Educație

Radu Ciubotaru, buzoianul care descifrează limbi necunoscute, premiul III la Olimpiada Națională de Lingvistică

Imaginați-vă o competiție organizată între elevii din toată țara care au de descifrat limba păsărească, de decriptat enunțuri în limbajul emoji sau asocieri semantice din cultura japoneză dintre cuvinte și culori. Chiar dacă la prima vedere ar putea părea un concurs de domeniul fantasticului, în realitate este vorba despre Olimpiada Națională de Lingvistică, la care buzoianul Radu Ciubotaru, elev în clasa a VI-a la Colegiul Hasdeu, a obținut locul III.

Această olimpiadă pro­pune subiecte care solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală și logică matematică în procesul de înțelegere a unor texte în limbi necunoscute, pornind de la premisa că lingvistica ordonează gândirea și reglează procesul de comunicare lingvistică explicită prin construcția de structuri care favorizează învățarea cu ușurință a oricărei limbi. Mai exact, subiectele testează inteligența de tip matematic. Este un ,,sport al minții” deoarece se urmărește ­abi­litatea elevilor de a face analogii, de a descoperi corespondențe, de a des­cifra sisteme de scriere, de a compara date lingvistice din limbi pe care nu le cunosc sau despre care nu au auzit niciodată.

„Am avut un subiect scris în emoji și altul în limba dumi din Nepal”

Județul Buzău a fost reprezentat la faza ­națio­nală a Olimpiadei de Lingvistică de patru elevi, singurul premiant fiind Radu Ciubotaru, deținător și al medaliei de bronz la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică de anul acesta.

„Am avut o singură probă, care a constat în două subiecte. Primul subiect se referea la o limbă inventată de organizatori, în care se foloseau emoji-uri, specifice comunicării pe rețelele de socializare. Al doilea subiect a fost în limba dumi, limbă vorbită momentan în Nepal doar de vreo 8.000 de persoane. La primul subiect era tradus un enunț în română în emoji-uri, în fețele acelea zâmbitoare, și noi trebuia să ne dăm seama pe ce se bazează formarea cuvintelor, iar la al doilea subiect, erau propoziții în limba dumi, traduse și în română, iar noi trebuia să ne dăm seama de reguli: de prefixe, de sufixele care arătau timpul verbelor și persoanelor etc. Subiectele urmăresc logica și conexiunile pe care tu trebuie să le faci”, a declarat pentru OPINIA Radu Ciubotaru.

Este atras de o carieră în Medicină 

Buzoianul, pregătit de prof. Alina Dinu, a mai participat și anul trecut la Olimpiada de Lingvistică, clasându-se primul pe județ, iar la faza națională a obținut locul 14, în condițiile în care toți cei care s-au clasat înaintea lui au fost elevi mai mari. La faza națională a olimpiadei de anul acesta, Radu a obținut 96 puncte din maximum de 100.

„Cred că prezența la această olimpiadă îmi dezvoltă gândirea pentru că nu te întâlnești cu astfel de subiecte în fiecare zi. Astfel am o gândire mai logică și pot face mai rapid cone­xiuni. În viitor, în alegerea unei profesii, cred că aș înclina mai mult spre Biologie, spre Medicină. Cred că este o alegere bună pentru viitor. Mă pricep însă la fel de bine și la Engleză. De asemenea, sunt mândru că și sora mea de clasa a IV-a îmi calcă pe urme; a obținut locul I, cu punctaj maxim, la Olimpiada Județeană de Română și s-a calificat și la Olimpiada Națională de Civică”, a mai declarat Radu Ciubotaru.

Olimpiada Națională de Lingvistică s-a desfășurat în perioada 10-12 mai la Universitatea din București. În competiție s-au aflat 211 elevi. Olimpiada de Lingvistică este singura olimpiadă unde corectura la fazele județeană și ­națio­nală se face exclusiv de cadre didactice universitare și de cercetători.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker