Actualitate

Protest la Finanțe, dar cu frână. Contribuabilii, primiți cu brațele deschise să-și plătească dările

Sindicaliştii din Finanţele buzoiene au protestat vineri în faţa sediului instituţiei, împotriva proiectului de reducere a cheltuielilor bugetare şi au ameninţat cu blocarea unor domenii cheie precum Apărarea, Sănătatea şi Educaţia. Astfel, în jur de 150 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Buzău au reluat protestele, ca urmare a faptului că negocierile purtate cu conducerea Ministerului Finanţelor nu au dat rezultate.

„În urma şedinţei pe care am avut-o ieri (joi, 24 august) la sediul Ministerului de Finanţe cu domnul ministru Boloş, întrucât nu ne-au fost respectate înţelegerile încheiate în data de 11 august, sindicatul a respins propunerea ministerului de a amâna protestele şi solicită clar modernizarea sistemului de importanţă strategică pentru România pentru că noi colectăm şi administrăm venituri la buget, venituri necesare tuturor domeniilor de activitate din ţară. Colegii din ţară consideră că nu se mai poate continua activitatea fără echitate salarială în cadrul sistemului. Lucrăm peste program, sâmbătă, duminică, sunt presiuni pentru realizarea planului de încasări, iar noi nu suntem remuneraţi cum trebuie, sunt inechităţi. Un debutant are 2.400 de lei, dacă cineva crede că se poate descurca cu banii ăştia. Astăzi au luat parte la protest peste 150 de persoane”, a precizat, pentru „Agerpres”, liderul Sindicatului Finanţelor Publice Buzău, Adrian Radu.

În situaţia în care Guvernul va opera restructurări sau diminuări ale salariilor, finanţiştii ameninţă cu greva generală care ar avea implicaţii majore asupra economiei. „În următoarele zile vom declanşa greva generală, toată lumea îşi doreşte dacă nu suntem ascultaţi, oamenii nu mai pot să îşi desfăşoare activitatea pentru că ne reorganizăm de 15 ani, nu avem oameni, am solicitat angajări, volumul de muncă ne depăşeşte. Atât timp cât guvernanţii nu înţeleg că noi contribuim la constituirea bugetului de stat, oamenii nu vor să mai muncească până când nu vor fi respectaţi şi salarizaţi la adevărata valoare. Odată cu greva generală vor fi afectate toate domeniile, Învăţământ, Sănătate, Apărare. Toate plăţile care se efectuează în România se efectuează prin Finanţe. Nu am blocat cu totul activitatea până acum, dar colegii solicită grevă generală. Contribuabilul nu e dator să sufere pentru că guvernanţii nu înţeleg”, a subliniat Adrian Radu. Ce nu a spus Radu este faptul că singurul serviciu unde vineri se lucra febril era cel de colectare a taxelor de la contribuabili, atât sub forma banilor lichizi cât și sub forma ordinelor de plată, căci, nu-i așa?, 25 august a fost termenul limită până la care trebuiau depuși banii sau viramentele către bugetul de stat pe luna în curs.

 Boloș a trimis sindicaliștii la Ciolacu

Protestele angajaţilor din Finanţe au continuat şi vineri în mai multe oraşe din ţară, având în vedere că negocierile cu ministrul de resort Marcel Boloş au eşuat, iar sindicaliştii se pregătesc pentru declanşarea unei greve în prima parte a lunii septembrie.

„Protestele angajaţilor din Finanţe continuă şi vineri în mai multe oraşe din ţară. Sunt proteste spontane, nu sunt organizate de sindicat. Discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Finanţelor de resort, Marcel Boloş, nu au avut niciun rezultat. Ni s-a transmis că toate măsurile propuse au fost respinse atât în cadrul coaliţiei, cât şi în Guvern”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea”, Dorin Modure.

Acesta a precizat că ministrul de Finanţe şi-a declinat orice responsabilitate în situaţia de faţă, fiind direcţionaţi către premierul Marcel Ciolacu. „Ministrul de Finanţe şi-a declinat orice responsabilitate în situaţia de faţă şi ne-a trimis la domnul Ciolacu. Trebuie să-i explicăm premierului, decizia este la dânsul. Sigur că o să facem o nouă solicitare către domnul Ciolacu, deşi noi am mai trimis către Guvern încă o dată toate revendicările. În momentul de faţă nu am absolut nicio speranţă că se va rezolva ceva, pentru că dânsul a declarat de mai multe ori că nu va accepta nicio astfel de solicitare. Mă îndoiesc că vom avea un spaţiu suficient ca să rezolvăm măcar una dintre solicitări”, a arătat Modure.

Potrivit acestuia, calendarul protestelor va fi menţinut, ceea ce înseamnă că va fi declanşată greva propriu-zisă în prima parte a lunii septembrie, membrii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea” urmând să decidă data exactă când va fi declanşată greva.

„Nu ştiu ce vor face celelalte organizaţii sindicale, sunt mai multe, dar noi cei de la «Solidaritatea» ne păstrăm calendarul protestelor pentru declanşarea grevei propriu-zise în prima parte a lunii septembrie”, a adăugat Modure.

În data de 11 august, peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker