Economic

Rachetele antigrindină, mai eficiente decât asigurarea viei?

Doar patru fermieri buzoieni au depus la APIA cereri de plată pentru „Asigurarea recoltelor” în sectorul viticol, pentru o suprafaţă de aproximativ 250 de hectare, scrie „Agerpres”. Sistemul de rachete antigrindină poate fi un motiv pentru care numărul cererilor este atât de mic, au declarat reprezentanţii Direcţiei Agricole pentru sursa citată.

Până la data de 15 octombrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Buzău a primit cereri de plată pentru „Asigurarea recoltelor” din partea producătorilor, persoane fizice sau juridice care au dorit să îşi asigure recolta plantaţiilor viticole cu soiuri pentru struguri de vin. Pot beneficia de ajutorul financiar fermierii care deţin o suprafaţă cultivată cu soiuri de viţă de vie care produc struguri pentru vin, de minimum 0,1 ha, este declarată la APIA pe cerere unică de sprijin a încheiat cu un asigurător o poliţă de asigurare a recoltei în care să fie menţionate, printre altele, date referitoare la suprafaţa parcelei, cantitatea de struguri pentru vin, riscurile, suma asigurată pe hectar şi valoarea primei de asigurare.Potrivit datelor APIA, doar patru producători din judeţ au depus cereri pentru asigurarea suprafeţelor cultivate cu viţă de vie. „La nivelul Centrului Judeţean APIA Buzău au fost depuse, până la această dată, patru cereri pentru o suprafaţă de 274,92 de hectare”, a transmis, pentru „Agerpres”, APIA Buzău.

Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău consideră că sistemul de rachete antigrindină oferă siguranţă cultivatorilor de viţă de vie care, probabil, nu mai sunt interesaţi să depună cereri de plată pentru „Asigurarea recoltelor”. „Ori se bazează pe staţiile antigrindină, ştiţi foarte bine sunt două staţii funcţionale, ori nu ştiau, ori au refuzat să depună cereri. Viile în ultimii ani au fost ferite de grindină, pagube mai mari au produs brumele târzii de primăvară. În momentul în care staţiile sunt active, din acel moment Dealul Istriţa, zonă viticolă, este ferit de grindină, ca dovadă că în ultimii șapte-opt ani nu au fost probleme mari înregistrate. La nivelul judeţului sunt mulţi fermieri, în jur de 100 cu cel puţin 5 hectare, vorbim de mari producători”, a declarat, pentru „Agerpres”, directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Conform APIA, valoarea totală a ajutorului se încadrează între 50 la sută şi 80 la sută din costul primelor de asigurare plătite de producători pentru a se asigura împotriva pierderilor cauzate de fenomene climatice nefavorabile care pot fi asimilate unor dezastre naturale, de alte fenomene climatice sau datorate animalelor, bolii plantelor şi infestării cu dăunători.

În judeţul Buzău există două staţii de rachete antigrindină care protejează, în special, culturile de viţă-de-vie din zona Dealul Mare. Împreună cu staţiile amplasate pe teritoriul judeţului Prahova, acestea ar putea proteja o suprafaţă de peste 180.000 de hectare din cele două judeţe. Rachetele antigrindină urcă până la 10.000 de metri, unde se autodistrug. Încărcătura de iodură de argint reacţionează cu vaporii de apă şi transformă grindina în ploaie şi protejează astfel culturile agricole din zona apărată. Asta, în cazul în care stațiile sunt funcţionale şi reacţionează la momentul propice. Pentru că au fost cazuri când rachetele au fost lansate de-abia după ce grindina a distrus 80 la sută din plantaţiile de vie.

Astfel, în iunie 2016,  la Pietroasele, în judeţul Buzău, o ploaie cu grindină a durat circa o jumătate de oră, timp în care a provocat daune culturilor din grădinile oamenilor, dar mai ales viilor. George Căunei, preşedintele Sistemuli Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, spunea, la vremea respectivă, că randamentul acţiunii este de până la 80 la sută.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker