecte care trebuie abordate. Ambiția climatică trebuie să meargă mână în mână cu cadrul de sprijin financiar, tehnic și de consolidare a capacităților pentru țările care au nevoie de el. Este la fel de important ca țările să își îndeplinească angajamentele anterioare anului 2020.
  • Permiteți-mi să închei aici spunând că așteptăm cu nerăbdare să apară mai multe idei din discuțiile de astăzi și de mâine cu privire la modul în care India poate contribui și consolida eforturile globale pentru a aborda aceste provocări.

Vă mulțumesc foarte mult pentru atenție.
New Delhi
10 februarie 2021

Text asumat de Ambasada Indiei la Bucuresti

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker