Politic

Punct final în aşa-zisul scandal al manualului de istorie a judeţului / Preşedintele Academiei Române: ,,Răspunde pe deplin exigenţelor ştiinţifice şi didactice”

,,Distinse Domnule Primar,

În urma examinării Istoriei Judeţului Buzău – manual pentru cursul opţio­nal de istorie locală la clasa a VII-a – consider că lucrarea răspunde pe deplin exigenţelor ştiinţifice şi didactice adecvate. De asemenea, aspectul grafic, ilustraţiile, hărţile sunt atractive şi sunt în măsură să stârnească interesul elevilor. Cu ajutorul unor dascăli dăruiţi misiunii lor, sunt convins că, prin acest instrument de lucru, istoria meleagurilor dumneavoastră va fi mult mai bine cunoscută.

Vă rog să primiţi asigurarea celei mai înalte consideraţii”, este textul unei scrisori adresate primarului Constantin Toma de preşe­dintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Această scrisoare pune, practic, punct aşa-zisului scandal al manualului de istorie a judeţului Buzău, realizat la iniţiativa Primăriei, pentru a fi folosit drept suport didactic pentru cursul opţional de istorie locală pe care elevii buzoieni şi-l pot alege în clasa a VII-a. Manualul a fost realizat de un colectiv coordonat de dr. Marius-Adrian Nicoară, din care au făcut parte Constantin Coman, Valeriu Nicolescu şi Dumitru Scoro­şanu.

Lansarea acestuia a avut loc pe 23 septembrie 2019 în amfiteatrul Colegiului Naţio­nal Pedagogic „Spiru Haret”, prima instituţie în care părinţii au optat ca elevii de clasa a VII-a să studieze istoria Buzăului ca materie opţională. „Am ales să rea­lizăm acest manual pentru că este foarte important ca elevii să înţeleagă de mici cine suntem noi, buzoienii, şi care este istoria noastră locală”, declara atunci primarul Constantin Toma. De asemenea, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spuneau că foarte multe alte şcoli buzoiene, inclusiv din mediul rural, şi-au manifestat interesul de a folosi acest manual.

După câteva zile, însă, directorul Muzeului Jude­ţean, arheologul Daniel Costache, a semnalat, pe postul naţio­nal de televiziune, mai multe aşa-zise erori pe care a susţinut că le-ar fi găsit în manualul opţional de istorie a judeţului Buzău. Un demers riscant, dat fiind că, întâmplător, datele blamate de Costache au fost culese dintr-o lucrare apărută sub egida… Muzeului Jude­ţean! Numai că Daniel Costache nu s-a lăsat păgubaş şi s-a pus pe reclamaţii pe care le-a adresat Ministerului Educaţiei Naţionale, Academiei Române, Instituţiei Prefectului şi altor instituţii mai mult sau mai puţin avizate, reclamaţii prin care cerea, nici mai mult, nici mai puţin, obligarea Inspectoratului Şcolar să retragă respectivele manuale.

Mergând pe prezumpţia bunei credinţe a petentului, doctor în arheologie, Academia Română a luat oarecum pe nemestecate observaţiile acestuia din memo­riul-reclamaţie şi a recomandat Ministerului Educaţiei să ceară Inspectoratului Şcolar „măsuri urgente pentru retragerea din şcoli a acestei pseudo-lucrări de istorie”.

La o analiză mai atentă însă, aceeaşi instituţie îşi revizuieşte punctul de vedere: „În urma adresei noastre, înregistrate la MEN cu nr. 388808, din 9 octombrie 2019, trimisă dumneavoastră şi unor autorităţi locale din judeţul Buzău, în legătură cu un suport didactic opţional de istorie locală, destinat elevilor din claa a VII-a, am convenit de comun acord cu autorii să procedăm, prin implicarea Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologice a Academiei Române, la o revizuire a textului, în vederea unei ediţii a II-a, îmbună­tăţite, a lucrării. Am ­co­nstatat, la o analiză mai atentă, că, în linii mari, cartea nu se abate de la principiile fundamentale de abordare a trecutului românilor şi că, prin urmare, sunt necesare doar mici intervenţii punctuale. Vă vom înştiinţa de îndată ce lucrurile vor fi îndreptate şi se va putea trece la publicarea unei noi ediţii”, arăta preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, într-o scrisoare adresată secretarului de stat pentru Învăţământul Preuniversitar din cadrul ­Mi­nisterului Educaţiei ­Naţio­nale, Ionel Florian Lixandru.

Cu alte cuvinte, „pseudo-lucrarea de istorie”, aşa cum a zugrăvit-o directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache, în ochii respon­sabililor Academiei Române, s-a dovedit a fi un manual care nu necesită decât mici intervenţii punctuale, şi de pe care elevii de clasa a VII-a pot învăţa fără grijă sub îndrumarea cadrelor didactice specializate.

Ultimul act din acest pseudo-scandal – ca să îl parafrazăm pe cel care l-a provocat – ar trebui să se materializeze, însă, printr-o demisie sau prin demiterea celui care a aruncat cu noroi în munca autorilor acestui manual. Sau măcar prin scuze publice.

2 Comentarii

  1. A fost pus de o profesoară de la Pedagogic. Demisia Directorului de la Muzeu nu ar rezolva nimic. Trebuie dat afară imediat!

  2. Deci cei de la Muzeul Județean din Buzău sunt niste diletanți, la fel si cei care i-au instigat. Toți trebuie dă-ți afară urgent!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker