Opinii

„Puşcăria” senatorului Pufu

La una dintre indicaţiile venite de la Bruxelles, guvernanţii au răspuns cu docilitate şi, aţi aflat din presa buzoiană, în locul fostei unităţi militare de la Unguriu va fi ridicat un penitenciar pentru VIP-uri, în respectul drepturilor celor ce-l vor popula! Acest subiect l-am abordat, la momentul în care a fost certă finanţarea, (doar) prin prisma faptului că primarul Ciprian Tirizică a fost pe fază şi a speculat cât a putut în favoarea comunităţii pe care o conduce. Concret, a reuşit să-şi impună un proiect local pentru o extindere la reţeaua de gaze, demersul ungurenilor fiind comun cu interesul europenilor să asigure confort viitoarelor VIP-uri puşcăriabile.

Oare, titlul ar induce ideea că senatorul liberal, ar fi implicat în dezvoltarea unui proiect asemănător, tot la Buzău?! Nici pe departe. Am aflat de la politicianul buzoian că week-end-ul trecut s-a oficializat candidatura profesorului de istorie Constantin Coman pentru Primăria Mărăcineni. De fapt, pentru o informare corectă a celor care nu sunt chiar indiferenţi la fenomenul politic de la Mărăcineni şi la evoluţiile sale  dintre cele mai surprinzătoare, trebuie să spunem că senatorul Pufu, preşedinte PNL la Municipiu, a girat o reînscăunare a profesorului Coman între candidaţii liberali, după ce (doar)cu o săptămână în urmă, într-o frumoasă locaţie cu panoramă asupra satului Potoceni, liderul judeţean Adrian Mocanu anunţa o altă candidatură, mult mai… tânără şi mai bazată din punct de vedere al problematicii arealului politic!

Dar care este legătura între o candidatură şi ideea unei puşcării, mai ales că este avansată de un senator?!

În postarea pe pagina personală de socializare, senatorul Pufu ne pune la curent cu CV-ul profesional al candidatului Constantin Coman. Real, recunoscut, de apreciat. Surprinde, însă, misiunea profesorului de istorie, care nici mai mult, nici mai puţin, va trebui să „scoată localitatea din prizonieratul în care se află de peste 20 ani”! Cu alte cuvinte, cetăţenii comunei Mărăcineni trăiesc, dar ei nu ştiau – a trebuit să vină candidatul liberal să le-o spună(!) – ca într-o puşcărie!?

Pe cei doi îi cunosc personal şi îmi asum acest comentariu pentru că locuiesc în Mărăcineni. Candidatul mi-a fost coleg în primii opt ani de şcoală şi, chiar dacă mi-a interzis să mai spun acest lucru public, eu voi continua să-i apreciez cariera profesională! Cel de-al doilea, senatorul liberal Vlad Mircea Pufu, mi-a fost şef în redacţia ziarului „Şansa”. Îl apreciez ca jurnalist, încă îl apreciez pentru cumpătarea în demersurile politice, dar dezaprob maniera în care a înţeles să abordeze/prezinte evenimentul din organizaţia liberală de la Mărăcineni. A căzut în capcana termenilor preluând, în totalitate, mesajul formulat de Coman. Nu trebuie să fii, nici măcar, istoric, ca să înţelegi realităţile de la Mărăcineni pentru că sunt evidente, iar episoadele (mandate) nu sunt atât de… istorice, pentru că, începând de la primul (2008-2012) realizările au fost atât de importante, încât nu se pot şterge atât de uşor (şi simplu) din memoria şi conştiinţa publică.

Scriam, la acel moment, despre „Apa vie” care începuse să curgă din nou pe canalul de irigaţii – INIMA bazinului Legumicol Mărăcineni. Proiectul pentru reabilitarea canalului a ajuns inclusiv pe masa ministrului Daea, care a spus „Numai un nebun s-ar angaja la un astfel de proiect”, dar i-a acordat tot sprijinul! (Lucrările au fost executate doar cu echipa de la Gospodărie Comunală!). Interesant, domnule senator Pufu, apa curgea liber, înconjurând o comunitate ce se simţea ca în puşcărie?!!

Administraţia de la Mărăcineni a aplicat cel mai mare, probabil, proiect pentru extinderea zonei rezidenţiale în judeţ, cu excepţia PUG-ului Municipiului Buzău, ceea ce a determinat un real fenomen de migrare spre cele trei sate ale comunei – Potoceni, Căpăţâneşti şi Mărăcineni -, mulţi dorind o a doua locuinţă, pe pământ, în afară de apartamentul de la oraş, dar şi dinspre zona montană a judeţului, creând comunitatea „muntenaşilor”, şi unii şi alţii alcătuind aproape o treime din populaţia actuală. Ce să înţeleg, domnule senator, că acei oameni au intrat de bună voie la „puşcărie”?!!

Primarul Măleanu, pentru că aşa este cunoscut între concetăţeni, a promovat, probabil, cele mai multe proiecte unicat la nivel de judeţ. Le-a şi implementat. Candidatul dumneavoastră, domnule senator, ştie, dar le amintesc şi eu. Mărăcineniul are una dintre cele cinci creşe construite la nivel naţional după un  proiect promovat de Banca Mondială. Pe lângă toate cele patru biserici, reabilitate şi dotate cu sisteme de încălzit în pardoseală, funcţionează tot atâtea case parohiale, cu toate funcţiunile arondate – capelă mortuară, sală de mese, biblioteci cu fond de carte religios. În ordine, pentru că este nevoie de trup sănătos, în comuna Mărăcineni sunt spre finalizare ambele tipuri de Baze Sportive – TIP I şi TIP II – propuse de Compania Națională de Investiții, de asemenea, unic în judeţ. În ce lexic, domnule senator, asociaţi în totală fidelitate termeni de genul „puşcărie”, „prizonierat”, cu formulări tip „mişcare sportivă”?!

Comuna Mărăcineni este prima comunitate din judeţul Buzău care a beneficiat de o investiţie în realizarea reţelei integrale pentru distribuţia gazului natural, după 1989  – cu excepţia proiectelor de extindere -, iar despre motivul unei anume întârzieri în implementare vă poate povesti ex-deputatul Gabriel Avrămescu! Un anume gest al lui Avrămescu a dus proiectul „Gaze la Mărăcineni”, cel puţin pentru un an, într-un aşa zis „prizonierat”! Asta da!

În week-end-ul în care dumneavoastră, domnule senator Pufu, implementaţi o anume politică la Mărăcineni, alţi liberali vorbeau, la Buzău, despre „dragostea care schimbă vieți, care se ridică peste condiționările materiale, care tulbură, ridică, coboară, dar supraviețuiește până la moarte și nu până seara”.

Adică, nu de pe o zi pe alta, nici măcar de pe un mandat pe altul!!!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker