Economic

Recensământ 2022. Câți locuitori mai are județul Buzău

Recensământul s-a încheiat, iar Institutul Național de Statistică (INS) a făcut publice primele date. Astfel, România are 18.148.460 de locuitori, adică puțin peste 95 la sută din numărul locuitorilor estimat în decembrie 2021.

„Pe 31 iulie 2022 a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât şi prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă. Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4 la sută din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane), precizează INS în comunicatul referitor la încheierea recenzării pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021.

Momentan, INS a făcut publice cifrele pentru fiecare județ fără să le ofere, detaliat, pe cele pentru fiecare localitate, motiv pentru care încă nu se știe cu precizie care este populația municipiului Buzău. Potrivit datelor INS, județul Buzău adună 393.043 persoane, în condițiile în care procentul de recenzare a fost de 99,3 la sută. Dacă ar fi să ne raportăm la estimarea făcută în decembrie 2021, județul Buzău are cu 2.572 persoane mai puțin în urma recensământului, avînd în vedere că la finalul anului trecut specialiștii spuneau că populația județului Buzău este de 395.615 locuitori.

Cu toate acestea, cifrele finale ar urma să fie făcute publice abia după ce vor fi finalizate anchetele de control. Echipele de control vor pleca din nou pe teren și vor avea de verificat două sectoare, luate prin sondaj. În cazul nostru, recenzorii vor ajunge în municipiul Buzău și în localitatea Sâlpu.

Conform sursei citate, după încheierea perioadei de colectare a datelor, conform art. 22 din OUG nr 19/2020, „se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date, în conformitate cu metodologia prevăzută la art. 9 alin. (4).

După ce vor fi finalizate aceste anchete, Buzăul va putea ști sigur câți locuitori are în fiecare localitate, mai ales în municipiu, unde există pericolul ca numărul persoanelor să nu atingă 100.000, lucru care ar aduce multe consecințe negative orașului. La ultima raportare, respectiv în ultima săptămână de recenzare, numărul persoanelor din municipiu era de 92.000.

„Întregul proces al colectării datelor s-a desfăşurat cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor. Institutul Naţional de Statistică mulţumeşte populaţiei României care a participat în număr foarte mare la procesul de recenzare. Această acţiune s-a desfăşurat în condiţii optime cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) care a oferit suportul tehnic şi operaţional. Recensământul s-a bucurat şi de sprijinul activ al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) precum şi de cel al primăriilor”, se menţionează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare