Administrație

Reabilitarea fostului spital Brătianu, aproape gata. Cu cât s-a depășit bugetul inițial

Reabilitarea clădirii fostului spital Brătianu, de pe Bulevardul Bălcescu, a intrat pe ultima sută de metri și cea mai dificilă, totodată. Aceasta pentru că scumpirile din ultima vreme s-au răsfrânt și asupra investițiilor din cadrul proiectului. Clădirea își va schimba destinația și va deveni unitate de cultură, care va funcționa ca secție exterioară a Muzeului Județean. Noul obiectiv va dispune de săli care vor putea găzdui expoziții și alte activități culturale de care vor beneficia atât locuitorii județului, cât și vizitatorii aflați în tranzit. Se estimează că, anual, vor trece pragul instituției de cultură aproximativ 2.000 de vizitatori-plătitori de bilete, iar cel puțin 1.000 de vizitatori virtuali vor vizita site-ul special creat pentru promovarea monumentului istoric restaurat.

Deși, în mare parte, lucrarea a fost finalizată, mai rămân câteva finisaje de făcut, iar în ultimul raport de monitorizare prezentat de către Consiliul Județean, instituția care administrează clădirea fostului spital, se arată că proiectul este în faza derulării procedurii de achiziție dotări, standuri de expoziție, mobilier, aparate de proiecție, camere de supraveghere, dar și racordare la utilități.

„Prețurile se modifică de la zi la zi. Mai sunt și alte lucruri unde suntem pe finalizare, de exemplu cu clădirea Brătianu, unde reabilitarea construcției este gata, dar mai sunt niște lucruri de finețe, racordări gaze, utilități care se vor face în zilele următoare, dar intrăm și în faza în care trebuie achiziționate alte lucruri: camerele de luat vedere pentru pază, mobilierul și tot așa. Deci sunt lucruri care se fac pentru că trebuie să fim în consonanță cu ceea ce se întâmplă în societate”, a spus președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu, săptămâna trecută, făcând referire la rectificările bugetare a mai multor proiecte, printre care și acela al clădirii fostului Spital Brătianu.

Scumpirile materialelor au „ajustat” bugetul renovării

Scumpirile materialelor de construcții din ultima perioadă s-au reflectat și asupra bugetului pentru reabilitare, iar de la suma de 17.745.679,97 lei, cât era estimat inițial, valoarea proiectului a ajuns în prezent la 20.407.536,04 lei. Petre Emanoil Neagu spune că suplimentările financiare au fost necesare, în contextul în care prețurile materialelor de construcții au explodat în ultima perioadă, acesta nefiind singurul proiect în derulare care a suferit modificări ale bugetului.

Președintele Consiliului Județean speră, însă, că autoritățile centrale vor lua măsuri în această privință, iar lucrurile vor intra într-o oarecare normalitate. „Tare mult mi-ar fi plăcut să putem să facem un calcul din care să vedem absolut realitatea, dar eu vă spun că este aproape imposibil, pentru că, de la zi la zi există o fluctuație, la prețul materialelor de construcții, la carburanți. Se pare că se va lua o hotărâre, iar lucrurile vor intra într-o oarecare normalitate, ca să nu existe discordanțe în aplicarea unitară a ordonanțelor care s-au dat”, a mai spus acesta.

Timp de mai bine de o sută de ani, clădirea Brătianu a funcționat doar ca spital, inițial ca spital mixt, apoi ca spital de chirurgie, titulatură care se regăsește înscrisă pe frontispiciul clădirii. Despre primii 20 de ani de funcționare nu se mai cunosc foarte multe date, întrucât întreaga arhivă a spitalului a ars în timpul Primului Război Mondial. Din 1920, atunci când a fost renovat și redeschis după distrugerile suferite în război, Spitalul Brătianu a funcționat până în 1942 cu secțiile de Chirurgie, ORL, Oftalmologie, Maternitate și Radiologie. După inaugurarea, în 1973, a Spitalului Județean, Spitalul Brătianu a fost transformat în secție exterioară a acestuia. A găzduit timp de mai mulți ani secțiile ORL și Oftalmologie, iar în anul 2000, spitalul a fost închis definitiv, clădirea fiind lăsată în paragină până în 2019.

În 2008, autoritățile au vrut să-l demoleze, dar, pentru a evita acest lucru, reprezentanții Direcției de Cultură din Buzău au reușit să-l treacă pe lista monumentelor istorice. Imobilul a fost reabilitat prin fonduri europene, fiind nevoit să contribuie și Consiliul Județean, în cazul lucrărilor considerate neeligibile.

 

Un comentariu

  1. Metoda aceasta de a mari costul initial al lucrarilor se practica de vreo 6 ani de catre E. Neagu; s-a invocat cresterea preturilor materialelor de constructie de multe ori nejustificat; Daca lucrarile s-ar face la timp s-ar purea reduce efectul scumpirilor , dar Neagu a tergiversat cu anii toate proiectele ( pod Vadu Pasii, drumurile jus, biblioteca , UPU ) si ar trebui tras la raspundere pentru costurile suplimentare, de multe ori din vina sa

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker