Economic

Râmniceanul Viorel Tudose bagă în insolvență singurul  furnizor de energie al serviciilor secrete din România

Getica 95 este cel mai mare furnizor  de energie din piața concurențială, cu o cotă de piață de 12,15 la sută în luna ianuarie, cu mai mult de un procent față de principalii săi concurenți – Electrica Furnizare, Enel Energie și Enel Energie Muntenia – și cu aproape cinci procente peste E.ON Energie sau CEZ vânzare. Cu sediul în Râmnicu Sărat, Getica 95, controlată integral de Săndel Viorel Tudose, și-a cerut insolvența, iar dosarul a fost înregistrat pe 15 iunie la Tribunalul Buzău.

,,Este un moment în viața oricărei firme. Nu este vorba de acumulare de pierderi în cazul nostru, ci pur și simplu ne aflăm într-o acută lipsă de lichidități și cerem protecția statului”, a precizat Viorel Tudose. Compania nu a deținut contracte de furnizare, dar retragerea finanțatorilor, concomitent cu neîncasarea facturilor, a obligat compania să apeleze la protecția insolvenței.

În anul 2020, compania a avut afaceri aproape triple comparativ cu anul precedent, când s-au ridicat la 1,5 miliarde de lei, și un profit net în creștere, de 81,5 milioane de lei, dar, conform termene.ro, și datoriile au crescut de la 155,6 milioane lei la 267,1 milioane lei. Scopul companiei este acela de a continua activitatea la aceeași calitate ofe- rită și la aceiași parametri, conform unui comunicat al Getica.

,,Neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețu­rilor din piața de energie, lipsa unei legislații stimulative, la care, s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getica 95 să ceară protecția prin Legea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea prețurilor internaționale la cărbune, gaze naturale și petrol, au crescut și prețurile pe piața internă, ceea ce a dus la o criză în piața de energie. În plus, prețul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent față de cel de anul trecut (de la circa 20 de euro/ certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tran­zac­ționează cu peste 50 euro)”, se precizează în comunicat.

,,Dorim să depășim foarte repede această perioadă de incertitudini cu care nu suntem obișnuiți, împreună cu clienții din portofoliul nostru, pe care îi asigurăm pe această cale de toată consi- derațiunea noastră. Getica 95 Com este unul dintre cei mai importanți, serioși și competenți funizori de pe piața internă de energie. Vom folosi perioada următoare nu doar pentru a ne redresa activitatea, ci și pentru a ne relua dezvoltarea”, a declarat Viorel Tudose.

Ce clienți au contract cu Getica 95 Com

În ultimul an, compania a semnat contracte cu Metro­rex (în valoare de 76 milioane de lei) și a devenit unicul furnizor de electricitate al serviciilor secrete din România (Serviciul de Telecomunicații Speciale-STS, Serviciul Român de Informații-SRI, Serviciul de Informații Externe-SIE, Serviciul de Protecție și Pază- SPP).

În urma unor licitații, Getica 95 a fost declarată câștigătoare pentru a furniza energie către Camera Deputaților și Curtea de Conturi, contractul având o valoare de 40,6 milioane de lei în perioada 2019-2020 și de 38,5 milioane de lei pentru perioada 2020-2021, conform profit.ro.

Printre clienții Getica 95 Com se mai numără Societatea Română de Radiocomunicații (contract de 38 milioane de lei), Compania Națională Administrația Porturilor Marine Constanța (contract de 32 milioane de lei, semnat pe 21 aprilie) sau municipiul București (contract de 29 milioane de lei pentru asigurarea energiei necesare iluminatului stradal).

Articole similare

error: Continut protejat!!